KPC Groep maakt uitoefenen van invloed zonder macht bereikbaar

  • Onderwijs & Training

Steeds meer organisaties kiezen voor informeel leiderschap. Voor het aansturen van medewerkers via een rol in plaats van een functie. Maar hoe vullen informeel leidinggevenden die nu zo goed mogelijk in? KPC Groep leidt ze op, met het programma ‘Invloed uitoefenen zonder macht’.

KPC Groep maakt uitoefenen van invloed zonder macht bereikbaar

Hoe stuur je een ander aan? Zolang de hiërarchie en functieomschrijvingen duidelijk zijn bepaald, past het antwoord op die vraag binnen vastomlijnde kaders. Toch kiezen veel bedrijven en scholen ervoor om medewerkers anders aan te sturen. Het informeel leiderschap doet zich steeds meer gelden. De functie maakt plaats voor een rol, het uitoefenen van invloed verloopt meer en meer zonder macht.

Rol optimaal invullen

De verschuiving past bij een platte organisatiestructuur, waarbij het vooral aan de informeel leidinggevenden zelf is om hun rol zo optimaal mogelijk in te vullen. “En juist dat laatste is niet voor iedereen even eenvoudig, vertelt Tom Koot, consultant bij KPC Groep. “Want hoe vertel je je collega dat hij toch écht moet overwerken, klantvriendelijker moet zijn of die veiligheidshelm op moet zetten? Ook wanneer je het daar al meerdere keren met hem over hebt gehad? Communicatie en gedrag, verbaal en non-verbaal, zijn in het werkveld o zo belangrijk. En juist dat is waar wij onze deelnemers verder in trainen.”

Koot doet dat als projectleider namens KPC Groep met het leerprogramma ‘Invloed uitoefenen zonder macht’. In vier sessies van elk twee dagen gaan de deelnemers in groepen van zeven, acht personen aan de slag met telkens een ander thema. Zo is er naast gedrag en communicatie ook aandacht voor leidinggeven, coachen en verankeren. Theorie speelt tijdens het programma een belangrijke rol, al onderscheidt de cursus zich volgens Koot vooral met een duidelijke link met de praktijk.

Behoeften deelnemers centraal

Koot: “We zetten acteurs in en dan vooral voor die situaties waar de informeel leidinggevenden zelf aan willen werken. Hun behoeften staan tijdens de training dan ook nadrukkelijk centraal. Vooraf stemmen de deelnemers met hun eigen leidinggevenden af wat ze willen leren. En tussendoor én na afloop vinden meerdere evaluaties plaats.”

KPC Groep verzorgt het programma al sinds 2007 voor Enexis, dat een groot deel van het gas- en elektriciteitsnetwerk in Nederland beheert. Het bedrijf vernieuwt en onderhoudt leidingen en kabels en bouwt daarvoor onder meer op de kennis en ervaring van de eigen uitvoerders. Als meewerkend voorman geven de uitvoerders leiding aan een team van monteurs, al komt die leidinggevende rol niet voort uit een strakke hiërarchie. Koot: “Enexis hecht aan een platte organisatiestructuur en wil dat graag zo houden.”

Deelnemers groeien

‘Invloed uitoefenen zonder macht’ loopt al sinds 2007 bij Enexis, dat daarmee volgens Koot onderstreept hoezeer het hecht aan het verder opleiden van de eigen medewerkers. Uit de evaluaties blijkt telkens weer wat het programma de uitvoerders oplevert. “Je ziet de deelnemers groeien”, vertelt Koot. “Ze durven simpelweg meer. Ze luisteren aandachtiger en stellen meer vragen. Ook lukt het ze om hun boodschap anders en beter te verwoorden. Het is vaak echt een wereld van verschil.”

Voor elke organisatie

Volgens Koot kunnen net als Enexis ook andere organisaties baat hebben bij het programma. “Ik denk dan bijvoorbeeld aan woningcorporaties. Of aan onderwijsinstellingen, zoals bijvoorbeeld het mbo. Ook daar is vaak sprake van informeel leiderschap. En ook daar is het aan de mensen zelf om alles uit hun eigen rol te halen.”

Benieuwd wat KPC Groep voor uw organisatie kan betekenen? Bekijk wat het adviesbureau allemaal in huis heeft als het gaat om leiderschaps- en managementontwikkeling.

Meer informatie over KPC Groep:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!