KPC Groep zet in op de kracht van verbinden

  • Onderwijs & Training

KPC Groep stelt de leerling voortdurend centraal. Zo ook tijdens de CvI-conferentie op 2 en 3 april in ’s-Hertogenbosch. Ton Bruining geeft alvast een voorproefje op dit congres.

KPC Groep zet in op de kracht van verbinden

Namens KPC Groep maakt Ton Bruining zich samen met Wouter Hart, auteur van bestseller ‘Verdraaide organisaties’ sterk om in het belang van de leerling de grenzen van het onderwijsbestel te verkennen. Co-creatie en de verbinding tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven gelden daarbij als sleutelwoorden.

Het onderwijs wil het beste voor de leerling. En toch, stelt Ton Bruining, toch komt die drive binnen het beroepsonderwijs nog te weinig uit de verf. “Organisaties willen vaak te veel doen. Daardoor staat al snel de organisatie centraal in plaats van de leerling. We zouden ons eigenlijk voortdurend moet afvragen of we met elke nieuwe regel of elke nieuwe stap wel recht doen aan de oorspronkelijke bedoeling van de school.”

Verbinden en durven veranderen

“Verbinden”, stelt Ton Bruining. “Daar komt het voor het beroepsonderwijs op aan. Verbinden tussen schooldirectie en leraar. Tussen de onderwijsinstelling en het bedrijfsleven.” Als directeur en adviseur beroepsonderwijs binnen KPC Groep kan Bruining het belang van verbinden, durven veranderen en er ook daadwerkelijk naar handelen niet voldoende benadrukken. Iets wat hij ook zeker zal doen tijdens de CvI- conferentie ‘GROEI & bloei’ op 2 en 3 april in Congrescentrum 1931 in ’s-Hertogenbosch.

Co-creatie voor ideeën en energie

De conferentie stelt onderwijsvernieuwing en ICT centraal. Dat thema komt ook terug binnen de presentatie die Bruining tijdens het congres verzorgt. Dit in samenwerking met de Zeeuwse onderwijsinstelling Scalda, waar volgens Bruining een bijzonder co-creatie plaatsvindt. “Scalda brengt het technisch beroepsonderwijs en bedrijfsleven bij elkaar. Jaarlijks bezoeken ongeveer 170 bedrijfsexperts op regelmatige basis de school om met docenten en studenten samen te werken. Daaruit ontstaan ‘broedplaatsen’ van inspiratie. Dat levert mooie ideeën, energie en vooral beter onderwijs op.”

Bedrijfsleven: haal de banden aan

En juist dat laatste is ook van belang voor het bedrijfsleven, stelt Bruining. “Voor het bedrijfsleven vormt het onderwijs geen core business. En dat terwijl het bedrijfsleven er goed aan doet om de banden met het beroepsonderwijs meer aan te halen. Het gaat immers om de medewerkers van de toekomst. Om de toekomst van het bedrijfsleven. Die verbinding met het onderwijs, daarbij zijn nog wel wat muren te slechten. En daar helpen we als KPC Groep graag bij mee.”

Buiten de gebaande paden

Volgens Bruining mogen beroepsonderwijs en bedrijfsleven gerust wat meer buiten de gebaande paden denken. “Probeer het maar eens. Zoals bijvoorbeeld al gebeurt met Regie op de Set. Dat project is een initiatief van het beroepsonderwijs in ’s-Hertogenbosch, in heel nauwe samenwerking met het bedrijfsleven. Het project verkleint de afstand tussen onderwijs en praktijk. Dat is in het voordeel van de leerling én het bedrijfsleven, dat er zo voor zorgt dat de eigen kennis behouden blijft voor de branche.”

Ondersteunen bij doelstellingen

KPC Groep pretendeert het niet beter te weten, benadrukt Bruining. “Maar wij hebben wel de kennis en vaardigheden om scholen bij hun doelstellingen te ondersteunen. We leveren ideeën aan, helpen bij de opstart. We brengen enthousiasme in en zorgen ervoor dat onderwijsinstellingen met die basis flink kunnen doorpakken. KPC Groep biedt inzicht en laat zien hoe het onderwijs zichzelf óók kan vormgeven. Tijdens de verdiepingsconferentie op 3 april verkennen we met een select gezelschap samen met Wouter Hart, auteur van één van de best verkochte managementboeken van 2013 ‘Verdraaide organisaties’, waar binnen het onderwijsbestel kansen liggen om los te komen van regelgeving en onderwijs echt toe te snijden op de leerling.”

Wilt u meer informatie over de CvI-conferentie? Of die bijwonen? Neem dan contact op met Ton Bruining via e-mail of telefoonnummer 06-53221513.

Meer informatie over KPC Groep:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!