Lantech groeit dankzij multinationals en partners

  • Technologie

Verpakkingsmachineproducent Lantech bouwt ieder jaar meer machines. Voor steeds meer multinationals is het bedrijf ‘preferred supplier’.

Lantech groeit dankzij multinationals en partners

Lantech groeit uit zijn jas. Het bedrijf in Cuijk dat verpakkingsmachines maakt, verhuist in 2018 naar een fors grotere locatie in Malden. “We maken tegenwoordig 850 machines per jaar. Vorig jaar was dat nog 750”, vertelt marketingmanager Bob Lemmen trots. “We verwachten dat de groei flink doorzet.”

End-of-line packaging

De Nederlandse vestiging van Lantech maakt machines voor het opzetten, vullen en sluiten van dozen en trays aan het eind van de productielijn (end-of-line packaging). “Een chocoladereep bijvoorbeeld gaat eerst in een wikkel, waarna deze in dozen verpakt worden. Daar komen onze machines in beeld”, legt Lemmen uit. De Amerikaanse vestiging van het bedrijf richt zich vooral op ontwikkeling en bouw van palletwikkelmachines.

Preferred supplier multinationals

Het gaat goed met de machinebouwer. “We waren al wereldwijd actief, maar die activiteiten hebben zich verdiept”, vertelt Lemmen. Die verdieping zit onder andere in het werk dat Lantech doet voor multinationals. “Bij multinationals werk je jaren aan het opbouwen van je reputatie. Ze willen zeker zijn van de kwaliteit die je levert, dan kom je op de ‘preferred suppliers list’.”

“Als je eenmaal op de lijst staat, kun je overal waar een multinational vestigingen heeft machines leveren. Of dat nu in Europa, China of Australië is”, vertelt Lemmen. “Als ze ergens een machine nodig hebben, komt die lijst met een beperkt aantal leveranciers voor de dag.”

Het is Lantech bij steeds meer multinationals gelukt die status te bereiken, door als ‘gewone’ leverancier een contante kwaliteit en service te leveren. “Je moet heel wat bewijzen. De lijsten met specificaties van dit soort bedrijven is lang. De machines moeten in onze vestiging langdurig worden getest. Vaak komt een commissie van acht of tien man van de multinational hier een machine helemaal binnenstebuiten keren.”

Sterk uit de test

Dat de machines van Lantech goed zijn, bewijst bijvoorbeeld de Mars-vestiging in Veghel. “Daar staan nog een aantal machines van ons uit de 90’er jaren. En dat zijn nog steeds de machines die weinig onderhoud nodig hebben. Wij komen ontzettend sterk uit allerlei testen”, vertelt Lemmen. Lantech werkt verder onder andere voor Unilever en Procter & Gamble.

De goede reputatie van Lantech verspreid zich ‘als een olievlek’, zegt Lemmen, ook onder lokale bedrijven. “Er is heel veel mond-op-mond-reclame. Wie een machine nodig heeft, informeert vaak bij collega-bedrijven naar de ervaringen. Wij verwijzen potentiële klanten ook naar onze bestaande klanten, zodat ze kunnen zien hoe onze machines in de praktijk draaien.”

Netwerk van partners

Een andere oorzaak van de groei bij Lantech is de uitbreiding van het netwerk van partners wereldwijd. “We werken samen met bedrijven die bijvoorbeeld verpakkingsmaterialen als folie of karton distribueren. Aanvullend leveren zij ook onze machines. Ook partijen die zelf machines of complete productielijnen installeren, nemen onze machines af als onderdeel daarvan. Hoe meer goed verspreide verkooppunten, hoe meer omzet”, zegt Lemmen.

De Nederlandse vestiging van Lantech richt zich vooral op Europa en Afrika. Daar is het aantal partners de afgelopen jaren met 10 procent gestegen, zegt Lemmen.

Nieuwe machines

Door te blijven innoveren speelt Lantech in op de wensen van klanten. Lemmen noemt twee van de laatste innovaties. Lantech heeft een nieuwe machine die ‘in line’ dozen opzet. “Vaak willen bedrijven zoveel mogelijk doen met de vaak beperkte ruimte die men heeft. Ze willen dan een smalle verpakkingslijn. Deze machine kan slim geplaatst worden, en neemt weinig ruimte in.”

Een andere machine maakt semi-geautomatiseerd inpakken mogelijk. “De doos wordt automatisch opgezet en gesloten, het erin plaatsen van het product wordt handmatig gedaan. Dat is nodig bij producten welke zorg nodig hebben, bijvoorbeeld dure producten of prodcuten welke een afwijkende vorm hebben.”

Lantech is de enige producent die wereldwijd actief is met zo’n breed palet aan machines voor end-of-line packaging. Het nieuwe pand in Malden is ruim 2,5 keer zo groot. Lemmen: “Dat biedt ons de mogelijkheid om verder door te groeien. Deze groei biedt weer nieuwe kansen voor onze eigen mensen en krachten die we tgv de groei van buiten aan proberen te trekken

Auteur: Marten van de Wier

Meer informatie over LANTECH:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!