Lars Kuipéri: "We gaan altijd voor kwalitatief de beste oplossing"

  • Industrie

Brabant Water en dochterbedrijven bedienen water intensieve bedrijven op maat. ‘We gaan altijd voor kwalitatief de beste oplossing’, aldus Lars Kuipéri, directeur van drie dochterbedrijven van Brabant Water.

Lars Kuipéri: "We gaan altijd voor kwalitatief de beste oplossing"

Foto: Lars Kuipéri. directeur Hydroscope, HydroBusiness en Hydreco

Samen met haar drie dochterbedrijven is Brabant Water een totaalontzorger op gebied van water. Het moederbedrijf levert drinkwater, terwijl de dochterondernemingen zich toeleggen op gespecialiseerde diensten. Lars Kuipéri staat aan het roer van de drie dochters en is gedreven om nieuwe oplossingen te bieden voor water gerelateerde vraagstukken. We bieden altijd kwalitatief de beste oplossing, op voorwaarde dat die goed toepasbaar is”, zegt hij niet zonder trots.Hydroscope, HydroBusiness en Hydreco zijn de dochterbedrijven waar hij directeur van is. Ieder met een eigen specialisatie, maar met water als overeenkomst. Een andere overeenkomst is de enorme deskundigheid op het vakgebied. “Dat komt natuurlijk ook door de genen vanuit het moederbedrijf. Brabant Water legt de lat altijd hoger dan wat wettelijk vereist is. Van die mentaliteit om altijd een stapje meer te zetten profiteren ook onze klanten”, aldus Kuipéri.

Duurzaam en financieel rendement

Het inzetten van expertise en daarmee ondernemingen beter laten functioneren als het gaat om watervraagstukken, biedt hem elke dag weer volop voldoening. “We tonen aan dat maatschappelijke en duurzame oplossingen hand in hand gaan met een prima economisch en financieel rendement.” 

Geaccrediteerd voor legionella monsters

De oorsprong van de dochterbedrijven ligt eind jaren negentig, als Brabant Water Hydroscope opricht, een adviesbureau gericht op het voorkomen en bestrijden van legionella. Inmiddels is Hydroscope op een breder terrein actief. “Wij zijn het enige geaccrediteerde adviesbureau in Nederland voor monsterneming. Dat geeft aan hoe hoogwaardig onze kwaliteit is. We nemen jaarlijks tegen de 20.000 monsters, de meeste nog steeds op legionella, met name bij zorginstellingen en hotels. Water is een natuurproduct dat –zeker in geval van stilstaand water- kan ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om leidingsystemen goed te beheren en onderhouden. Dan blijft water goed van kwaliteit. Daar helpen wij klanten bij. We kijken altijd ter plekke hoe de situatie is. Soms zijn uit onwetendheid gevaarlijke situaties ontstaan, zoals leidingen met stilstaand water of leidingen die elkaar kruisen en zo water onbedoeld opwarmen.”

Waterbesparing en -hergebruik

Gaandeweg kwamen bedrijven met steeds meer en andere water gerelateerde vraagstukken bij Hydroscope of Brabant Water. Er ontstond vraag naar waterbesparing en het gebruik van andere waterkwaliteiten zoals industriewater. HydroBusiness legt zich toe op het invullen van die behoefte. “Veel bedrijven vinden het zonde om drinkwater te gebruiken voor industriële toepassingen. Zij onderscheiden verschillende soorten water, die niet allemaal van dezelfde kwaliteit hoeft te zijn, zoals proceswater, koelingswater of demiwater. HydroBusiness bouwt op industrieterreinen zoals in Moerdijk en Roermond installaties voor de productie van deze watersoorten. Ook ontwerpt, beheert en exploiteert HydroBusiness installaties op locatie bij de klant voor de productie van specifieke watersoorten. Na toepassing van het water, bekijken we de mogelijkheden om water opnieuw te zuiveren en geschikt te maken voor hergebruik. Voor klanten levert dit een verlaging op van de waterfootprint en vaak een forse besparing op lozingskosten. Ook de vergisting van afvalwater waarbij biogas ontstaat behoort tot de mogelijkheden. Wat ons uniek maakt is dat we altijd op zoek zijn naar nieuwe toepassingen en diensten, maar wel uitgaan van bewezen technieken. We garanderen onze prestatie 24 per dag, 7 dagen per week, dus de oplossingen die wij aanbieden moeten betrouwbaar en bewezen succesvol zijn”.

Duurzame energievoorziening

De derde dochteronderneming waarvoor Kuipéri verantwoordelijk is, is Hydreco, dat zich richt op koude-warmte-opslag (KWO) en geothermie. Het bedrijf benut water als drager van energie. KWO is volgens Kuipéri een onmiskenbare bijdrage aan het oplossen van de energievraagstukken van de nabije toekomst. “Voldoen aan de klimaatdoelstellingen in het kader van CO2 besparing kan bijna niet zonder de inzet van KWO als duurzame energie-oplossing. Het is met name zeer rendabel bij grote utiliteitsprojecten. KWO is perfect toepasbaar in nieuwbouwprojecten waarin de koudevraag bijna net zo groot is als de behoefte aan verwarming. Hydreco treedt op als adviseur bij de aanleg van een KWO systeem en richt zich vervolgens op de exploitatie en een duurzaam rendement. Klanten waarderen ons vanwege die rol. We blijven (nog lang) na oplevering bereikbaar en betrokken. “Weinig gedoe, weinig storingen, dat is fijn” geven klanten ons terug. Dat is dankzij de kracht van onze mensen. Ze zijn vakkundig en hebben veel technische kennis. In onze communicatie zijn we soms ook wat technisch. Daar zit nog een stukje ambitie.”

Aardwarmteprojecten

Naast KWO richt Hydreco zich sinds enkele jaren ook op geothermie. GeoMEC is een gespecialiseerd onderdeel van Hydreco dat actief is in aardwarmteprojecten. “Met geothermie halen we klimaatneutraal werken heel dichtbij. We hebben een enorme expertise opgedaan, met name in tuinbouwprojecten voor de verwarming van kassen. Aardwarmte win je op een diepte vanaf zo’n twee kilometer met complexe technologie, dus daar zijn enorme investeringen voor nodig. Dat kunnen we niet alleen, we werken samen met partners voor wie we het projectmanagement doen.”

Kuipéri signaleert dat de overheid terdege beseft dat aardwarmte een belangrijk onderdeel gaat worden in het palet van alternatieven voor fossiele brandstof. “We doen steeds meer projecten in samenwerking met de provincie Noord-Brabant en Economische Zaken in het kader van de Green Deal. Het is mooi dat we als dochter van Brabant Water een prominente rol spelen bij het ontwikkelen van structurele oplossingen voor de energievraagstukken van de toekomst.”

Meer informatie over BRABANT WATER :

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!