Lenze werft wereldwijd op geheel eigen manier

  • Arbeidsmarkt

Sinds 1947 ontwikkelt, produceert en verkoopt het van oorsprong Duitse bedrijf Lenze wereldwijd eigen hard- en software oplossingen voor machine automatisering. Vanuit Den Bosch is Birgit Flipsen onder meer verantwoordelijk voor het HR-beleid in België, Nederland en Engeland. Dat is een hele klus, maar het familiebedrijf slaagt er goed in de gewenste medewerkers aan zich te binden.

Lenze werft wereldwijd  op geheel eigen manier

Met zo’n 4000 medewerkers, waarvan meer dan 10% in research & development wereldwijd werkzaam zijn, worden de meest geavanceerde modulaire hard- en software oplossingen op het gebied van aandrijf- en automatiseringsapplicaties ontwikkelt en geproduceerd. Dat vraagt natuurlijk om uitstekend geschoold en juist gekwalificeerd personeel. Birgit Flipsen daarover: “In onze branche loop je daarbij tegen een aantal lastige componenten aan. Personeel weghalen bij concullega’s doen we liever niet, want dat is niet goed voor de onderlinge verhoudingen. Op technisch gebied lukt het nog wel heel aardig om onze vacatures in te vullen; accountmanagers met een technische achtergrond zijn wat lastiger te vinden.”

Kruisbestuiving

Samenwerking met MBO en HBO scholen in de regio zoals Fontys Eindhoven en Avans ’s-Hertogenbosch is voor Lenze daarom een belangrijk instrument. “We hebben daar specifiek beleid voor ontwikkeld met onze strategische doelen als uitgangspunt. Want als je verder wilt groeien, heb je ook meer personeel nodig binnen onze drie pijlers zijn Mechatronics, Systems en digitalisering. Studenten die zich daarmee bezig houden lopen hier stage en studeren hier vaak ook af, terwijl wij onszelf op de scholen ook laten zien met bijvoorbeeld gastlessen en pitches. En wij staan op onze beurt weer erg open voor hun kennis. Zo is er sprake van een kruisbestuiving,” aldus Flipsen.

Beloningssysteem

Ook het huidige personeel wordt ingezet bij de zoektocht naar nieuwe medewerkers. “Ons personeel is zich erg bewust van het feit dat het belang van Lenze ook in hun eigen belang is. Dat komt mede door het beloningssysteem waarmee we werken. Het gezamenlijke doel om groei te realiseren kan onder andere met extra personeel. Indien we extra personeel nodig hebben vragen we aan collega’s of ze mensen kennen die eventueel geschikt zouden zijn om voor Lenze te komen werken. Voor met name de seniorfuncties werken we ook samen met headhunters en werving- en selectiebureaus waarmee we echt een relatie opbouwen. Daarnaast is social recruitment via bijvoorbeeld LinkedIn een ideaal instrument om kandidaten te benaderen om eens met ons in gesprek te gaan.”

Pioniersgedrag zit in ons DNA

Voor Lenze is het ook belangrijk om zichzelf op de kaart te zetten als een echt familiebedrijf waarbij pioniersgedrag wordt gewaardeerd en gestimuleerd: “Klantgericht, samen werken en samen oplossen. Dat is waar we voor staan,”aldus Flipsen die dus een gerichte aanpak heeft om de vacatures in te vullen. “Soms duurt het wat langer, maar daar kiezen we ook voor. We hebben overigens ook mogelijkheden voor Nederlandse werknemers om een half jaar in een andere vestiging te gaan werken in het kader van onze exchange-programma’s.”

Salarispakket

Wanneer eenmaal de ideale kandidaat voor een functie is gevonden, dan krijgt die alle tijd en ruimte om te beslissen over het aanbod van Lenze. Flipsen daarover: “We merken dat mensen die voor ons kiezen dat weloverwogen willen doen. De werkinhoud is vaak belangrijker dan het salarispakket. We hebben hier weinig verloop, dus als bedrijf doen we het goed als het gaat om het binden en boeien van onze medewerkers. Niet te onderschatten en belangrijke aspect die ook de jongere (Z) generatie in een baan aanspreken. We zijn ook allemaal trots op een innovatief, inspirerend en solide Lenze en proberen dat ook uit te dragen. Iedereen heeft hier zijn of haar waarde en dat maakt ons een sterk en ambitieus team. Zo ervaar ik het zelf ook. Dat klinkt misschien wat hemels, maar het is nu eenmaal een feit.”

Auteur: Ron van Kuijk 

Meer informatie over LENZE B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!