Luci en EOS: de slimste verlichting voor industrie 4.0

  • Technologie

“REVEB biedt de aller slimste ‘connected verlichting’ voor de industrie. De ´zelfdenkende lampen´ zijn volledig te personaliseren en aan andere systemen te koppelen”, vertelt Tomas van Ham.

Luci en EOS: de slimste verlichting voor industrie 4.0

Foto: Tomas van Ham

“Ieder led-product levert energiebesparing op, dus onze Luci Series Industry-lamp ook. Maar er is veel meer. Wij bieden gewoon heel erg goed licht”, begint Tomas van Ham, consultant industriële verlichting bij REVEB. “De kleurbeleving van de Luci werkt prettiger en veiliger en is zeer geschikt voor industriële processen. Bovendien kun je alles zelf inregelen met onze handige app.”

Ingebouwde sensors

Van Ham laat trots een Luci zien. Een mooi vierkant armatuur, ter grootte van een beeldscherm, waaruit een warm en wit licht schijnt. Hij zet de lamp uit en wijst op twee sensors die in de lamp zijn ingebouwd.

“Een daglichtsensor en een bewegingssensor”, legt hij uit. “Elke lamp meet of er voldoende daglicht binnenvalt. Als het donker wordt of grijs weer is, geeft de lamp automatisch precies genoeg extra licht. Iedere lamp acteert op beweging. Daar waar je werkt, heb je licht.” vertelt Van Ham.

Robuust en onderhoudsarm

REVEB Industrial Lighting Solutions is een dochterbedrijf van Bever Innovations, dat zich richt op led-oplossingen voor de petrolmarkt (met name tankstations). “Luci is door Bever ontwikkeld voor Shell.”, vertelt Van Ham. “Shell heeft daarbij een hoog eisenpakket: dezelfde lamp moet overal ter wereld perfect functioneren, of het nu bij vijftig graden boven of dertig graden onder nul is.”

Het leverde een robuuste, onderhoudsarme en intelligente lamp op die zich buitengewoon goed leent voor bijvoorbeeld de industrie, de retail en op kantoor. De markten waar REVEB zich op richt.

Slim netwerk

”Met dit systeem heb je geen aparte sensors nodig.”, legt Van Ham uit. “Alles zit in de armatuur van de lamp verwerkt.” De lampen werken stand−alone en als zelfstandig denkende eenheden binnen een reeks, bijvoorbeeld in een fabriekshal. Door alleen te verlichten waar dat nodig is, levert de Luci veel bedrijven een forse besparing op.

Maar de Luci’s zijn ook te koppelen tot een intelligent draadloos netwerk. Zo kunnen meerdere lampen tegelijk aanspringen als één van de sensoren beweging signaleert. “Denk aan een gangpad waar heftruck rijden. Dan is het handig dat het licht al een aantal meter vooruit aangaat, in plaats van op het moment dat de truck bij een lamp is”, vertelt Van Ham.

De Luci-lamp van REVEB

Inbraakalarm

“Dat netwerk kan je weer koppelen aan bijvoorbeeld het inbraakalarm of brandalarm.”, vervolgt Van Ham. “Als er wordt ingebroken, kan je bijvoorbeeld alle lampen een flitseffect laten geven. Dat maakt het inbrekers een stuk lastiger en als er brand uitbreekt, is het voor de brandweer handig als het hele gebouw maximaal verlicht is.”

Gebruiksvriendelijke app

Van Ham pakt een tablet. De lampen zijn met een paar swipebewegingen te groeperen. Net zo makkelijk is het om de lichtintensiteit in te stellen. “Op het moment dat er iets veranderd in je bedrijf, maak je zelf simpel alle aanpassingen” vertelt hij “dus hiermee ben je altijd dynamisch. In deze app kan je onder andere ook het stroomverbruik en de gemiddelde daglichtinval zien en mailen aan jezelf.”

De sensoren van de Luci’s leveren een schat aan informatie op, die ondernemers kunnen gebruiken om hun processen te stroomlijnen. De Luci’s weten bijvoorbeeld precies waar in een pand veel en waar weinig beweging is: waardevolle kennis voor bijvoorbeeld logistieke bedrijven.

“EOS is vernoemd naar de Griekse godin van de dagenraad die het licht bracht”, legt Van Ham uit. “De Duitsers noemen dit ‘Industrie 4.0’. Wij zijn op de Nederlandse markt de enige die zo’n compleet en innovatief systeem bieden.”

Flexibel leveren

Alle REVEB producten worden in Zeeland gemaakt bij sociale werkplaatsen. Van Ham: “Veel producenten laten hun producten in het verre Oosten maken. Dat betekent vaak een lange levertijd en van mindere kwaliteit. Wij kunnen flexibel inspelen op de vraag en al binnen twee weken leveren. Bovendien vinden we social return belangrijk. Wij willen maatschappelijk verantwoord innoveren.”

Meer informatie over REVEB INDUSTRIAL LIGHTING:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!