Meer dan de som der delen

  • Onderwijs & Training

Hoe geef je als bedrijf invulling aan duurzaam ondernemen? Hoe ga je om met de uitdagingen van deze tijd? Pittige vragen, waarnaar het nieuwe Expertisecentrum Sustainable Business van Avans Hogeschool volop onderzoek gaat doen.

Meer dan de som der delen

Ondernemingen hebben te maken met een nieuwe tijd. Met een samenleving waarin ontwikkelingen elkaar razendsnel opvolgen en waarin burgers en organisaties meer dan ooit een beroep doen op het bedrijfsleven. Vraagstukken rondom duurzaamheid, een sterk veranderende arbeidsmarkt en sociale innovatie: ga er als onderneming maar eens flexibel en succesvol mee om.

Voor onderwijs en praktijk

Het nieuwe Expertisecentrum Sustainable Business van Avans Hogeschool wil ondernemingen helpen bij die zoektocht. Onderzoek vormt de basis, met een duidelijke link naar de praktijk. “Toch richten we ons niet alleen op het bedrijfsleven”, vertelt Nies Rijnders, manager van het expertisecentrum. “Ons onderzoek moet ook bijdragen aan het kennisniveau van onze docenten en studenten. We zijn er voor onderwijs én praktijk.”

Elkaar versterken

Avans kent meerdere domeinen, waaronder Economie en Management. Tot dat domein behoren tien academies, die samen aan de basis staan van het Expertisecentrum Sustainable Business. Toch wil voorzittend directeur Edwin Verlangen ervoor waken met het expertisecentrum alleen op het eigen domein te focussen. “We zoeken juist de interactie met andere expertisecentra van Avans, zoals Duurzame Innovatie. We willen elkaar versterken.”

Het geheel moet meer zijn dan de som der delen. En dat met duurzaamheid als uitgangspunt, wat volgens Verlangen een heel bewuste keuze is. “Avans heeft duurzaamheid omarmd. Zie het als rode draad, als basis van de samenwerking tussen al onze domeinen en expertisecentra.”

Eén expertisecentrum, zes lectoraten

De schakel tussen onderwijs en business. Tussen studie en praktijk. Zie daar het speelveld van het expertisecentrum, dat zes lectoraten omvat. Een daarvan is Sustainable Finance & Accounting, met Marleen Janssen Groesbeek als lector. De functie is haar op het lijf geschreven. “Dit lectoraat biedt me de kans mijn kennis zo breed mogelijk in te zetten. Op duurzaam én financieel vlak. Uitdagend weliswaar, maar vooral erg interessant.”

Duurzaamheid meten, daarna sturen

Janssen Groesbeek was journalist bij het Financieele Dagblad, werkte voor de institutionele beleggers en ging daarna als Sustainability Manager aan de slag bij farmacieconcern DSM. Daar verrichtte ze al veel onderzoek rondom duurzaamheid. “Willen bedrijven met dat thema aan de slag, dan rijst al snel de vraag of het écht wat oplevert. Dus komt het er als onderneming op neer hoe je dat kunt meten. Om daarna, als je de cijfers hebt, erop kunt sturen. Grote bedrijven zijn er al een eind mee op weg, het mkb blijft achter. We betrekken de kleinere ondernemingen dan ook nadrukkelijk bij ons onderzoek. Om voor hen feiten van mythen te scheiden: dát is ons belang.”

Alleskunners gezocht

Naast het lectoraat van Janssen Groesbeek zijn ook de lectoraten Sustainable Strategy & Innovation en Sustainable Work & Organisation ingevuld. Voor Improving Business, New Marketing en International Business zoekt het expertisecentrum nog lectoren. Vanuit welke hoek die komen, doet er volgens Rijnders niet zoveel toe. “Zolang het maar gaat om personen met affiniteit met onderwijs én praktijk. Alleskunners dus, die de onderzoeksresultaten kunnen vertalen naar beide richtingen.”

Op naar een herkenbare plek

De komende maanden laat het Expertisecentrum Sustainable Business zeker van zich horen, vertelt Verlangen. “Denk dan bijvoorbeeld aan zes lectorale redes. In september 2015 gevolgd door een symposium. We laten zeker zien waar onze eerste stappen toe hebben geleid.” En verder in de toekomst? Rijnders heeft al wel een beeld. “We willen toe naar een stevige en herkenbare plek. Naar een plek die ondernemingen feilloos weten te vinden. Bovendien willen we studenten en docenten nóg beter voorbereiden op de toekomst. Duurzame business: uiteindelijk wordt die combinatie voor iedereen niet meer dan vanzelfsprekend.”

Auteur Jan Broeks is tekstschrijver in Tilburg. Hij schrijft sinds geruime tijd teksten in opdracht voor onder andere RegioinBedrijf.

Meer informatie over Avans Hogeschool:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!