Meeus Group bouwt volop aan bedrijf van de toekomst

  • Logistiek & Vervoer

Nieuwe, aan de hoogste beschermingsniveaus voldoende PGS-magazijnen, een empty depot, nieuwe reachstackers, nieuwe trekkende eenheden en niet te vergeten: een nieuwe container terminal. Familiebedrijf de Meeus Group investeert dit jaar 55 miljoen euro om klaar te zijn voor de toekomst.

Meeus Group bouwt volop aan bedrijf van de toekomst

Logistiek collectief ontstaan in Bergen op Zoom

De Meeus Group is een verzamelnaam voor bedrijven van de familie Meeus. Naast Meeus Transport en de Markiezaat Container Terminal zijn dat Darvi Transport, Meeus Freight Management en Mepavex Logistics. Maar ook buiten Bergen op Zoom zijn er bedrijven bij de Meeus Group aangesloten, zoals de ‘Vurense bedrijven’ vertelt Arn van der Vorst. Hij spreekt dan over Den Hartog & Bikker Transport, H&B Logistics en Bikker Logistics.

Internationaal transport, opslag en verhuizingen

Van der Vorst is directeur van Mepavex Logistics en de Markiezaat Container Terminal. Beide bedrijven hebben hun standplaats in Bergen op Zoom. Daar waar de Meeus Group groot is geworden. Met internationaal transport, hoogwaardige opslag, (internationale) verhuizingen en vooral het regisseren van goederenstromen.

Investeren in nieuwbouw en machines

Om mee te blijven gaan in de vaart der volkeren, investeert de Meeus Group dit jaar maar liefst 55 miljoen euro in nieuwbouw en machines. Eind 2013 kocht het door Toon Meeus geleide familiebedrijf al 14 hectare van de Gemeente Bergen op Zoom. De bestaande grond ter grootte van 25 hectare was te klein geworden. “Op dit moment worden daar drie objecten op ontwikkeld: een PGS15 magazijn, een ADR-opslag met een soepeler regime en een empty depot.”

PGS15 magazijn

“We zijn bezig met een 20.000 m2 groot PGS15 magazijn. Een gebouw dat niet enkel aan de huidige regelgeving voldoet, maar ook aan die ‘van over vijf jaar’. Zo halen we de gelijkwaardigheid uit het gebouw. Hoe? Een wand moet bijvoorbeeld 60 minuten brandwerend zijn, tenzij er een sprinkler in de ruimte hangt, dan mag dezelfde wand 30 minuten brandwerend zijn. Wij kiezen ervoor om de wand zowel 60 minuten brandwerend te maken als een sprinkler op te hangen.”

Alle blusmiddelen aanwezig

“Het magazijn is een bijzonder gesophisticeerd gebouw geworden. Het is bijna geheel uitgevoerd uit beton en heeft 32 cellen waar gevaarlijke stoffen kunnen worden opgeslagen. 24 van die 32 cellen zijn gasgeblust en de andere acht zijn watergeblust. Sommige producten mogen namelijk niet met water worden geblust. Met ons magazijn Noordland 6 – waar schuimgebluste opslag is – beschikken we over alle blustechnieken.”

Snuffelinstallatie voor gasdetectie

De 32 cellen van het 20.000 m2 grote magazijn hebben ieder hun eigen deur waar vrachtwagens op kunnen rijden. “En het is voorzien van de meest geavanceerd detectieapparatuur. Deze signaleert niet alleen brand of vuur, maar ook gas. Ze kunnen als het ware snuffelen. Op het moment dat er gassen ontsnappen, wordt het gebouw leeggeventileerd zodat er nooit een gevaarlijke wolk kan ontstaan. En mensen worden nooit langdurig blootgesteld aan verschillende gassen.”

ADR-goederen onder soepeler regime

Op de aangekochte grond is Meeus Groep bezig om nog een 20.000 m2 groot gebouw te ‘engineeren’. “Dit gebouw is ook voor de opslag van gevaarlijke stoffen, maar met andere classificaties. ADR-goederen die onder een wat soepeler regime kunnen worden opgeslagen dan in de andere hal.”

Empty depot

Het derde object waar Meeus Groep momenteel mee bezig is, betreft een empty depot. “Een extra parkeerplaats voor containers zeg maar. Hier kunnen we zowel volle als lege containers op zetten. En dat is nodig om de enorme groei van de terminal te verwerken. De huidige, tijdelijke terminal is letterlijk uit z’n jasje gegroeid.”

Repack facility met hoge verdiepingsvloer

“Grenzend aan onze 25 hectare zijn we een repack facility aan het bouwen. Een om- en herpakgebouw in goed Nederlands. Het bijzondere aan dit gebouw is dat vrachtwagens naar een verdiepingsniveau kunnen rijden. Je kunt je voorstellen dat daar dus een enorme verdiepingsvloer ligt. Op die vloer worden vrachtwagens gekanteld en maakt de inhoud van de gevulde containers of bulkwagens  een vrije val. Op deze manier is de kans op contaminatie het kleinst.”

Trots

“Maar dat is niet het enige, want anders komen we nooit aan die 55 miljoen”, grapt Van der Vorst. Naast de nieuwbouw in Bergen op Zoom heeft Meeus Groep ook geïnvesteerd in nieuwe trekkende eenheden, reachstackers en een groot magazijn in Zoeterwoude (Den Hartog en Bikker).” Een ontwikkeling waar Meeus Groep met recht trots op mag zijn.

Auteur: Bouke Tuit

Meer informatie over MEEUS GROUP:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!