'Mensen hebben niet perse een metaalachtergrond nodig om dit werk te kunnen doen'

  • Industrie

Poedercoaten is een uitvinding van zo’n zeventig jaar geleden. Door de technologische vooruitgang van de afgelopen jaren in het productieproces van poedercoaten worden ook nieuwe eisen gesteld aan medewerkers. De inhoud van de functies verandert en de kwaliteits- en veiligheidseisen nemen nog steeds toe.

'Mensen hebben niet perse een metaalachtergrond nodig om dit werk te kunnen doen'

Hessels Poedercoating zorgt voor goed opgeleide mensen door bijscholing en omscholing. Dit doen zij in samenwerking met OOM (Opleiding, Ontwikkeling, Metaalbewerking), uitkeringsinstantie UWV en branchevereniging ION.

Werving en scholing

“In 2019 hebben we een wervingstraject voor het aantrekken van nieuwe medewerkers opgestart”, vertelt Arjen Hessels, directeur van Hessels Poedercoating. “UWV heeft voor ons de eerste selectie gedaan, waarna wij voor deze kandidaten bij ons in Breda een rondleiding hebben verzorgd met uitleg over de werkzaamheden. Van de zes kandidaten die overbleven zijn er twee bij ons komen werken en vier bij collega poedercoatbedrijven.”

Voor deze nieuwe medewerkers is scholing ingezet. De opleiding bestaat uit 12 lessen met een theorie- en een praktijkgedeelte, georganiseerd door Coating Advies Nederland. In de theorielessen wordt aandacht besteed aan zaken als het doel van poedercoaten, veiligheid, kwaliteitscontrole, verschillende soorten poedercoatings, voorbehandelingsmethoden, het principe van elektrostatische oplading, de werking van spuitapparatuur, spuittechniek en moffelen.

In de praktijklessen wordt ingegaan op zaken als veiligheid, spuittechniek, instellen van apparatuur, kwaliteitscontrole en het schoonmaken van spuitapparatuur. Ook communicatie met andere poedercoaters en medewerkers van andere afdelingen wordt behandeld.

Vrouw bij machine

Diploma

Hessels: “Elke twee weken volgden onze cursisten één dagdeel theorie en praktijk op onze locatie. Daarnaast moesten zij in eigen tijd ook nog aanvullende theorie leren. De praktijk leer je natuurlijk op de werkvloer, maar wel onder begeleiding van bestaande medewerkers en de coaches van Coating Advies Nederland. Na goed resultaat behaalden de cursisten het diploma Poedercoaten Niveau 1 en 2.”

Fit for the future

Coating Advies Nederland heeft ook cursussen op maat verzorgd voor vier bestaande medewerkers van Hessels Poedercoating en begin dit jaar heeft de planner een cursus Tekening lezen gevolgd, zodat zij nog beter in staat is om tekeningen van producten te lezen. Hierdoor is het inplannen van orders beter en efficiënter geworden.

“Voor 2020 hebben we ook plannen om te gaan kijken hoe we onze medewerkers nog beter kunnen gaan inzetten. Dit doen we aan de hand van de zogenaamde inzetbaarheidsmanager ‘Fit for the future´. Deze methode houdt rekening met ervaring, opleiding, leeftijd en ambities van de medewerkers in relatie tot de doelstellingen van ons bedrijf. Door de coronacrisis hebben we besloten om dit traject tijdelijk te pauzeren.”

Out of the box

De metaalsector is nog steeds overwegend een mannenwereld met slechts 13% vrouwen in functies op diverse niveaus. Bij Hessels Poedercoating is dit percentage iets hoger, namelijk 20%. De werkzaamheden op de werkvloer zijn vooral fysiek van aard, maar door de ontwikkelingen en innovaties van de afgelopen jaren ontstaan er steeds meer mogelijkheden voor vrouwen, ook in het productieproces.

Hessels vertelt: “Poedercoaters vinden is moeilijk, daarom zijn we een traject gestart met UWV om te kijken of we misschien kandidaten uit onverwachte hoek zouden kunnen werven. Ik vind namelijk niet dat mensen per se een metaalachtergrond moeten hebben om dit werk te kunnen doen. Ze moeten vooral gemotiveerd zijn. En door ons niet alleen te richten op mannen, maar juist ook op vrouwen, maak je je zoekgebied groter. In de selectieronde kwam Kristel heel energiek en gedreven over. Ik had een goed gevoel bij haar en dat blijkt volledig te kloppen. Ze werkt systematisch en nauwkeurig en brengt meer dynamiek in het team.”

Meer informatie over HESSELS POEDERCOATING:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!