Met een biografie blijven verhalen levend

  • Zakelijke dienstverlening

Steeds meer mensen willen hun levensverhaal vastleggen. Om hun verhaal te vertellen als inspiratiebron voor anderen of gewoon als nalatenschap voor relaties en familie. Hennie van de Kar (Breda) en Douwe Soepboer (Hank) zien deze trend en spelen erop in met Mooi Vastgelegd.

Met een biografie blijven verhalen levend

Van Het Land van Ooit naar MooiVastgelegd

Veel mensen kennen het Land van Ooit nog wel. Helaas ging het dicht in 2007. Met enige weemoed denken Hennie van de Kar en Douwe Soepboer terug aan dit roemruchte park waar kinderen de baas waren. Ze ontmoetten elkaar hier in 2001 op een dag voor ondernemers. Beiden schrijven teksten en de vonk van het communicatievak slaat in het Land van Ooit over. Tot op de dag van vandaag werken ze geregeld samen. Afgelopen periode ontwikkelden ze samen MooiVastgelegd, waarmee ze verhalen van bedrijven, mensen en organisaties mooi vastleggen.

De biografie is een trend

Met MooiVastgelegd spelen Hennie en Douwe in op een trend. Steeds meer mensen overwegen om een biografie te maken. Gewoon omdat hun verhalen het verdienen gelezen te worden. Als voorbeeld of inspiratiebron. Maar ook omdat men vanuit een geheel eigen perspectief het eigen verhaal wil delen. Ondernemers kiezen daarbij vaak voor een bedrijfsbiografie omdat hun werk en leven meestal nauw met elkaar zijn verweven. Een jubileum van een bedrijf of een nieuwe generatie die het spreekwoordelijke stokje gaat overnemen, vormen dan meestal een welkome aanleiding.

Dat het Land van Ooit de oorsprong vormt voor de samenwerking tussen Hennie en Douwe kan bijna geen toeval zijn. Hennie: “Achteraf is dat best bijzonder. Het Land van Ooit is een sprookjeswereld. Een wereld die ons doet herinneren aan onze kindertijd, aan het verleden dat achter ons ligt. Een verleden dat we vergeten als we niet uitkijken.”

“En dat is de kern van MooiVastgelegd” vult Douwe aan. Het leven voltrekt zich in een sneltreinvaart. Meer dan ooit wordt gefotografeerd en geschreven. Maar al die beelden en artikelen zijn vluchtig en verdwijnen snel naar de achtergrond. Wij willen voorkomen dat mooie verhalen verloren gaan en leggen de verhalen van bedrijven en mensen voor altijd vast. Mooie verhalen verdienen dat.”

Van jubileumboek tot bedrijfsfilm

MooiVastgelegd is een totaalconcept waarbij de verhalen altijd centraal staan. Waar je die verhalen moet opsporen, is altijd anders, weten beiden. Soms zijn er archieven waar je uit kunt putten. In andere gevallen zijn het medewerkers, leveranciers en familieleden die veel kunnen vertellen.

Douwe: “De verhalen opschrijven is één. Het vervolgens mooi vormgeven in bijvoorbeeld boekvorm is twee. Een bedrijf dat een jubileum viert, kan een bedrijfsfilm maken met aandacht voor de geschiedenis aangevuld met eigentijdse projecten. Maar ook kiezen voor een boek met verhalen van mensen van het eerste uur. Onze ervaring is dat je uit moet gaan van de reden waarom je iets wilt vastleggen en daarna zoekt naar de juiste bronnen. Daarin moet je creatief zijn en buiten bestaande kaders durven denken.”

Over toen en ooit

Hennie sluit zich daarbij aan. “Het mooie aan dit concept is dat we samenwerken met vormgevers, fotografen en filmmakers, die net als wij met veel passie en plezier hun werk doen. Als tekstschrijver helpt mij dat om volledig te focussen op het schrijven. Ik kan er immers op vertrouwen dat we samen de productie naar een hoger plan tillen.” Douwe: “Het Land van Ooit is in november 2007 gesloten. Dat was dus ooit. Gelukkig is er MooiVastgelegd uit voortgekomen. Om alles wat ooit was voor de toekomst vast te leggen.”

Meer informatie over MOOI VASTGELEGD:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!