Met oprechte interesse en brede opleiding jonge chauffeurs behouden voor de toekomst

  • Logistiek & Vervoer

Als chauffeurscoach wil Dirk Buijs (48) alles weten van nieuwe chauffeurs die bij Rebro Transport Service binnenkomen. “Wanneer je elkaars’ achtergrond kent, praat je veel gemakkelijker met elkaar. Dat leidt ook tot wederzijds begrip.” Buijs kent het reilen en zeilen van de transportwereld: voordat hij jongeren op de werkvloer ging begeleiden, zat hij dertig jaar achter het stuur van een vrachtwagen.

Met oprechte interesse en brede opleiding jonge chauffeurs behouden voor de toekomst

Het verloop van chauffeurs bij het transportbedrijf in Rucphen is klein. Inmiddels bestaat het personeelsbestand uit bijna honderddertig mensen, dat is inclusief het personeel dat op de vestiging in Duitsland werkt.

Oprechte interesse

Nieuwe chauffeurs die in Rucphen binnenkomen, worden door Buijs gecoacht. Op het moment van binnenkomst, beschikken ze meestal alleen over rijbewijs B. In samenwerking met STL (Sectorinstituut Transport en Logistiek) halen de jongeren hun rijbewijs en doen ze alle ervaring op bij Rebro als leerbedrijf. Die eerste ervaring is vaak met één van de 75 wagens op het terrein. “We hebben onze eigen manier om mensen warm te maken voor het werk bij Rebro. De betrokkenheid willen we vergroten, door veel meer te doen dan alleen de sleutels aanreiken bij binnenkomst. Interesse tonen in de persoonlijke situatie van een chauffeur vinden we heel belangrijk en zien we echt als een verlengstuk van de manier waarop we werken.” Jongeren die met enthousiasme uitstralen dat ze voor Rebro aan de slag zijn, is precies wat Buijs en de directie van het bedrijf voor ogen staat. “Wie zich hier comfortabel voelt, komt met een glimlach werken.”

Veelzijdig

Het bedrijf laat zichzelf het beste omschrijven als veelzijdig, flexibel en breed inzetbaar. “In onze pakketdienst voor spelers zoals DPD en GLS werken we oplossingsgericht en proberen we altijd in de gedachtegang van de klant mee te gaan. Doordat we over verschillende samenwerkingspartners beschikken, zoals Rebro GMBH in Duitsland en het bevrachtingskantoor Rebrex Logistiek, lukt dat heel goed.”

Van fouten kun je leren

Op het terrein van Rebro werd onlangs een wasstraat geopend, waar ook onderhoud aan de wagens wordt gepleegd. “Daar betrekken we de jongere chauffeurs heel bewust bij. Hun vak bestaat weliswaar voor een groot deel uit rijden op de wagen, maar dat is zeker niet het enige.” Het is ook de reden dat Buijs jongeren wil laten leren van eventuele fouten die ze maken. “Fouten maken mag, maar we leggen de vraag altijd bij hen terug. Waarom denken ze dat het fout is gegaan, hoe pakken ze het in het vervolg aan?”

Rebro Transport

Investeren en doorgroeien

Jonge chauffeurs doen vanaf dag één meer dan helpen met het lossen van een vracht. “We laten chauffeurs hier heel bewust in doorgroeien. Voor hen wordt het werk meteen een stuk interessanter wanneer ze meer van ons mogen doen. Dat zorgt er ook voor dat ze hier willen blijven. Het is een kwestie van investeren in de jongere garde om ze te behouden voor de toekomst.”

Van niemand afhankelijk

Zo komt het dat de ene jongere mee gaat rangeren en de ander de wagenparkbeheerder ondersteunt bij de reparatie van een achterlicht. “Het zijn vaak kleine reparaties, die de chauffeur bewust maken van het feit dat ze meer moeten kunnen dan alleen het stuur van de vrachtwagen vasthouden. We vinden het heel belangrijk dat ze in een lastige situatie niet direct van iemand anders afhankelijk zijn.”

Huiswerk

Tijdens hun opleiding aan bijvoorbeeld Curio, richting Transport en Logistiek, in West-Brabant volgt Buijs de vorderingen die de jongeren maken. “De bewijskaarten die ze op school inleveren, controleer ik. De jongeren krijgen hier ook de ruimte om huiswerk te maken. In de vier dagen die ze hier per week aan het werk zijn, vraag ik terloops hoe ver ze zijn met een opdracht en waar ze eventueel tegenaan lopen. Op dat moment beginnen ze vanzelf te praten. Op de werkvloer werkt dat veel eenvoudiger dan tegenover elkaar aan een tafel.”

Buijs is er helder over: gelet op het chauffeurstekort, moet je in de toekomst bij de jongeren zijn. De rol die hij sinds kort als chauffeurscoach bij Rebro vervult, bevalt hem uitstekend. “Doordat ik net zo makkelijk op de wagen kan springen, is de acceptatie onder de jongeren groot. Een leerling rijdt net zo eenvoudig met mij mee. We leiden jonge mensen op die we proberen te behouden voor de lange termijn. Samenwerken met de jongens, dat is mijn grootste drijfveer in dit werk.”

Auteur: Carline Klijn – van Best

Meer informatie over REBRO TRANSPORT SERVICE:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!