Mobiliteit en data: dát is DAT

  • Zakelijke dienstverlening

Verkeersbewegingen monitoren. Drukte voorspellen, voetgangersstromen reguleren. Dankzij data ontstaat grip op mobiliteit. Geleverd door DAT.Mobility uit Deventer en bestemd voor overheid én bedrijfsleven.

Mobiliteit en data: dát is DAT

Hoe sneller van A naar B, hoe beter. Hoe meer zicht op bereikbaarheid, hoe meer mogelijkheden om daar goed op te anticiperen. En dat zicht zit ‘m in data. In bijvoorbeeld een oplossing die GPS-data omzet in voertuigverliesuren. Afkomstig uit de koker van DAT.Mobility en geleverd aan de provincie Utrecht. “Maar minstens zo relevant voor ondernemers”, benadrukt Wieland Hendriksen, commercieel directeur van DAT.Mobility. “Bedenk maar eens hoeveel baat logistiek en transport hebben bij actuele en voorspellende informatie rondom mobiliteit. Een besef waar ook het bedrijfsleven zelf steeds meer van doordrongen raakt, gegeven de kosten van iedere minuut aan transport. En waar wij met onze oplossingen op inspringen.”

Data, véél data

De wereld van data, van big data, dát is de wereld van DAT. Het bedrijf is een zusterbedrijf van Goudappel Coffeng, dat advies levert op het gebied van mobiliteit. Met de alsmaar groeiende rol van ICT bleek binnen de Goudappel Groep de tijd rijp voor een nieuw bedrijf. Gericht op de ontwikkelingen van vandaag en morgen, gericht op de waarde van gegevens voor mobiliteit. Binnen dat domein informatie leveren op basis van hoogkwalitatieve data: precies dát is wat DAT doet.

Onderbouwen, meten en duiden

DAT bestaat sinds januari 2014. Vanuit de locatie in Deventer bedienen de 40 medewerkers de opdrachtgevers met allerlei oplossingen die de link leggen tussen data en mobiliteit. Bezoek de website van DAT en de mogelijkheden lijken grenzeloos. En misschien is dat ook wel zo, stelt Hendriksen. “Veel van onze informatieservices en applicaties zijn standaardoplossingen. Maar we leveren ook maatwerk, voor overheden én bedrijfsleven en werken sterk samen met hogescholen en universiteiten. Data omzetten naar bruikbare informatie. Gegevens onderbouwen, meten en duiden. We doen het allemaal, zolang het maar raakt aan mobiliteit.”

De oplossingen van DAT.Mobility vallen uiteen in drie ‘families’. View.DAT biedt web-gebaseerde services voor het monitoren van bewegingen, en unieke totaalbeelden van mobiliteit. Work.DAT biedt uitkomst bij het beheren en sturen van mobiliteit, terwijl Plan.DAT precies datgene doet wat het impliceert: verkeersbewegingen voorspellen of voetgangersstromen berekenen, in aanloop naar een groot evenement. Alle oplossingen kennen toepassingen van straatniveau tot landelijk niveau.

Zicht op de Rode Loper

Hoe dat laatste uitpakt, blijkt uit het Rode Loper project voor de gemeente Amsterdam. De oplossing combineert data van mobiele netwerken, camera- en wifi-techniek en een personal mobility app. Met de gegevens die daaruit voortvloeien, kan de gemeente Amsterdam de voetgangersstromen tussen het Centraal Station en het stadscentrum monitoren en zo de drukte beter reguleren. Bovendien helpt de output de gemeente volgens Hendriksen ook om het eigen beleid te vormen, onderbouwen en evalueren. “Want heb je zicht op mobiliteit, dan is ook veel duidelijker welke verkeersmaatregelen je moet treffen, of welke vergunningen je moet afgeven – en waaróm je dat doet.” De Rode Loper is een voorbeeld van een smart city of daily urban system toepassing. Een ronduit actueel thema, stelt Hendriksen. “Dus zetten wij daar de komende tijd flink op in.”

Data en privacy

Wanneer het gaat om data, is de discussie rond privacy nooit ver weg. Hendriksen en zijn collega’s beseffen dat maar al te goed. “We gaan uiterst zorgvuldig om met data en weten hoe gevoelig dat ligt. We zijn gebonden aan wetgeving, maar gaan nog verder dan dat alleen. De publieke opinie, die is leidend.”

Hoewel pas een jaar actief, legt DAT.Mobility de lat hoog. Want hoe jong het bedrijf ook is, de kennis en ervaring reikt vanuit de Goudappel Groep veel verder terug. Hendriksen steekt de ambitie niet onder stoelen of banken. “We willen over 5 jaar internationaal alom erkend zijn. Gaat het om data en mobiliteit, dan spelen wij binnen dat domein een leidende rol.”

DAT.mobility

 

Auteur Jan Broeks is tekstschrijver in Tilburg. Hij schrijft sinds geruime tijd teksten in opdracht voor onder andere RegioinBedrijf.

Meer informatie over GOUDAPPEL COFFENG B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!