home » interviews » Bouw »

MR Kunststoffen al ruim klaar voor energieneutraal bouwen

  • Bouw

Kunststof expert MR Kunststoffen BV uit Halsteren is zijn toekomst ver vooruit. Waar energieneutraal bouwen pas vanaf 2020 verplicht wordt, biedt MR Kunststoffen al tijden de nieuwste toepassingen die dit mogelijk maken.

MR Kunststoffen al ruim klaar voor energieneutraal bouwen

Kozijnen, zonweringen, garagedeuren

Wie de showroom van MR Kunststoffen in Halsteren binnenstapt, treedt binnen in een wereld van kunststof toepassingen voor nieuwbouw en renovatie. We zien kunststof kozijnen, rolluiken, zonweringen en lamellen. Er is een sectie met garagedeuren van Hörmann die zowel handmatig als volledig geautomatiseerd openen. Buiten staan windschermen en hangen terrasoverkappingen. Allemaal voorzien van de nieuwste technieken.

Nieuwste technieken

Directeur en eigenaar van MR Kunststoffen BV Jaap Rijnberg toont de ene na de andere noviteit. Zoals de glazen windschermen voor op het terras. Wel zon en zicht, geen wind. Het doet voorzichtig verlangen naar het voorjaar. Met een druk op de knop worden de windschermen nog eens dubbel zo hoog. Ideaal voor als er plots een gemeen windje opsteekt.

Hergebruikt kunststof

Verderop staat tuinmeubilair van gerecycled materiaal. Bankjes, bloempotten en hele picknicktafels. Ze zijn volledig vervaardigd uit restafval van kunststof producten. MR Kunststoffen is duidelijk bezig met een duurzamere toekomst. Dat gebeurt door hergebruik van materiaal, maar vooral ook met energieneutrale toepassingen. Daarmee is het bedrijf volledig klaar voor de toekomst. In 2020 wordt energieneutraal bouwen namelijk verplicht.

Glasvezelversterkte kunststof

“Wij zijn de toekomst al ver vooruit”, ziet Rijnberg. Zo moeten profielen aan allerlei richtlijnen voldoen ten aanzien van isolatie en moeten ze tegelijk voldoende inbraakwerend zijn. Met de glasvezelversterkte kunststof (GVK) profielen die MR Kunststoffen bovendien op maat maakt, zit dat wel snor.

Inbraakwerend

“Begin april krijgen wij inbraaktesten op het nieuwe profielsysteem. SKG verzorgt die testen voor ons en leverancier Deceuninck. Zij willen ook weten hoe goed hun profielen zijn. We leveren standaard al SKG2, dat is iets beter dan het politiekeurmerk. Maar we willen kijken of we SKG3 kunnen halen. Dat is bijvoorbeeld de standaard voor een juwelierszaak. Voor een particuliere woning is SKG2 al dik voldoende.”

“Je moet de kwaliteit hoog houden, meegaan met de nieuwe technieken. Stilstand is achteruitgang.” Dat credo lijkt zeker op te gaan voor inbraakwerende kunststof profielen. Rijnberg ziet inbrekers steeds ‘goochemer’ worden. “Die komen gewoon in de zaak kijken hoe sloten werken”, weet hij.

Echte ondernemer

Zelf is Rijnberg ook niet van gisteren. Integendeel, de oud-onderhoudsmonteur aan vrachtwagens kwam in 1983 in het bedrijf terecht. Zes jaar later waagde hij de sprong in het diepe om zelfstandig verder te gaan, met de focus op kunststof kozijnen. “En dat heeft positief uitgepakt”, kijkt Rijnberg terug. “Wat maakt het leuk? Het stuk techniek eromheen. Maar ook de omgang met klanten.”

Maatwerk kunststof profielen

Na de rondgang door de showroom, toont de directeur de fabriek. Her en der zijn mensen bezig om kozijnen op maat te maken. Daarvoor staan er verschillende machines die zowel hoeken van 90 graden lijmen als iedere andere denkbare hoek. “Hier staan geen kant-en-klare ramen.” Wel heeft MR Kunststoffen profielen op voorraad om snel aan vragen te kunnen voldoen. “Het moet gek zijn wil je het hier niet kunnen kopen.”

Auteur: Bouke Tuit

Meer informatie over MR KUNSTSTOFFEN B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!