Nederlandsch Octrooibureau, bescherming tegen namaak

  • Innovatie & MVO

Nederlandsch Octrooibureau, dat sinds 1888 bestaat, adviseert over Intellectuele Eigendomsrechten, waaronder octrooi-, merk- en modelrecht.

Nederlandsch Octrooibureau, bescherming tegen namaak

De deskundigen van Nederlandsch Octrooibureau helpen bij het aanvragen van deze rechten. Juist in de huidige innovatieve en kennisintensieve markt zijn intellectuele eigendomsrechten belangrijk.

Advies en hulp bij nieuwe ideeën

Als je een uitvinding gedaan hebt, wil je zeker weten dat je idee niet zomaar door iemand anders gebruikt kan worden. Nederlandsch Octrooibureau adviseert daarom bij de volgende vragen:

  • Kan ik een octrooi krijgen voor mijn nieuwe technologie?
  • Is het verstandig een octrooi aan te vragen of een merk te deponeren?
  • Wat kan ik doen tegen bedrijven die een idee onrechtmatig proberen te gebruiken?

Niet alleen het beschermen van ideeën krijgt aandacht, ook markttechnische onderwerpen komen aan bod: ‘heeft het idee draagvlak?’, ‘is het plan realiseerbaar?’ of ‘wat zijn soortgelijke producten op de markt?’. Met vestigingen in Den Haag (hoofdkantoor), Eindhoven en in Ede is een deskundige van Nederlandsch Octrooibureau altijd dichtbij. In de Edense vestiging werken 10 octrooigemachtigden, in Eindhoven 6. In Den Haag werken 19 octrooigemachtigden en 10 merken- en modellengemachtigden.

Juristen en octrooigemachtigden

Een octrooi aanvragen of een merk of model deponeren is vakwerk, omdat uitvindingen exact omschreven moeten worden in een octrooi. Octrooigemachtigden hebben juridische en technische expertise en zijn goed op de hoogte van de ontwikkelingen binnen hun vakgebied. Ze zijn gespecialiseerd op verschillende vakgebieden, zoals chemie, biotechnologie, werktuigbouwkunde, fysica of elektrotechniek. Dit betekent dat elk bedrijf geholpen wordt door een octrooigemachtigde met een passende achtergrond. Op de juridische afdeling werken mensen met verstand van merken, modellen, juridische overdrachten en licentiecontracten. De octrooigemachtigden werken nauw samen de met juristen.

Intellectuele Eigendomsrechten dragen bij aan bedrijfsgroei

Succes van een organisatie wordt voor een groot deel bepaald door de intellectuele eigendomsrechten. Goede contracten over octrooien, merken of modellen bepalen deels de groei van een bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan een samenwerkingsovereenkomst, een geheimhoudingsverklaring of een licentiecontract. Goede afspraken hierover besparen een hoop onduidelijkheid en dragen bij aan de omzet. Daarom kunnen deze contracten het beste geschreven worden door juristen die dagelijks te maken hebben met intellectueel eigendom.

Vrije economie en octrooirecht

Nederlandsch Octrooibureau vraagt de octrooi-, merk- en modelrechten aan, maar de overheid verleent ze. Hiermee wil de overheid de ontwikkeling van de techniek versterken, en daarmee van de economie. Bedrijven met goede intellectuele eigendomsrechten op zak lopen geen risico dat een concurrent er met een nieuw idee er vandoor gaat. Om te garanderen dat de kennis uiteindelijk wel gedeeld wordt met de rest van de samenleving, wordt deze na een periode gepubliceerd en is het recht slechts een beperkte tijd geldig (bijvoorbeeld maximaal twintig jaar bij een octrooi). Na deze periode mag iedereen deze kennis gebruiken, ter inspiratie en verdere innovatie. Tegelijkertijd heeft de uitvinder ruimschoots de tijd om eerst zelf te profiteren van zijn goede idee, voordat de rest van de wereld deze kennis kan gebruiken.

Contact

U kunt Nederlandsch Octrooibureau bereiken via info@octrooibureau.nl

Meer informatie over verwijderd van portal:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!