Nederlandse les voor hoogopgeleide kennismigranten van levensbelang

  • Zakelijke dienstverlening

De regio Eindhoven kent veel expats en andere hoogopgeleide kennismigranten. De Brainportregio trekt namelijk veel kennis uit het buitenland aan. Maar niet al deze mensen zijn de Nederlandse taal machtig. Bij easyNL leren zij efficiënt Nederlands.

Nederlandse les voor hoogopgeleide kennismigranten van levensbelang

Nederlands spreken levert voordelen op

Wie in Nederland woont en werkt, die moet Nederlands leren. Niet alleen van de staat, maar vooral voor zichzelf. Frans Suijkerbuijk verzorgt met easyNL al tien jaar taaltrainingen en Nederlandse taalles voor hoogopgeleide kennismigranten. Suijkerbuijk weet daarom als geen ander waarom het zo belangrijk is om de taal te beheersen. “Het vergemakkelijkt communiceren op de werkvloer, maar zeker ook in het sociaal verkeer.”

Taaltrainingen

Taaltrainingen Nederlands zijn zeer waardevol voor bedrijven met buitenlandse werknemers. Een arbeidskracht die Nederlands spreekt en schrijft, is breder inzetbaar. Niet verwonderlijk dat meerdere bedrijven hun medewerkers een taaltraining aanbieden. Zij oogsten daarmee terecht veel belangstelling en waardering.

Flexibele lessen

De taaltrainingen van easyNL passen bij de wensen en drukke agenda’s van expats. De lessen vinden plaats binnen het bedrijf (incompanytrainingen) alsmede op een locatie van easyNL. Er zijn individuele lessen Nederlands en lessen in groepsverband. “En heeft de student een les gemist dan bestaat de mogelijkheid om deze via Skype in te halen.”

Voorkom een sociaal isolement

De werkvloer en bedrijfskantine zijn niet de enige plekken waar kennismigranten contacten opdoen. Ook in het sociaal verkeer is communicatie belangrijk. In het alledaagse leven merkt een kennismigrant hoe makkelijk het is om Nederlands te verstaan en te spreken. In een winkel bijvoorbeeld, maar ook in een restaurant, bij de kapper of de dokter.

Nederlands spreken, haalt deze expats uit een sociaal isolement. En dat begint al tijdens de taalcursus, waar de eerste sociale contacten worden opgedaan. “Het gebeurt regelmatig dat er echt vriendschappen uit ontstaan”, weet Suijkerbuijk.

Begrijpelijk communiceren

De taaltrainingen van easyNL zijn gericht op begrijpelijk communiceren. Dat betekent Nederlands spreken en verstaan en daarmee ook begrijpen en begrepen worden. Voor een optimaal resultaat stemt easyNL haar leerdoelen af op de organisatie waar de expat werkzaam is. Om de voortgang te bewaken, worden de studenten regelmatig getoetst. Zo krijgen zowel opdrachtgever als cursist een helder beeld van de vorderingen.

Taaltrainingen op maat

Voor migranten of expats die een individuele cursus wensen, stelt easyNL in overleg een passend lesprogramma samen. Voor deze taaltrainingen op maat wordt gekeken naar achtergrond, leerstijl en beginsituatie. Soms kan een taaltest hiervoor uitkomst bieden. Voor een taaltraining op maat zijn ook de context en setting waarin de taal gebruikt wordt van belang. Evenals de doelen die worden nagestreefd.

Voor een taaltraining op maat wordt gekeken naar de lestijd, het aantal lessen, de locatie en de studiematerialen. Gedurende het traject kunnen niveau, tempo, materialen en aanpak altijd worden bijgesteld.

E-learning

De kenniswerkers en hoogopgeleide migranten kunnen ook kiezen voor E-learning. Een gemakkelijke en kostenbesparende manier van studeren. “E-learning bestaat uit een taaltraining op maat via internet en is uitermate geschikt voor spreekvaardigheid, luistervaardigheid en conversatie.”

Vakkundig en geaccrediteerde taalles

easyNL streeft altijd naar de beste resultaten. Suijkerbuijk werkt daarom alleen met ervaren en vakkundige docenten. Hoewel hij zijn handen vol heeft aan de organisatie, staat ook hij nog regelmatig voor de klas. Het contact met studenten doet hem goed. Zeker wanneer hij hen daarmee verder helpt in de maatschappij.

Om te bewijzen dat de studenten met succes Nederlands hebben geleerd, ontvangen zij een certificaat. easyNL werkt namelijk met een geaccrediteerd toets- en evaluatiesysteem. easyNL kan bovendien helpen bij de voorbereiding op de officiële staatsexamens NT2, programma 1 en 2.

Auteur: Bouke Tuit

Meer informatie over EASYNL:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!