“Nieuw pand voor de opslag van chemicaliën voldoet aan hoge veiligheidseisen”

  • Logistiek & Vervoer

Logistiek dienstverlener Gondrand verwacht in Q1 2018 zijn nieuwe pand in Moerdijk te betrekken. Het nieuwe onderkomen voldoet aan de hoge eisen op het gebied van veiligheid, vertelt Business Unit Manager Logistics Tom Heesakkers van het van oorsprong Zwitserse familiebedrijf.

“Nieuw pand voor de opslag van chemicaliën voldoet aan hoge veiligheidseisen”

Gondrand is gespecialiseerd in vervoer over de weg, over zee en door de lucht én in warehousing. Specifiek in Nederland is het bedrijf gespecialiseerd in de opslag van verpakte chemicaliën, vertelt Tom Heesakkers. “De regels in Nederland zijn op dit punt strikt en worden ze voortdurend verder aangescherpt. We hadden ervoor kunnen kiezen om ons huidige, zestien jaar oude pand in Moerdijk te upgraden, maar uiteindelijk bleek het effectiever en toekomstbestendiger om een heel nieuw pand te realiseren.”

Hoge normen

De bouw van dat nieuwe pand, dat vijf kilometer van de huidige locatie wordt gebouwd, is dit voorjaar van start gegaan; begin 2018 wil Gondrand er zijn intrek in nemen. Bij het ontwerp van het pand speelden meerdere uitgangspunten een rol, schetst Heesakkers. “Om te beginnen voldoen we in het nieuwe pand straks aan de laatste, zogenoemde PGS15-richtlijnen voor de opslag van verpakte gevaarlijke en CMR stoffen, op het gebied van brand-, arbeids- en milieuveiligheid. Daarnaast beschikken we dadelijk in het ca. 17.500m2 grote pand, met 30.000 palletlocaties over voldoende capaciteit om de groei van onze huidige klanten en ook toekomstige klanten op een veilige en efficiënte manier te kunnen faciliteren.”

Ontwerp

Waar het huidige pand beschikt over een stalen constructie met brandwerende bekleding, wordt het nieuwe pand volledig in beton uitgevoerd. Een bewuste keuze, benadrukt Heesakkers. “Beton is namelijk van zichzelf brandwerend. Verder beschikt het nieuwe pand straks over een brandcompartiment dat is opgedeeld in vijf verschillende temperatuurzones, zodat we gevaarlijke stoffen ook temperatuur gecontroleerd tussen 5 en 15 graden kunnen opslaan. Ook is er in het ontwerp voorzien in een aantal kleine compartimenten waar lastig te segregeren stoffen kunnen opslaan, inclusief een ruimte waarin we op een veilige manier monsters van producten kunnen nemen.” In het nieuwe pand kan Gondrand straks diverse ADR-geklassificeerde en aanverwante stoffen, alsook koopmansgoederen opslaan, vervolgt Heesakkers. “Met CO2 en sprinkler als blus- en brandbeheerssysteem, kunnen we ADR klassen 2, 3, 4, 5, 6, 8 en 9 opslaan. Ten opzichte van de huidige locatie betekent ADR 2 (spuitbussen) een uitbreiding op het productaanbod van Gondrand.

Centrale ligging

Heeft Gondrand eigenlijk nog overwogen om Moerdijk te verlaten? Niet echt, blikt Heesakkers terug. “We hebben nog naar andere plekken in West-Brabant gekeken, maar Moerdijk heeft alles: een goede ontsluiting en een centrale ligging. Ook hebben we er bewust voor gekozen om niet te veel te veranderen aan het woon-werkverkeer van onze medewerkers.”

Veiligheid op alle niveaus

Het zijn dezelfde medewerkers die een grote rol spelen binnen het veiligheidsprogramma van Gondrand, benadrukt Heesakkers. “Veiligheid is niet alleen een kwestie van een veilig pand. Minstens zo belangrijk is het dat veiligheid in de hoofden van mensen zit en dat het een bewuste rol speelt in al je dagelijkse werkzaamheden. Niet voor niets gaan we op alle niveaus, van werkvloer tot management, regelmatig met elkaar het gesprek aan over specifieke veiligheidsonderwerpen.” Ook bij de bouw van het nieuwe pand worden de medewerkers betrokken, schetst Heesakkers. “Risicoanalyses stellen we in samenwerking met hen op. Want uiteindelijk gaat het er bij veiligheid niet om dat men het doet omdat iemand het oplegt, maar omdat men veilig wíl werken. Die combinatie, van een enorm veilig pand én een hoog veiligheidsbewustzijn, zorgt ervoor dat we in elk geval de komende decennia vooruit kunnen op onze nieuwe locatie.”

Auteur: Joost Peters

Meer informatie over GONDRAND TRAFFIC BV:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!