Nieuwe medewerkers Jonker & Schut leren kneepjes van het vak op de werkvloer

  • Logistiek & Vervoer

Jonker & Schut uit Barneveld maakte de afgelopen jaren een stevige groei door. Vanwege die groei verwacht het bedrijf ook in de toekomst extra personeel goed te kunnen gebruiken. Bij het werven van nieuwe medewerkers werkt de logistiek specialist samen met uitzendbureaus die goed op de hoogte zijn van de bedrijfscultuur.

Nieuwe medewerkers Jonker & Schut leren kneepjes van het vak op de werkvloer

Productiemanager Gert Weijland: “We zijn een platte organisatie, waar iedereen elkaar kent. Daarom is het heel belangrijk dat een nieuwe medewerker goed in het team past.” Na een voorselectie die het uitzendbureau voor zijn rekening neemt, spreekt Weijland alle kandidaten. In die gesprekken informeert hij naar de achtergrond van de sollicitant. “Ik ben altijd benieuwd naar wat iemand beweegt en de drijfveren. Dat zegt volgens mij ook iets over de arbeidsmotivatie.”

Bedrijfsstructuur

Het bedrijf kent drie verschillende pijlers. De productieafdeling van Jonker & Schut is een belangrijke schakel tussen leveranciers en afnemers in de zuivelindustrie die van melkpoeders ijs, chocolade of yoghurt maken. Medewerkers zijn gespecialiseerd in het verbulken, verpakken, blenden en repacken. In de opslagruimte van Jonker & Schut worden de partijen beoordeeld, eventueel overgestapeld en opgeslagen. De 80.000 palletplaatsen maken het mogelijk alle denkbare goederen op te slaan. Op nog eens 10.000 palletplaatsen voor geconditioneerde opslag worden goederen bewaard met bewaking van temperatuur en luchtvochtigheid. Vanuit de logistieke afdeling worden alle goederen in ontvangst genomen en weer geladen in vrachtauto’s of containers, tevens wordt het transport van de goederen in grote mate zelf uitgevoerd door het eigen transportbedrijf. Kleinere, maar ook de grote handelshuizen die actief zijn in de zuivelindustrie schakelen de hulp in van het bedrijf. Weijland vertelt: “We werken altijd in opdracht van de eigenaar van het product.”

Jonker & Schut

Vanzelf op niveau komen

In totaal helpen inmiddels ruim honderdvijftig medewerkers mee op één van de drie afdelingen. Weijland is ervan overtuigd dat de allergrootste bron bij de werving van nieuw personeel mond-tot-mond verhalen zijn. “Onze medewerkers zorgen voor een natuurlijke groei. Dat is een fijne wisselwerking. Samen maken we het bedrijf sterk.” Jonker & Schut vindt werkervaring belangrijk, maar merkt dat het vaak nog belangrijker is om te weten met welk type persoon je te maken hebt. Weijland: “Op onze werkvloer zit zoveel werkervaring. We krijgen iemand vanzelf op niveau. Mits diegene de motivatie en capaciteit heeft om te leren natuurlijk.”

Afwerking

Opleidingsmogelijkheden zijn er genoeg, maar Weijland merkt dat een groot deel van het personeel het meest enthousiast wordt van leren in de praktijk. “Die ruimte krijgen ze van ons.” Volgens de productiemanager is goed te zien dat het bedrijf del zaak altijd goed voor elkaar wil hebben. “Kijk bijvoorbeeld naar het materieel dat op de weg rijdt. De chauffeurs rijden in vrachtauto’s die van buiten en binnen zijn afgewerkt met alle optiemogelijkheden. De afwerking is top.”

Groeien

Van een degelijke afwerking is ook sprake op de productieafdeling, waar onlangs nog twee nieuwe panden in gebruik werden genomen. “Op de productieafdeling is met het openen van de fabrieken meer capaciteit ontstaan, maar over de hele linie hebben we een flinke groei gehad.” De afgelopen jaren is de productieafdeling in omvang toegenomen, maar ook in de toekomst kunnen extra handen goed gebruikt worden. Van een tekort aan medewerkers is op dit moment nog geen sprake. “Wel moeten we blijven werven, en inwerken.Want dat heeft tijd nodig.”

Jonker & Schut

Garderobe

Wie aan de slag gaat bij het bedrijf, krijgt direct een complete werkgarderobe aangemeten. Broeken, shirts, polo’s, vesten, jassen. De medewerkers worden er ook na afloop van de werkdag regelmatig in gespot. “Je ziet hier in Barneveld nogal eens medewerkers in een opvallend blauwe jas fietsen. Die is dan inderdaad van ons”, zegt hij lachend.

We kennen elkaar

Bij Jonker & Schut, dat van origine een familiebedrijf is, geldt een no-nonsense mentaliteit waar iedereen elkaar kent. “We zijn in omvang toegenomen, maar je ziet nog steeds dat iedereen enthousiast is naar elkaar toe. De passie die mensen voor hun werk hebben, is kenmerkend voor het bedrijf. Dat is wat bindt. We werken weliswaar met verschillende afdelingen, maar jongens van de productieafdeling bieden ook versterking in de loods en andersom als dat nodig is. We doen het samen. Mensen die nieuw het bedrijf binnenkomen, waarderen dat.”

Auteur: Carline Klijn - van Best

Meer informatie over JONKER EN SCHUT B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!