Ondernemen doe je niet alleen, samen bereik je meer

  • Technologie

Ondernemen betekent letterlijk ‘beginnen te doen; uitvoeren’. Een eigenschap die steeds belangrijker wordt in deze snel veranderende wereld. Een afwachtende houding kan voor een ondernemer zijn ondergang betekenen. Daarom neemt softwaretechnologiebedrijf Luminis bewust software engineers aan met ondernemers kwaliteiten. De ruim 180 medewerkers, verspreid over vijf vestigingen, krijgen veel ruimte voor creativiteit. Hiermee creëert Luminis een proactieve en innovatieve bedrijfscultuur. Hun motto: ‘Ga het maar doen!’.

Ondernemen doe je niet alleen, samen bereik je meer

Luminis biedt producten en diensten aan op het gebied van Cloud computing, Data intelligence, e-sports en e-learning. Zij helpen MKB+ bedrijven om een voorsprong in hun business te krijgen met inzet van software technologie. De klantenportefeuille is heel divers, want software zit overal. Van bedrijven die verwarmingsketels maken tot KLM en van Bol.com tot de maakindustrie. Jeroen Bouvrie, directeur Luminis Nederland: “Het begint niet bij de software, maar bij de doelen van het bedrijf. Waar wil je met je bedrijf naartoe groeien en hoe kan technologie jou helpen om die stap te maken. Vervolgens gaan we kijken of we de cloud infrastructuur kunnen verbeteren, machines en apparaten op het internet aan kunnen sluiten of data kunnen vertalen naar leesbare informatie waar je iets mee kunt doen.”

Corona eist ondernemersvaardigheden

De Corona-pandemie bracht geen revolutie teweeg binnen Luminis, maar het had zeker wel impact. Bouvrie: “Onze medewerkers waren al gewend om online te werken. Het hoefde dus niet ineens allemaal anders. Sommige opdrachtgevers, waar onze medewerkers dagelijks fysiek op locatie werken, moesten wel even schakelen. Maar ze merkten al snel dat wij heel veel op afstand kunnen doen, zoals testen en simuleren. We komen nu alleen op locatie als dat écht nodig is, om bijvoorbeeld de software met hardware te integreren. De ondernemerskwaliteiten van onze medewerkers komen nu des te meer naar voren. Onze medewerkers zijn gelukkig geen types die gaan zitten wachten totdat iemand zegt wat ze moeten doen. We ontwikkelen door en komen zelf met ideeën. Als je dat niet doet, red je het niet in deze markt”.

Zoek de juiste partners

In een wereld waarin ondernemers te maken krijgen met allerlei uitdagingen is de druk groot. Zo focust de provincie Gelderland op thema’s als duurzaamheid, schoon en sociaal. Om deze thema’s mee te kunnen nemen in je bedrijfsvoering moet het anders of slimmer. Dit kun je niet alleen, zegt Bouvrie. Hiervoor moet je hulp zoeken in de vorm van partners. Partners die ook ondernemer zijn en voor soortgelijke uitdagingen staan. Op basis van Open Innovatie werkt Luminis samen met een aantal partijen, zoals Thales, waarmee Luminis een nieuwe opleiding voor technisch toptalent heeft ontwikkeld. Medewerkers worden in anderhalf jaar klaargestoomd voor de top van het Nederlandse techlandschap. Hiermee bereidt Luminis zich voor op de toekomst waarin software een nog dominantere rol gaat spelen.

Cloud is de revolutie

Bouvrie voorspelt dat de software ontwikkeling de komende jaren in een sneltreinvaart komt. “Cloud ontwikkelingen zetten de wereld op z’n kop. Dat betekent voor ons als software bouwers dat ons vakgebied enorm verandert. Waar we eerder veel van de software zelf ontwikkelden, en soms wel zes maanden daarmee bezig waren, maken we steeds meer gebruik van bestaande Cloud diensten van de grote Cloud spelers, zoals Amazon, Microsoft en Google. De ontwikkelsnelheid van deze grote jongens ligt absurd hoog. Dat kun je alleen bijhouden als je slim gebruik maakt van hun diensten. Ik zie het niet als bedreiging. Het geeft juist kansen om de klant sneller te bedienen, zodat ook zij de veranderende wereld bij kunnen houden.”

Durf te vragen

Volgens Bouvrie moet je je als ondernemer ook kwetsbaar durven op te stellen: “Mensen hebben de neiging harder te gaan werken als iets moeilijk is of niet lukt, ze gaan meer van hetzelfde doen, maar dat is niet de oplossing. Je moet om hulp durven vragen. Er is geen tijd om drie nachten wakker te liggen over iets waar je zelf niet uitkomt. Betrek collega’s, andere bedrijven of overleg met de klant. Anders loop je snel achter in deze wereld die doordendert.”

Onderneem jij nog alléén?

Auteur: Olga Heeren

Meer informatie over LUMINIS ARNHEM:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!