Ondernemend Zeeland ontwikkelt, innoveert en investeert volop

  • Regionale ontwikkeling

Papier maken van olifantsgras. Paddenstoelen kweken op koffiedrap. Lampen gieten van vermalen shampoo flessen. Of een kunstmestfabrikant die CO2 levert aan glastuinders om hun kassen te verwarmen. Er zijn tal van innovatieve projecten in Zeeland te vinden die bijdragen aan verduurzaming.

Ondernemend Zeeland ontwikkelt, innoveert en investeert volop

Foto: Jan Henk Verburg, senior adviseur bij de Kamer van Koophandel in Zeeland

De Kamer van Koophandel (KvK) in Zeeland ziet in de provincie een duidelijke groei op het gebied van verduurzaming. En dat is gunstig, want het bevordert de samenwerking tussen bedrijven, versterkt de economie en draagt bij aan de ontwikkelingsmogelijkheden van het Zeeuwse bedrijfsleven. Jan Henk Verburg, senior adviseur van de KvK in Zeeland, vertelt over de regionale ontwikkelingen, de groeiende rol van KvK en hoe zij met diverse partijen samenwerken.

Ontwikkelingen in de regio Zeeland

“De biobased en circulaire economie groeien hard in Zeeland. Steeds meer gewassen en reststromen uit de agrarische sector en de voedingsmiddelenindustrie worden als ‘groene grondstof’ gebruikt voor de productie van materialen, chemicaliën, energie en brandstof. We willen zoveel mogelijk grondstoffen terugwinnen en hergebruiken, zodat er niets verloren gaat. Om echt circulair te kunnen werken moeten bedrijven samenwerken. Zo zien we bijvoorbeeld dat men pijpleidingen wil benutten om waterstof van het ene naar het andere bedrijf te laten gaan. Daarnaast wordt de warmte die bedrijven over hebben door andere bedrijven voor hun processen benut. Dit zorgt voor kostenbesparingen en innovaties. Je ziet dit vooral in kansrijke sectoren zoals chemie, agro food, maintenance en logistiek. Het biedt economische kansen, versterkt de concurrentiekracht van bedrijven in de regio en draagt bij aan de realisatie van de nationale duurzaamheidsdoelstellingen.

Voucherprogramma voor biobased en circular economy

“Om innovatie binnen de regio te stimuleren, heeft de provincie Zeeland met Impuls Zeeland een voucherprogramma voor biobased en circular economy in het leven geroepen. Impuls Zeeland is dé ontwikkelingsmaatschappij van Zeeland. Zij stimuleert (nieuwe) economische ontwikkelingen, trekt bedrijven aan (onder de naam Invest in Zeeland) en verbindt partijen in sectoren zodanig dat Zeeland daar duurzaam van profiteert. Met het voucherprogramma stellen zij subsidie beschikbaar voor het inwinnen van innovatieadvies, het uitvoeren van haalbaarheidsonderzoeken of om samenwerkingsprojecten op het gebied van duurzaamheid mogelijk te maken. Wij, de KvK in Zeeland, helpen ondernemers o.a. om hun vraag scherp te krijgen en we dragen bijvoorbeeld partijen aan die de kennis hebben om een haalbaarheidsonderzoek uit te kunnen voeren.”

KvK is hét knooppunt voor de ondernemer

“Wij krijgen zo’n 80.000 ondernemersvragen per jaar. Dit gaat over het starten van een bedrijf, internationaliseren, vernieuwing (innovatie) en financiering. De KvK verzorgt de brede voorlichting en we verzorgen online en offline workshops over deze thema’s. Daarnaast behandelen wij alle telefonische vragen en adviseren we ondernemers waar ze bijvoorbeeld terecht kunnen voor subsidie, waar ze een vergunning aan kunnen vragen of hoe ze kunnen groeien. Sinds 2014 hebben we ook het Ondernemersplein, een landelijk initiatief van het Ministerie van Economische Zaken, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, de Belastingdienst en de KvK, waar een ondernemer alle informatie bij elkaar vindt die hij nodig heeft om te ondernemen. We proberen het de ondernemer zo makkelijk mogelijk te maken. Zo zijn we nu bezig met het ontwikkelen van Mijn Overheid voor Ondernemers. Met deze portal, die KvK gaat beheren, wil het Ministerie van Economische Zaken dat wij hét knooppunt worden voor de ondernemer. Wij worden het eerstelijns aanspreekpunt.”

Blijf op de hoogte van wat er in jouw regio gebeurt

“Door de digitalisering lijkt het soms alsof we verder van de ondernemer af komen te staan als KvK, maar we zitten juist veel dichterbij. We zitten voortaan in ieders broekzak. De lancering van de KvK LocatieScan voor ondernemers die willen starten in horeca of retail is daarvan een mooi voorbeeld. En we zijn helemaal dichtbij sinds we in januari 2017 de KvK Connect App hebben geïntroduceerd, die al bijna 30.000 keer is gedownload. Zzp’ers kunnen hun bedrijf presenteren, makkelijk contacten leggen met andere zzp’ers, zichzelf vergelijken met branchegenoten én ze ontvangen actueel ondernemersnieuws. Dan blijf je bijvoorbeeld op de hoogte van nieuwe wet- en regelgeving of introductie van nieuwe slimme online tools.

De verwachting is dat de fusie tussen de havens van Vlissingen en Terneuzen (Zeeland Seaports) met de haven van Gent en Campus Zeeland die op thema’s als delta en water technologie hoger onderwijs wil gaan creëren de Zeeuwse economie structureel zal versterken. De provincie Zeeland  focust in haar economische agenda (2017-2021) dan ook op Smart Delta Resources, Energietransitie & Deltatechnologie, Bèta College, Havensamenwerking en Gezonde regio & toerisme”, aldus Jan Henk Verburg.

Starten of groeien?

Loop je als Zeeuwse ondernemer aan tegen vragen over het starten van een (nieuw) bedrijf, innoveren, internationaliseren of heb je financiering nodig? De KvK helpt je graag op weg.

Auteur: Olga Heeren

Meer informatie over Provincie Zeeland:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!