‘Ons vakgebied staat midden in de maatschappij’

  • Financieel & Juridisch

Van arbeidsconflicten tot een geschonden concurrentiebeding: ondernemers lopen tegen tal van juridische vragen en problemen. Rijppaert & Peeters Advocaten staat het regionale MKB al sinds 1978 bij met juridisch advies en bijstand, vertelt partner Floris Wubbena van het Oosterhoutse advocatenkantoor. “Het echte juridisch advieswerk zal blijven bestaan.”

‘Ons vakgebied staat midden in de maatschappij’

Foto: Floris Wubbena, partner bij Rijppaert & Peeters Advocaten 

‘Ik heb een werknemer die niet goed functioneert, wat kan ik hieraan doen?’ ‘Ik wil een door mij verhuurd pand renoveren, wat zijn de mogelijkheden?’ ‘Ik twijfel of ik er goed aan doe om deze aan mij voorgelegde overeenkomst te ondertekenen.’ ‘Hoe moet ik de nieuwe cao in mijn branche interpreteren?’ De vragen waarmee ondernemers bij Rijppaert & Peeters aankloppen zijn heel divers, vertelt Floris Wubbena. “Helaas schakelen veel ondernemers pas juridische bijstand in als het te laat is. Het komt regelmatig voor dat werkgevers die een niet functionerende medewerker willen ontslaan, pas bij ons komen als ze het ontslag al hebben aangezegd. Als er dan geen goed dossier is aangelegd, kan dat veel gedoe opleveren – met alle vervelende gevolgen van dien, voor zowel werkgever en werknemer. Wacht dus vooral niet te lang met het inschakelen van een advocaat; die kan ik al in een vroeg stadium gericht adviseren, zodat het ontslag voor alle partijen soepel verloopt.”

Schikken

Het gros van de zaken wordt overigens ‘in der minne geschikt’, benadrukt Wubbena. “Procederen is duur en voor beide partijen belastend. Nog een goede reden om op tijd een advocaat in te schakelen. Die kan adviseren en bemiddelen, zodat het niet van een gang naar de rechter hoeft te komen.” Naast ondernemings- en arbeidsrecht zijn vastgoedrecht, familierecht en letschelschade specialiteiten van het Oosterhoutse advocatenkantoor, vervolgt Wubbena. “Vooral in die laatste twee categorieën zijn we de laatste jaren – tegen de stroom in – flink gegroeid, ook omdat we nu twee gespecialiseerde advocaten op die vakgebieden in dienst hebben.”

Persoonsgegevens

Veranderingen op het gebied van wet- en regelgeving worden nauwgezet gevolgd. Zo krijgt het kantoor volgens Wubbena momenteel veel vragen over de per 1 januari 2016 aangescherpte Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). “Organisaties die vermoeden dat er sprake is van een data-lek, moeten dat tegenwoordig meteen melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Doen ze dat niet, dan lopen ze de kans een flinke boete te krijgen. Eerst was de Wbp een beetje een ‘tandeloze tijger’, zonder kans op boetes. Maar sinds dit jaar is het allemaal een stuk complexer geworden. Wij adviseren organisaties over hoe ze deze wet- en regelgeving goed kunnen implementeren.”

Mensen helpen

Andere actuele ontwikkelingen zijn de gewijzigde regels rond het huurrecht (per 1 juli 2016) en de toenemende digitalisering. Bij eenvoudige zaken wordt het volgens Wubbena steeds eenvoudiger om op basis van ‘big data’ een voorspelling te doen van de uitkomst. “Toch ben ik ervan overtuigd dat het echte advieswerk altijd zal blijven bestaan. Elke zaak is uiteindelijk weer net iets anders.” Zelf werkt Wubbena alweer sinds 2000 in de advocatuur, en dat bevalt nog altijd uitstekend. “Ons vakgebied staat midden in de maatschappij, veranderingen zien we meteen terug in ons werk. Tegelijkertijd is de basis van het vak – mensen helpen bij de problemen die ze hebben – nog altijd hetzelfde. Na zestien jaar geeft het nog altijd een prettig gevoel als je mensen kunt helpen.”

Auteur: Joost Peters

Meer informatie over RIJPPAERT & PEETERS ADVOCATEN:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!