Op weg met kwaliteit met EcoService

  • Industrie

In de afgelopen 50 jaar is EcoService Europe van een agrarisch bedrijf uitgegroeid tot een solide onderneming in de agrarische, industriële en transportsector. Wij spraken Wilfried Nielen over de organisatie waar hij directeur is.

Op weg met kwaliteit met EcoService

Directeur Wilfried Nielen aan het woord

Naam: Wilfried Nielen
Werkt per week: 50-55 uur
Eerste baan: Monteur bedrijfswagen

Hoe zou u uzelf omschrijven als ondernemer?

No nonsens, direct, met beide benen op de grond, integer en respectvol voor alle stakeholders van ons bedrijf. Normen en waarden zijn erg belangrijk voor mij, zowel zakelijk als ook privé. Daarnaast is het te allen tijde mijn intentie om duurzame relaties op te bouwen die lang stand houden met wederzijds respect.

Hoe ziet uw loopbaan er tot op heden uit?

Als monteur bedrijfswagen gestart bij Garage VerbruggeWilfried Nielen  in Terneuzen. Vanuit deze positie doorgegroeid naar assistent bedrijfsleider. Vervolgens algemeen bedrijfsleider bij transportbedrijf van Ruiten en Rogam Mercedes Benz te Axel. Bij Rogam ben ik aandeelhouder geworden en zelfstandig ondernemer. Op enig moment hebben we dit bedrijf, Rogam, verkocht aan Vervaet in Terneuzen waarna ik diverse ad-interim recovery klussen heb gedaan bij bedrijven in slecht weer. In 2002 ben ik gestart als directeur en aandeelhouder bij EcoService Europe BV en haar gelieerde ondernemingen alwaar ik nog steeds werk.

Wat is uw grootste zakelijk succes tot op heden?

De ontwikkeling van een 4 MW biomassa centrale voor de productie van groene stroom uit biologische afvalstromen en mest. Als onderdeel van Biopark Terneuzen alwaar we één van de founding fathers van zijn. Deze centrale is als kant en klaar project in 2010 verkocht en gerealiseerd op het terrein van Heros Sluiskil BV

Bent u actief binnen een zakelijk netwerk/vereniging, en zo ja kunt u daar meer over vertellen?

Wij zijn actief lid van Biopark Terneuzen, bestuurslid van de coöperatie Biobase Europe en lid van de BZW (werkgeversvereniging).

Welke ondernemer inspireert u? En waarom?

Niet specifiek één ondernemer, maar de ondernemers die mij inspireren zijn degene die met beide benen nog steeds op de grond staan, geen zonnekoning gedrag vertonen en oog blijven hebben voor de mens en welke beseffen dat het mensenwerk is.

Hoe bent u terecht gekomen bij de organisatie?

Vanuit de behoefte aan extra managementervaring en de noodzakelijke verandering binnen EcoService Europe heeft de eigenaar, Rinus Kunst, mij benaderd. Persoonlijk was het bedrijf mij niet geheel onbekend omdat de eerste vrachtwagens van het merk Mercedes Benz door mij aan het bedrijf zijn verkocht toen ik nog directeur was bij Rogam.

Wat maakt het leuk om voor dit bedrijf te werken?

De dynamiek, de diversiteit aan werkzaamheden, de dagdagelijkse uitdagingen en bovenal de flexibiliteit die aan de dag gelegd kan worden. Het is leuk om te werken in een organisatie die wars is van teveel aan bureaucratie en waar er nog op een professionele wijze zonder al teveel ballast gewerkt kan worden. Gewoon je ding kunnen doen.

Wat is uw betrokkenheid bij de regio?

Wij zijn een regionale speler maar werken ook veel internationaal. We vinden het belangrijk met mensen uit de regio te werken en zo veel als ook maar enigszins mogelijk is te winkelen in de regio. 95 % van onze
leveranciers zijn regionaal. Buiten de deur kopen ervaren we als niet verstandig en ongewenst.

Wat wilt u graag nog bereiken in uw carrière?

Persoonlijk ben ik niet zo carrière tijger. Mijn wens is het om een rol te kunnen blijven vervullen in de regio en mijn stempel te kunnen drukken op een maatschappelijk verantwoorde wijze van ondernemen wat past bij dit tijdsgewricht.

Welke boodschap wilt u uw collega ondernemer meegeven?

Doe de goede dingen en de dingen goed, focus op wat je bindt en niet op wat je scheidt.

Over Ecoservice Europe

Wat is de corebusiness van jullie organisatie?

Transport, handel en opslag van vloeibare en vaste (kunst)meststoffen, biologisch afbreekbare afvalstoffen en biomassa. Vervoer en handel van anaerobe bacteriën door geheel Europa voor de waterzuiveringen van oa de food industrie. Agrarisch loonwerk en advisering aanverwant aan onze handel in meststoffen.

Hoe is jullie organisatie ontstaan?

Ontstaan vanuit een agrarische onderneming met akkerbouw en varkenshouderij en door overnames van diverse bedrijven.

Hebben jullie samenwerkingen met vaste partners en zoja op welk gebied?

We werken met vele bedrijven samen en veelvuldig met Heros Sluiskil BV en ATM Moerdijk. In deze vnl op het gebied van licht biologisch afvalwater; dit wordt door ons wordt vervoerd en door beide bedrijven biologisch verwerkt en gezuiverd.

Daarnaast zijn we partner, leverancier en vervoerder voor bijna alle papierfabrieken, brouwerijen en overige food industrieën op het gebied van anaerobe bacteriën in geheel de EU.

Wat zijn jullie hoogtepunten sinds het bestaan van de organisatie?

Het hoogtepunt is de realisatie van de biomassacentrale maar ook de realisatie van de genoemde samenwerkingen.

Wat maakt jullie organisatie uniek?

Het succes van ons bedrijf komt door het enorm gemotiveerde team aan medewerkers welke 24/7 voor ons klaar staan en begrijpen hoe belangrijk kwaliteit, flexibiliteit en gedrevenheid is. Zij zijn de drijvende kracht achter onze prestaties bij onze gewaardeerde klanten. Zonder deze medewerkers zouden we geen bestaansrecht hebben. De medewerkerstevredenheid is hoog.

Welke personeelsactiviteiten worden er georganiseerd?

Dat laten we in beginsel over een de personeelsvereniging. Maar zij organiseren jaarlijks een groot personeelsfeest waar dan ook altijd bijna iedereen aanwezig is. Er zijn daarnaast diverse zaken als een Sint Nicolaas feest, dart avonden ed.

Economische thema's in de regio Zeeland zijn: Innovatie, logistiek, Maintenance en Recreatie & toerisme. Is jullie organisatie met één van deze thema's verbonden?  En zo ja, op welke manier?

Wij innoveren voortdurend en met name op logistiek gebied en het landbouwloonwerk. Bij ons tref je de nieuwste auto's aan met Euro 6 motoren welke de schoonste en zuinigste zij n die momenteel te verkrijgen zijn. Daarnaast streven we naar de laatste stand der (precisie)techniek, zuinigheid, capaciteit,efficiency  en milieu thema's om ons blijvend te kunnen onderscheiden ten opzichte van onze collega concurrent.

Wat is de grootste uitdaging voor de organisatie?

De grootste uitdaging is het verkrijgen van flexibele mensen die met onze geavanceerd machinepark  kunnen werken in een seizoen afhankelijke omgeving. Deze mensen zijn schaars.

Waar staat de organisatie over 5 jaar?

Dat is een lastige vraag. Nu we in een turbulente (crises)tijd zitten en een overheid die per definitie niet erg betrouwbaar is en een zwa lkend beleid voert. Maar uitgaande van een gezonde en normale situatie hebben we als doelstelling een organische groei van 5-10 % per jaar.

Wat zijn de plannen voor de nabije toekomst?

Onze bedrijfslocatie uitbreiden met een grote opslagloods voor vaste meststoffen en het realiseren van twee grote opslag silo's voor vloeibare meststoffen. De vergunning hiervoor is bijna rond. Op een andere locatie willen we nog een aantal opslag silo's realiseren voor vloeibare producten.

Meer informatie over ECOSERVICE EUROPE B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!