Praktisch gezien de beste opleidingen

  • Onderwijs & Training

De Leijgraaf is een instelling voor beroepsonderwijs op mbo-niveau met vestigingen in Meierijstad, Oss en Cuijk. Het bijzondere aan de Leijgraaf is het sterk praktijkgerichte onderwijs, waarbij de studenten al in een vroeg stadium kennis maken met het beroepsleven en aan de slag gaan 'op de werkvloer'. Voor werkgevers biedt De Leijgraaf daarmee gemotiveerde en gekwalificeerde beroepskrachten die moeiteloos doorstromen naar een baan met volop kansen. “Wij weten de jongeren te binden aan de regio”, zo stellen directeur Hans de Jong en manager Berdine Heijmans. En dat is belangrijk, gezien de huidige krapte op de arbeidsmarkt.

Praktisch gezien de beste opleidingen

De Leijgraaf is een mbo-instelling in Noordoost Brabant met ruim 5.500 studenten in onder meer de leerrichtingen food, business, technology en health. In diverse gemeenten heeft De Leijgraaf een zogeheten hybride leeromgeving, waarbij het onderwijs samen met het bedrijfsleven vormgegeven en uitgevoerd wordt. Directeur De Jong: “We bieden, in samenwerking met gemeente en bedrijfsleven, passende opleidingen waarmee we werkgevers in de regio goed geschoolde werknemers kunnen leveren.” Daarbij krijgt het onderwijs al vanaf het eerste studiejaar een praktische invulling. “De theorie krijgt immers méér betekenis als studenten in de praktijk merken hoe ze ermee om moeten gaan.” En, zo weet hij: praktisch onderwijs is weer helemaal 'in', juist vanwege het goede arbeidsperspectief. “In vrijwel alle beroepsgroepen is een schreeuwend tekort aan jongeren die aan het werk willen”. De Leijgraaf bereidt de studenten voor op de toekomst en is, zoals De Jong het verwoordt, “verbindend, ambitieus en nieuwsgierig.”

Beroepsbegeleidende leerwegen

Zo zet de instelling in op de zogeheten beroepsbegeleidende leerwegen (bbl). De studenten krijgen een arbeidsovereenkomst bij het bedrijf waar ze al lerende aan de slag gaan. Er zijn docenten op de werkvloer aanwezig om hen te begeleiden en ondersteunen. De Leijgraaf draagt uiteindelijk zorg voor de diploma's. bbl-trajecten worden momenteel aangeboden in de sectoren logistiek, food en zorg.

De Leijgraaf

Samenwerking met bedrijven in de regio

Manager Berdine Heijmans legt uit: “De maatschappij verandert en daarmee ook het onderwijs. We werken bijvoorbeeld met nieuwe opleidingsrichtingen, zoals food-specialist. Dat is gericht op de veranderende consument, met meer aandacht voor beleving.” Zo heeft De Leijgraaf daarin een samenwerking met Sligro Food Group in Veghel waarbij studenten op diverse gebieden worden geschoold vanuit de praktijk: food, logistiek en bedrijfsmanagement. Maar ook met andere grote ondernemingen in de regio heeft de onderwijsinstelling werkleertrajecten zoals Vos Logistics en MSD (logistiek en procesoperators), beide gevestigd in Oss.

Het leren blijft, óók tijdens de loopbaan

Maar eenmaal met een diploma op zak houdt het leren voor de studenten/medewerkers nog niet op. Sommigen kiezen voor om door te stromen naar een hbo. “We werken samen met vier instellingen voor hoger beroepsonderwijs in de regio: Fontys, Avans, HAS Hogeschool en de HAN.” En ook de jongeren die aan de slag gaan in het bedrijfsleven krijgen tijdens hun loopbaan bijscholingen en trainingen. “Veel bedrijven bieden hun medewerkers een scholingsprogramma om zich verder te ontwikkelen of bij te scholen op het vlak van veranderende regelgeving en nieuwe ontwikkelingen. De Leijgraaf biedt tal van mogelijkheden daarin met trainingsprogramma's op maat.” Voor werkgevers kan het zeker interessant zijn om zich te oriënteren op de mogelijkheden, merkt Heijmans op.

Auteur: Hans-Jorg van Broekhoven

Meer informatie over ROC de Leijgraaf:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!