Predictief onderhoud: ‘Slimmer en goedkoper’

  • Technologie

Jos Langerak is bij Technotron verantwoordelijk voor de InSpect 21, de afdeling die bedrijven helpt met slim, goedkoop en betrouwbaar predictief onderhoud. Dat kan 35 procent besparen in kosten.

Predictief onderhoud: ‘Slimmer en goedkoper’

Waarom kiest niet ieder bedrijf voor predictief (voorspellend) onderhoud? “Dat is een goede vraag. Dat verbaast mij ook nog steeds”, zegt Jos Langerak, die binnen Technotron de afdeling InSpect 21 heeft opgezet. “Met predictief, conditiegebaseerd onderhoud, kun je slimmer werken, slimmer onderhoud plegen, en het is absoluut veel goedkoper. Meer en meer bedrijven ontdekken dat, en kloppen bij ons aan.”

Brandjes blussen

Toch gebeurt in veel bedrijven het onderhoud nog steeds ‘puur correctief’: het ‘brandjes blussen’ als er een probleem is. Daarnaast is er het preventieve onderhoud, op gezette tijden. De productielijn wordt dan stilgelegd om onderhoud te plegen of onderdelen te vervangen. Maar ook dat is volgens Langerak niet effectief.

“Bij dat openhalen en vervangen is de remedie soms erger dan de kwaal”, zegt Langerak. “Soms beschadig je dan juist iets. Bovendien kost het tijd, zowel in uren voor personeel als in stilstand van de fabriek.”

Willekeurige problemen voorspellen

Slechts 11 procent van alle storingen zijn tijd gerelateerd, en dus te voorkomen met periodiek, preventief onderhoud. De overige 89 procent treedt volstrekt willekeurig op, en is zo dus niet te voorkomen. Met predictief onderhoud kan dat wel. InSpect 21 van Technotron gebruikt allerlei technieken om te analyseren of een onderdeel echt aan vervanging toe is. Dat kan gewoon terwijl de productie doorloopt, dus zonder stilstand van de fabriek.

Ultrasoon geluid en infrarood

“Wij maken onder andere gebruik van infrarood en ultrasoon geluid”, zegt Langerak. “Wij kunnen warmte, die nog niet voelbaar is, zichtbaar maken. Zo kunnen we bijvoorbeeld slechte verbindingen, kabelconnectoren en oververhitte lagers tijdig signaleren. En door geluidsanalyse dat buiten het menselijk gehoor ligt, kunnen we onder meer perfect lucht- en edelgas- en vacuumlekken traceren en condenspotten en transformatoren controleren op aanwezigheid van Arcing, Tracking of Corona. Daarnaast hebben we ook technieken als Motor Circuit Analysis en Electrical Signature Analysis inspectie methodieken in huis waarmee alle voorkomende problemen van elektrisch en mechanisch aard aan motoren, transformatoren e.d. geïnspecteerd kunnen worden.

Vinger aan de pols

Daarna is het mogelijk om alleen die onderdelen te vervangen, die binnenkort storingen gaan geven. “Je hebt dan voldoende tijd om het voor te bereiden, om onderdelen te bestellen en om als onderhoudsafdeling afspraken te maken met de productie. Zo wordt je niet meer verrast door een storing”, vertelt Langerak. “Je houdt de vinger aan de pols. Zo voorkom je dramatische schades en verleng je de levensduur van je equipment.”

Moederbedrijf Technotron ontwerpt en bouwt besturings- en energiesystemen op basis van mechatronische kennis. InSpect 21, de inspect- en maintenanceafdeling van Technotron, bestaat nu twee jaar. De klantenkring groeit gestaag. Vooral in de chemie, de voedingsmiddelenindustrie, de maakindustrie en de maritieme sector is veel belangstelling.

Beter en goedkoper onderhoud

“In de industrie investeert men elk jaar honderdduizenden euro’s in het onderhoud en aan de reparaties, vervanging en aanschaf van nieuwe machines”, stelt Langerak. Het management van bedrijven stimuleert onderhoudsafdelingen steeds meer om het beter en goedkoper te doen, om zo kosten te besparen, zo merkt Langerak.

Dat kan door InSpect 21 in te schakelen, als onderdeel van een doordachte en innovatieve onderhoudsstrategie. Langerak: “Het gaat erom dat je de juiste dingen doet. Niet meer, maar slimmer onderhoud. Mijn ervaring is dat dat met predictief onderhoud rond de 35 procent goedkoper kan. Dat is een significante besparing.”

Meer informatie over TECHNOTRON B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!