Regio West-Brabant zet logistieke sector permanent op de kaart

  • Logistiek & Vervoer

West-Brabant staat al jaren in de top 3 van logistieke hotspots van Nederland. Er is ruim voldoende werkgelegenheid, maar het aanbod blijft achter. Het Centrum voor Mobiliteit en Logistiek zet zich in om de regio aantrekkelijker te maken en vraag en aanbod beter te matchen.

Regio West-Brabant zet logistieke sector permanent op de kaart

Foto: Conny Wens, kwartiermaker bij Centrum voor Mobiliteit en Logistiek

Human Capital heeft prioriteit

Het Centrum voor Mobiliteit en Logistiek is hét schakel- en makelpunt voor de sector transport en logistiek in West-Brabant. “Uit gesprekken met bedrijven is gebleken dat studenten niet altijd de kennis en kunde in huis hebben waar het bedrijfsleven behoefte aan heeft. De vraag om goed geschoolde medewerkers vraagt om een betere afstemming tussen ondernemers, onderwijs en overheid. Het Centrum voor Mobiliteit en Logistiek draagt bij aan een intensievere samenwerking tussen Overheden, Onderwijs en Ondernemers, in Roosendaal, op één fysieke locatie. Door als regio de handen ineen te slaan, ontstaat er verbinding en kun je innoveren. Een structurele intensieve samenwerking is een voorwaarde om de Human Capital Agenda van de Topsector Logistiek te kunnen uitvoeren.”

Hoe maak je de regio aantrekkelijker?

“Een bedrijf legt een vraag bij ons neer en wij gaan kijken hoe we vraag en aanbod kunnen matchen, hoe mensen opgeleid of omgeschoold kunnen worden en hoe we studenten kunnen enthousiasmeren voor de sector. We brengen mensen met elkaar in verbinding en ondersteunen alle inspanningen om de instroom van mensen in de regio te verhogen.”

Welke activiteiten organiseert het centrum?

“We organiseren regelmatig informatieavonden waar we bijvoorbeeld werkgevers, werkzoekenden en gemeenten bij elkaar brengen. Vaak op verzoek van de ondernemer die een concrete vraag heeft naar extra personeel. We ontwikkelen ook programma’s om de jeugd te enthousiasmeren voor de sector. We organiseren overleg momenten tussen de drie O’s (triple helix) om samenhang in activiteiten en ideeën te brengen. En we ondersteunen activiteiten om het imago van de regio te versterken. Zo organiseren we eind oktober in Breda een logistiek event waar bedrijven zich bij aan kunnen sluiten en in mei gaan we naar de grootste Transport & Logistiek beurs van de wereld in München. Daar presenteren we ons als regio onder de naam Connected West-Brabant, een samenwerkingsverband van logistieke bedrijven, onderwijsinstellingen, gemeenten en het Centrum voor Mobiliteit en Logistiek.”

Kunnen bedrijven zich aansluiten?

Jazeker. We zijn altijd op zoek naar nieuwe samenwerkingsverbanden. Samen maken we de regio sterker, aantrekkelijker en klaar voor de toekomst. Bedrijven kunnen hun interesse doorgeven bij Conny Wens, c.wens@cmlwb.nl.

Auteur: Olga Heeren

Meer informatie over Centrum voor Mobiliteit en Logistiek:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!