RENA Electronica maakt groeispurt

  • Technologie

Het Zundertse RENA Electronica is actief in de groeimarkt van leds en elektronica. Onder gunstig economisch gesternte wil het bedrijf de omzet jaarlijks met 30 procent laten stijgen.

RENA Electronica maakt groeispurt

Foto: Jochem Winkelman (links) ontvangt de sleutel van de nieuwe productieruimte van RENA Electronica

Had RENA Electronica in 2013 nog 55 werknemers, eind 2016 waren dat er al 85. Inmiddels gaat het personeelsbestand richting de honderd. Daar komt in de zomer nog de flexibele schil bij, want vanwege het werk voor de glastuinbouw is er dan altijd veel te doen. RENA heeft ook een eigen engineeringafdeling van twintig medewerkers, die past het innovatieve karakter van het bedrijf.

Verdubbeling bedrijfsruimte

Omdat RENA uit zijn jas groeide, is sinds 1 mei de productieruimte verdubbeld: van 2.500 vierkante meter naar 5.000 vierkante meter. Er kwam een nieuw pand bij aan De Industrieweg in Zundert, waar ook de andere bedrijfsgebouwen zitten.

“Maar op de langere termijn willen we alles onder één dak onderbrengen”, zegt Jochem Winkelman, die met Erwin Dolmans het directieteam vormt. Terwijl het middelkader waakt over het dagelijkse verkoop-, ontwikkel- en productieproces, richten de twee directeuren zich met name op de groeiplannen van het bedrijf.

30 procent groei per jaar

Het doel is om de komende tijd de omzet met minstens 30 procent per jaar te laten stijgen. “Dat is voor ons een hard target”, zegt Winkelman. “Het kan ook, omdat wij in een groeiende markt zitten. En ook met de economie in zijn geheel gaat het goed. Onze markt is verspreid over Europa en Noord-Amerika.”

Glastuinbouw stapt over op led

RENA is actief in verschillende sectoren waarmee het goed gaat. De glastuinbouw is de grootste klant. “Licht is daar echt een productiemiddel”, zegt Dolmans. “Bedrijven investeren pas als ze zien dat ze die echt kunnen terugverdienen. Bovendien moeten ze ook de banken mee kunnen krijgen. Sinds een of twee jaar is duidelijk dat investeren in ledverlichting echt loont. Nederlandse kwekers zijn heel innovatief. Ze realiseren zich dat als je niet mee overgaat op led, je het aflegt tegen de concurrentie.”

Dolmans verwacht dat ledverlichting het ‘binnen nu en een paar jaar’ de conventionele verlichting volledig verdrongen heeft in de glastuinbouw in Nederland. “En Nederland is wereldwijd toonaangevend. De Nederlandse markt is dus voor ons pas het begin”, zegt Dolmans.

Offshore en mechatronica

RENA levert ook ledverlichting voor de offshore-sector. Ook de handel over zee en de oliewinning via boorplatforms trekt aan. “Dat zijn niches die je niet zomaar kun bespelen”, zegt Dolmans. “Apparatuur moet er bestand zijn tegen zout, tegen veel beweging en hoge temperaturen. Wij hebben de kennis en skills om klanten in deze sector te ontzorgen. We kunnen, dankzij onze afdeling engineering, hele systemen voor ze ontwerpen.”

Ook in de mechatronica (machine- en apparatenbouw) verwacht Dolmans een toenemende vraag. “In die sector is tijdens de crisis vaak niet geïnvesteerd, waardoor er nu achterstallig onderhoud ontstaat. Bedrijven gaan nu weer investeren in hun product en productieproces.”

Entertainment: altijd de nieuwste snufjes

De entertainmentsector is er bij uitstek een die groeit en krimpt met de economie, weet Dolmans. RENA verzorgt de ledverlichting op festivals, bij optredens van DJ’s en in tv-studio’s. “Het is niet langer verlichting bij de muziek: licht gaat steeds meer domineren”, zegt Dolmans.

“Een DJ zie je vaak niet goed in de zaal. Je ziet wel de ledschermen en het lichtspektakel. Daarbij zie je dat leds en besturingen steeds meer dynamisch bewegen en van kleur veranderen. De snelheid van schakelen wordt steeds hoger”, vertelt Dolmans.

Het is bovendien een branche die altijd het nieuwste van het nieuwste wil hebben. “Dat is voor ons technisch ontzettend interessant. Wat we in de entertainment leren, kunnen we vaak later elders toepassen”, zegt Dolmans.

Auteur: Marten van de Wier

Meer informatie over RENA ELECTRONICA B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!