RENA treedt nu eens zelf in het voetlicht

  • Technologie

RENA is voor insiders een gevestigde naam in de elektronicawereld. Maar het grote publiek is nog in het ongewisse. Wat is de bedrijfshistorie en wat doet het Zundertse bedrijf nu eigenlijk precies? Directeur Erwin Dolmans vertelt het graag.

RENA treedt nu eens zelf in het voetlicht

Foto: Jochem Winkelman (links) en Erwin Dolmans (rechts), directie RENA Electronica B.V.

Voluit heet het bedrijf RENA Electronica B.V. Het begon allemaal in 1981 als familieonderneming opgericht door René Geerts die zich aanvankelijk met name richtte op elektronische besturing van licht- en geluidsinstallaties, zoals lichtgevende discovloeren. De aansturing van licht en muziek werd niet veel later aangevuld met de aansturing van andere professionele apparatuur in o.a. de medische sector, foodindustrie en land- en tuinbouw. 

Philips

Begin jaren ’90 kwam daar voor RENA de entertainmentsector bij toen er door het bedrijf veel elektronische (software)besturingen werden gemaakt voor attracties in Speelstad Oranje. Het bedrijf groeide daardoor, kreeg er personeel bij en bouwde daarom een nieuw pand aan de Ambachten in Zundert. Eind jaren ’90 deden de high power-leds hun intrede. RENA was daarbij één van de pioniers als het ging om elektronische printen met leds erop. Een samenwerking met Philips volgde waarbij RENA fungeerde als ‘hofleverancier’ wat betreft de productie van LED-systmen. Zo groeide RENA naast de elektronica ook uit tot een belangrijke speler op het gebied van led-verlichting.

Groeipotentie

In 2013 werd het bedrijf overgenomen door een private investeerder uit Canada die veel groeipotentie zag in RENA dat inmiddels duidelijk op de kaart stond als specialist in elektronica en licht. Op dat moment kwam ook Erwin Dolmans in het bedrijf, eerst op de salesafdeling en inmiddels is hij er werkzaam als directeur.

Dolmans vertelt: “We zijn sindsdien aan het investeren om extra te kunnen groeien. Zo kwamen er panden bij in Zundert zoals aan de Industrieweg en ook het machinepark werd uitgebreid om aan de wereldstandaard te kunnen voldoen. Daarnaast werd er op het gebied van personeel een grote professionaliseringsslag doorgevoerd. De infrastructuur en het kwaliteitsmanagementsysteem zijn ook enorm verbeterd. Vijftien jaar geleden had RENA vooral klanten in Nederland, maar inmiddels zitten we in ruim 25 landen met onze producten. Ook de achtergrond van ons personeel is heel divers en telt zo’n 15 nationaliteiten. Het is een soort ‘melting pot’ van culturen en dat werkt. Dat past ook echt bij ons bedrijf. We hebben de afgelopen jaren ook veel oudere werknemers aangenomen. Daar hebben we bewust op aangestuurd, want zij vormen met hun kennis en ervaring ook echt een toegevoegde waarde.”

Straatverlichting

Als het gaat om straatverlichting werkt RENA ook samen met partijen die dat soort systemen verkopen aan gemeenten. Dolmans vertelt: “Een mooi wapenfeit is dat van alle led-straatverlichting in Engeland en Frankrijk is ongeveer een kwart van de light-engines afkomstig van RENA. Dat is toch een mooie prestatie van een bedrijf uit Zundert waarvan veel mensen misschien helemaal niet weten wat er achter die gevel gebeurt. Daarom laten we graag van ons zien en horen om duidelijk te maken wat wij doen.”

Groeibusiness

RENA is momenteel ook heel actief in de tuinbouw. Die sector schakelt over naar ledverlichting en elektronica. Dolmans daarover: “Daar spelen wij een rol in. Het is echt onze groeibusiness. Daarnaast zijn we veel bezig in de offshore-sector. Zo leveren we verlichting voor olieplatforms, helicopterdecks en zeeschepen als OEM-leverancier. We maken dus geen eindproduct, maar leveren de lichtmodules. Ook voor bijvoorbeeld windmolens op zee. Op de rol die we nog steeds spelen in de entertainmentsector zijn we aardig trots. Want RENA is nog vaak betrokken bij alles wat te maken heeft met licht en geluid bij festivals en ook tv-, studio- en theaterverlichting. Zo hebben we vorig jaar nog onze bijdrage geleverd aan de verlichting van Windsor Castle bij de bruiloft van prins Harry en Meghan . Echt een heel mooi project en fantastisch om te zien. En zo staat ons nog veel meer te wachten.”

Auteur: Ron van Kuijk

Meer informatie over RENA ELECTRONICA B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!