ROC Nijmegen benadert bedrijven World Expo Dubai 2020-2021

  • Onderwijs & Training

De jongeren die aan ROC Nijmegen studeren, wacht een unieke ervaring. In 2020 vindt namelijk de 35e wereldtentoonstelling plaats in Dubai, het grootste internationale event op onze planeet. Tijdens deze World Expo tonen landen en bedrijven de wereld van morgen. Thema’s als duurzaamheid, mobiliteit, schone energie en circulariteit krijgen volop aandacht.

ROC Nijmegen benadert bedrijven World Expo Dubai 2020-2021

Foto Bram Willems: Steve Huisman, projectleider Wold Expo Dubai 2020 in Dubai. 

Meer dan 200 landen doen mee, zo ook Nederland met het thema water, voedsel en energie. Bijna 100 studenten van verschillende opleidingen horeca, hospitality en groen (landscaping) mogen stage lopen in het Holland Paviljoen, maar ROC Nijmegen ziet ook kansen voor studenten uit andere opleidingsrichtingen. Daarom willen ze met zoveel mogelijk bedrijven in contact komen die actief deelnemen of toeleverancier zijn van de World Expo.

Holland Paviljoen

Dit interview vindt plaats vanuit Abu Dhabi. Daar begeleidt Steve Huisman, projectleider World Expo Dubai 2020 en docent mediavormgeving, drie studenten tijdens hun stage. Een mooi moment om ook alvast contacten te leggen voor de World Expo. Voor de 96 studenten van de opleidingen horeca, hospitality en groen zijn de rollen al verdeeld. Zij gaan bezoekers ontvangen (hospitality) en van eten en drinken voorzien (horeca). In het Holland Paviljoen staat een bijzondere biotoop waar voedsel groeit. Cressen aan de buitenkant en oesterzwammen aan de binnenkant van de enorme piramide. Door temperatuurverschillen ontstaat vocht en regent het in de biotoop. Een bijzondere ervaring voor bezoekers, want regen kennen ze niet in de woestijn. De landscape studenten onderhouden de biotoop en oogsten dagelijks.

WorldExpo biedt voldoende kansen internationale stage

Huisman ziet ook genoeg kansen voor studenten van de opleidingen marketing, communicatie & evenementenorganisatie, zorg & welzijn, sport & bewegen, retail, ict en mediavormgeving. “Er komen 25 miljoen bezoekers. Daarvan gaan er minimaal 100 per dag door hun enkel”, zegt Huisman gekscherend. “Onze studenten sport & bewegen kunnen eerste hulp verlenen. Maar ze kunnen ook fitness lessen geven aan de gasten van nabij gelegen hotels of gezondheidschecks doen bij bezoekers. Retail studenten kunnen product demonstraties geven of helpen bij de verkoop in shops. ICT’ers kunnen ingezet worden voor technische support.

Internationalisering in een snelkookpan

Ideeën genoeg voor de inzetbaarheid, maar Huisman is vooral op zoek naar bedrijven waarvoor de stagiaires aan de slag kunnen. “We weten uit ervaring dat studenten met een internationale stage op zak vaak beter weten wat ze willen, gemotiveerder zijn, betere cijfers halen en vaker doorstromen naar het hoger onderwijs. Tijdens een internationale stage worden ze vaak ‘getest’ op ondernemendheid en aanpassingsvermogen in een multiculturele samenleving, ze leren hun talen spreken en toetsen hun eigen normen en waarden. Dat geeft ze veel levenservaring en bereidt hen beter voor op de toekomst. Als begeleidende docent is het mooi om te zien hoe snel studenten als mens groeien in een andere omgeving dan thuis of op school. Deze ‘snelkookpan-methode’ kun je in ‘t reguliere mbo-onderwijs niet zomaar nabootsen”, aldus de trotse en enthousiaste stagebegeleider.

Deelnemers en toeleveranciers van World Expo

Morgen staat een gesprek met de Nederlandse business council op de agenda, die de 300 Nederlandse bedrijven vertegenwoordigt die actief zijn in Abu Dhabi en Dubai. “We hopen met bedrijven in contact te komen die met onze mbo studenten willen samenwerken. We willen een zo breed mogelijk scala aan studenten de kans geven naar Dubai te gaan. Maar dan hebben we wel bedrijven nodig die opdrachten hebben voor de studenten. Dat hoeft niet voor zes maanden te zijn, maar kan ook voor één maand zijn. We proberen zo flexibel mogelijk te zijn en maken de programma’s zowel voor de studenten als voor de bedrijven op maat, zodat de student kan groeien en op zijn talent wordt ingezet en het bedrijf zich kan ontwikkelen.

Heeft u een interessant project voor de World Expo Dubai 2020 waar onze studenten een bijdrage aan zouden kunnen leveren? In Nederland of in Dubai. Of heeft u contacten met bedrijven die direct of indirect betrokken zijn bij de wereldtentoonstelling? Dan komen wij graag met u in contact. Laat het weten aan Steve Huisman s.huisman@roc-nijmegen.nl of Ed Clevers e.clevers@roc-nijmegen.nl.

Meer informatie over ROC Nijmegen:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!