Scoren met zelf ontwikkelde hoogwaardige verfsoorten

  • Industrie

Het in ’s-Hertogenbosch en Etten-Leur gevestigde bedrijf Baril Coatings is trots op die Brabantse roots. Net als op de innovatieve geschiedenis en ontwikkelingen die bij de organisatie horen. Eén ervan is de uiterst duurzame verflijn Copperant, de groenste verf van Nederland én omstreken.

Scoren met zelf ontwikkelde hoogwaardige verfsoorten

Salesmanager Danny Rijken is één van die trotse mensen bij Baril Coatings. Hij heeft Copperant onder zijn hoede en vertelt hoe zijn bedrijf het al sinds 1870 bestaande merk volledig heeft verduurzaamd. “We namen het in 2007 over en zijn op onze eigen wijze gaan werken aan een verf die nu tot de milieuvriendelijkste soorten behoort. Het Copperant van nu is een zelf ontwikkelde verfsoort die het erg goed doet bij professionele toepassingen, maar ook de doe-het-zelf sector toont interesse. Daar gaan we de komende tijd eens naar kijken.”

Energieneutraal werken

Baril Coatings heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. Sinds half december staat de 2e generatie officieel aan het roer van het familiebedrijf. Teun en Jeroen Duijghuisen zullen samen met het team het bedrijf verder vormgeven, maar zeker ook de duurzame ambities voortzetten. Ze maken daar op allerlei wijzen werk van. Denk aan een zo groen mogelijke bedrijfsvoering, natúúrlijk energieneutraal, en een elektronisch wagenpark. “Maar ook de Copperant verpakkingen zijn vrij van kunststof”, vertelt manager Rijken. “Dat hele assortiment is volledig biobased, wat in de praktijk betekent dat er minimaal vijftig procent herwinbare grondstoffen is gebruikt voor de productie van de verven en lakken.” Het gaat dan om plantaardige materialen, legt hij uit, onder meer afkomstig uit afvalstromen en restproducten.

Een tot de verbeelding sprekend voorbeeld blijft de boom die, als er planken en andere zaken van worden gemaakt, ook schors, houtpulp en snippers oplevert. Daar zijn oliën uit te persen die een perfecte vervanging opleveren voor de fossiele varianten. "Met een liter Copperant is het mogelijk om tot 1 kilo CO2 te reduceren”, aldus Rijken. “Dit door een combinatie van het gebruik van biobased grondstoffen en het produceren op zelfopgewekte zonne-energie”. 

Waardering

Sinds 2015 is Copperant een grote speler geworden op de markt voor duurzame verfsystemen voor professionals. Van het lokale schildersbedrijf tot grote internationale spelers, er is veel waardering voor de kwaliteiten van de betrouwbare Copperant producten. “Natuurlijk is alles uitgebreid getest en gecertificeerd”, verzekert de salesmanager. “Zowel op duurzaamheid als op resultaten. De praktijk heeft inmiddels bewezen dat onze verven zich ook op termijn zeer goed houden en bij het aanbrengen zelfs een hoger rendement opleveren. Dat kan tot wel vijfentwintig procent in oppervlakte schelen. Het streven was vooral een duurzame verfvariant uit te brengen die zich kan meten met de andere grote merken en dat is gelukt. Omdat de output ook nog wat hoger ligt, zijn we zelfs wat voordeliger.” 

Man op hoogwerker

Brabantse successen

Ook regionaal doet het bedrijf het goed. Als praktijkexpert in het praktijkonderwijs bijvoorbeeld, waar gastlessen worden gegeven, maar vooral als partner in samenwerkingsverbanden. Met een lokaal schildersbedrijf zorgt Baril Coatings dat alle schilderwerk voor de gemeente Tilburg wordt verzorgd, natuurlijk op duurzame wijze. In Eindhoven speelt iets vergelijkbaars. Samen met Ballast Nedam wordt daar het onderhoud van een deel van het gemeentelijk vastgoed verzorgd. Rijken vertelt: “Dat zijn projecten waar we trots op zijn en vanzelfsprekend kunnen we dit ook elders verzorgen. We komen er graag eens vrijblijvend over vertellen.”

Auteur: Hans-Jorg van Broekhoven

Meer informatie over BARIL COATINGS B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!