"Spoedje? Dan rijden we toch even op en neer naar Italië!"

  • Technologie

Het produceren, onderhouden en verhuren van warmtewisselaars is een aparte tak van sport. Hoe kan een bedrijf hierin uitblinken? Tijd voor een kijkje van binnen bij specialist TCC in Oosterhout.

"Spoedje? Dan rijden we toch even op en neer naar Italië!"

TCC, Technical Component Company in zijn volledigheid. “Maar dat was te lang aan de telefoon”, weet Mariëtte van de Keer. TCC in Oosterhout heeft met drie bedrijven alles in huis voor een betaalbare, werkende en schone warmtewisselaar. Onder het moederbedrijf vallen:

  • TCC Heat Exchangers: regelt de productie en verkoop van maatwerk warmtewisselaars
  • TCC Service: zorgt voor onderhoud aan en reparatie van gebruikte warmtewisselaars
  • TCC Spares: verkoopt vervangende onderdelen en verhuurt alle soorten warmtewisselaars

Zij vormen samen de drie-eenheid TCC.

Warmtewisselaars

In de wereld van de warmtewisselaars telt iedere minuut. Nu vraag je je misschien meteen af wat warmtewisselaars zijn. Platenwarmtewisselaars, gesoldeerde warmtewisselaars, shell & tubes: ze zijn meestal niet het gesprek van de dag. Maar dat maakt ze zeker niet onmisbaar. Sterker, we vinden overal warmtewisselaars. Hoe dacht je anders dat er warm water uit de kraan komt of dat je koelkast de producten vers en koel houdt?

Koelen en opwarmen

Terug naar die minuut. Waarom is tijd dan zo belangrijk als het gaat om warmtewisselaars? Het antwoord is even simpel als logisch. Tal van bedrijven produceren met behulp van warmtewisselaars. Bier, zuivel, olie. Zo wordt zojuist gegist bier teruggebracht van 100 naar zo’n 16 graden. Een niet of niet goed werkende warmtewisselaar betekent dat de productie stilligt. En dat is funest voor de fabrikant.

24/7 klaarstaan

“En daarom hebben wij een 24-uurs dienst”, verklaart Freek Gielen. Met de 24-uurs storingsdienst staat TCC altijd klaar voor de klant. Dat vergt een goede planning. Maar daarnaast ook een enorme bereidheid binnen de eigen organisatie. En die is er, zo blijkt uit onze interviews. Samen zoeken naar oplossingen, het schept een band. Zo geeft het werkplaatschef Marga Piederiet iedere keer weer een kick als het gelukt is om de klant op tijd te helpen. Ze is dan trots op de mannen die onder haar aanvoering werken bij TCC Service.

Sfeer op de werkvloer

“Een dame aan het roer in een typische mannenwereld, nee hoor dat is geen probleem. I’m one of the guys. Toen ik begon heb ik ook met iedereen een tienminutengesprek gehad. Ik kreeg daarin leuke reacties, iedereen was enthousiast.”

Monteur Alex Eikhout kan de woorden van Marga Piederiet alleen maar beamen. “Dit is een heel mooi bedrijf. Met veel aandacht voor veiligheid, denk aan VCA, maar ook de medewerker zelf. Als er wat is, kun je altijd bij iemand terecht. Even bij Marga of Mariëtte binnenstappen."

Op de werkplaats bij TCC Oosterhout

Afwisseling in werkzaamheden

Daarnaast is het de afwisseling in werkzaamheden die de monteur blij maakt. Waar Alex voorheen bij een productiebedrijf werkte, is zijn huidige baan ‘een andere tak van sport’. En dat bevalt prima. “De afwisseling tussen binnen en buiten, de klussen in de werkplaats en op locatie, dat maakt het werk interessant. We komen overal. Bij brouwerijen, grote zuivelfabrieken, bedrijven in de chemie, aan boord van schepen en offshore, maar ook bij bejaardenhuizen en ziekenhuizen.”

Een goed gastheerschap

Afwisseling is ook het eerste wat Tim van Dam te binnen schiet. Tim is het eerste aanspreekpunt voor klanten van TCC Service. Telefonisch, maar ook via mail en wanneer een bezoeker het bedrijf binnenwandelt. De warme groet die wij voor dit interview mogen ontvangen, verraadt dat Tim op zijn plek is. “Iedere dag is anders bij een serviceverlenend bedrijf als het onze. En dat maakt het uitdagend. Zo lang het plaatje voor de klant maar klopt, daar doen we het voor.”

Helikopterview

Tim van Dam schakelt veel met zijn collega’s. En dat moet ook wel volgens de 26-jarige inside salesman. “Ik moet alles weten”, klinkt het vastberaden. “Het ene moment praat je met een schipper en het andere moment praat je met het hoofd technische dienst van Friesland Campina, DSM of de inkoper van Danone .”

Thermodynamica

Bij TCC Heat Exchangers, de verkooptak van het moederbedrijf, is Jos Brouwer in zijn element. “Mijn specialisatie is thermodynamica, zeg maar warmteleer. Ik bereken de warmtewisselaar. Hoe groot moet ie worden, hoeveel platen moeten erin? Je krijgt daarvoor een opgave van een klant, en die wil iets bereiken met z’n warmtewisselaar. Bijvoorbeeld een bepaalde temperatuur garanderen.”

Geef de klant meer dan hij verwacht

Jos Brouwer kan er volledig zijn ei in kwijt. Warmtetechniek is zijn ‘ding’ en berekeningen maken vormen een prettige uitdaging. Hij gaat daarin graag een stapje verder dan klanten verwachten. “Zo vraagt de klant wel eens dingen die niet overeenkomen met wat ie eigenlijk wil hebben. Aan ons de taak om dan een betere, passende oplossing te verzinnen.”

Flexibel, onafhankelijk en snel

Over moederbedrijf TCC is Jos Brouwer uitgesproken positief: “We zijn een kleine flexibele groep die heel goed op de markt weet in te spelen. We zeggen niet snel ‘nee’ tegen een klant, maar gaan zelf berekeningen maken en zijn niet afhankelijk van een fabriek die er nog eens tussen zit. Zo zijn we sneller en hebben we meer grip op het maatwerk product.”

Verkoop en verhuur van warmtewisselaars

Freek Gielen is de eigenaar van TCC Spares. Zijn BV verkoopt warmtewisselaaronderdelen en gesoldeerde warmtewisselaars via internet. Sinds enige maanden verhuurt TCC Spares ook allerlei warmtewisselaars. Hiermee wordt ingespeeld op de flexibele behoefte van klanten.

Hart voor de zaak

Het mooiste verhaal binnen TCC blijft dat van Freek Gielen, zoon van Algemeen Directeur Ruud Gielen. Freek, inmiddels verantwoordelijk voor zijn eigen bv TCC Spares vond het geen probleem om samen met vriend Daan even op en neer naar Italië te rijden. Dit om onderdelen op te halen. Er was immers spoed bij. Wanneer wij het verhaal nog eens aanhalen, vult Ruud Gielen nog eens aan: “Hij is trouwens laatst weer geweest. Alleen nu in zijn eentje.”

Auteur: Bouke Tuit

Meer informatie over TECHNICAL COMPONENT COMPANY B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!