"Startups kunnen meer halen uit hun IE"

  • Financieel & Juridisch

V.O. Patents & Trademarks is een van de grootste octrooibureaus in Europa en onder andere gevestigd op de High Tech Campus Eindhoven . Partner en manager Johannes van Melle spreekt over de rol van V.O. in regio Zuidoost-Brabant en over zichzelf als ondernemer.

"Startups kunnen meer halen uit hun IE"

Aan het woord:

NaamJohannes van Melle

Functie: Partner en manager bij V.O. Patents & Trademarks in Eindhoven

Hoe zou u uzelf omschrijven als ondernemer?

Als octrooigemachtigde ben ik een ondernemer die met één been staat in de wereld van technologie, innovatie, hightech en wetenschap, en met één been in de wereld van business, targets en samenwerking. Dat is ook het bijzondere aan mijn werk, waar theorie en praktijk samenkomen. Die theoretische en praktische kanten trekken mij beide evenveel aan en mijn ervaring en deskundigheid daarin komen goed van pas in de dagelijkse omgang van met name hightech start-ups, vanuit ons kantoor in de High Tech Campus Eindhoven.

Hoe ziet uw loopbaan er tot op heden uit?

Ik ben afgestudeerd in twee studies: rechten en in theoretische natuurkunde. Vanaf 1998 ben ik werkzaam als Nederlands en Europees octrooigemachtigde bij V.O. In 2010 werd ik partner. Onze vestiging op de High Tech Campus Eindhoven, waar ik vanaf het prille begin bij betrokken ben geweest, bestaat in augustus precies tien jaar. In Eindhoven heeft onze dienstverlening op gebied van intellectuele eigendom (merken, octrooien en modellen) een sterke focus op hightech bedrijven en startups. In die tien jaar zijn we een aantal keren binnen de Campus verhuisd, mede vanwege de groei van ons kantoor. Inmiddels zijn we daar niet meer weg te denken en voelen we ons daar volkomen thuis. Natuurlijk strekt ons netwerk zich tot ver buiten de Campus uit. Onze actieradius is groot. Zuid-Nederland en België behoren tot onze directe werkterreinen. Maar het is vooral de Noord-Brabantse bedrijvigheid en innovatiedrift die ons tot deze regio aantrekt.

Wat maakt het leuk om voor V.O. te werken?

Zoals ik al eerder opmerkte: de combinatie van enerzijds theorie en wetenschap, anderzijds de kant van praktijk en business. De wereld van de intellectuele eigendom (IE) is zo veelomvattend. En dan heb ik het nog niet gehad over de juridische en taalkundige kanten van ons vak. Wij moeten een grondige kennis hebben van de IE-wet, zowel in Nederland als Europa. De IE-wetgeving zet de kaders uit waarbinnen we moeten opereren. Door de uitvindingen van klanten uiterst precies te verwoorden in een octrooiaanvrage - ‘octrooi’ en ‘patent’ zijn synoniemen - proberen we een zo goed mogelijke octrooibescherming te regelen. Dit alles maakt ons werk uitermate veelzijdig en spannend.

Wat is de betrokkenheid van V.O. met de regio Zuidoost-Brabant?

V.O. heeft zich in Eindhoven gevestigd omdat daar veel klanten en potentiële klanten zijn. Eindhoven is booming, een historische bron van inventiviteit en ondernemerszin. En, niet te vergeten, de city of design!

Eindhoven is een van de Nederlandse kweekvijvers voor innovatief ondernemerschap. Als octrooigemachtigde werk ik met veel met starters die opereren vanuit deze specifieke Brainportregio. Ik zie echter dat deze start-ups lang niet altijd voldoende aandacht schenken aan IE. De start-ups hebben vaak geld nodig om te kunnen groeien. Investeerders kijken dan vrijwel altijd naar de opties voor patentbescherming. Daarnaast kosten de opbouw van distributiekanalen en een merknaam nou eenmaal veel tijd en geld. Snellere en minder risicovolle routes naar rendement zijn het samenwerken met partners, je innovatie in licentie geven aan een andere partij of een exit via een overname door een grotere onderneming. In alle gevallen sta je met een patent sterker dan met een geheimhoudingsovereenkomst.

Wij kunnen bedrijven hierin met raad en daad bijstaan. Voor start-ups heeft V.O. speciale routes ontwikkeld voor het verkrijgen van een kwalitatief goede patentaanvraag met internationale dekking. De pakketten bieden een toenemende mate van flexibiliteit, advies en begeleiding gedurende de internationale octrooiprocedure. En voor alle pakketten garanderen we de kwaliteit van de claims in de patentaanvraag. Daarnaast adviseren we in alle gevallen over de octrooiprocedures die nog volgen ná de internationale octrooifase.

Kantoor van V.O. Patents & Trademarks in Eindhoven

Over de organisatie

Wat is de core business van V.O.?

V.O. Patents & Trademarks is een van de grotere dienstverleners binnen Europa op het gebied van octrooien en merken. Meer dan 60 specialisten ondersteunen onze klanten bij het maximaliseren van de waarde van hun intellectueel eigendom. We hebben ruime expertise en ervaring in de Chemie, Life Sciences, Elektrotechniek, Mechanica en Fysica. Onze klanten variëren van tech-starters tot multinationals.

Hoe is V.O. ontstaan?

V.O. heeft een lange historie. Dit jaar hebben wij ons 100-jarig bestaan gevierd. Onze oorsprong ligt in Den Haag, waar nu ook nog onze hoofdvestiging is. We hebben ook kantoren in Groningen, Arnhem, ’s-Hertogenbosch, Amersfoort en Amsterdam. Verder hebben we twee vestigingen in Duitsland, namelijk in München en Regensburg, en één in België (Leuven). In totaal hebben we dus tien kantoren.

Wat zijn de hoogtepunten van V.O. sinds het bestaan van de organisatie?

Iedere nieuwe vestiging is voor ons in feite een hoogtepunt. Dat betekent namelijk een nieuw avontuur, nieuwe kansen en nieuwe uitdagingen. Het biedt bovendien nieuwe opleidings- en carrièremogelijkheden voor onze medewerkers, en doorstroommogelijkheden.

Wat maakt V.O. als organisatie uniek?

Wij hebben veel specialisten in dienst binnen een heel breed scala aan IE-vakgebieden. Dat maakt V.O. ‘breed én diep’. We kunnen daarmee alle soorten van klanten bedienen, van eenmanszaak, MKB’er tot universiteit en multinational.

Heeft V.O. samenwerkingen met vaste partners en zo ja, op welk gebied?

Jazeker, dat geldt vooral voor rechtszaken. Daarbij maken we vaak gebruik van de expertise van gerenommeerde advocatenkantoren. Samen treden we dan op om bijvoorbeeld een octrooi van een klant te verdedigen, of om een octrooi van een vermeend inbreukmaker aan te pakken. Verder werken we samen met een netwerk van agenten – belangenbehartigers van buitenlandse klanten – over de hele wereld. Van Azië tot de Verenigde Staten.

Welke personeelsactiviteiten worden er georganiseerd?

Feesten, seminars en cursussen, sportdagen, en dergelijke. Alles op zijn tijd.

Economische thema's in de regio Zuidoost-Brabant zijn: High Tech, Automotive, Lifetec, Design en Innovatie. Is V.O. met één van deze thema's verbonden? En zo ja, op welke manier?

Eigenlijk met alle genoemde thema’s, want die vormen nu eenmaal de terreinen waarop uitvindingen worden gedaan, en die uitvindingen moeten worden beschermd. Octrooibescherming is nodig omdat anders de concurrent de uitvinding namaakt. En dat is wrang wanneer je als ondernemer enorm veel hebt geïnvesteerd in R&D. Even belangrijk is dat bijvoorbeeld de naam van een nieuw product wordt vastgelegd als merknaam, en-/of dat het model wordt geregistreerd. Daar zijn wij allemaal in gespecialiseerd.

Wat is de grootste uitdaging voor V.O.?

Om te blijven groeien in een wereld die zich in hoog tempo blijft vernieuwen en waarin men steeds makkelijker afstand neemt van bestaande opvattingen en inzichten. Kennis delen moet zich goed blijven verhouden tot de investering die men doet in het opdoen van die kennis.

Waar staat V.O. over 5 jaar?

Onze kantoren hebben zich dan nog steviger verankerd in hun vestigingsgebied. Nog betere en snellere communicatiemethoden zullen de lijnen tussen ons als dienstverlener en onze klanten korter hebben gemaakt. Ook het gebruik van allerlei databases voor het doen van octrooi-searches zal dan zijn toegenomen. Hopelijk is dan bij meer partijen het besef doorgedrongen dat een uitgekiende IE-strategie een must is. Wij van V.O. zullen ons best blijven doen om dat uit te dragen. Ons motto is niet voor niets ‘Activate your ideas!’.

Wat zijn de plannen voor de nabije toekomst?

Doorgaan met waar we mee bezig zijn: het maximaliseren van de waarde van IE van onze klanten.

Welke boodschap wilt u uw collega-ondernemers meegeven?

Investeer in jezelf, in je deskundigheid en blijf trouw aan je kwaliteiten. Innoveer van dáár uit. Soms moet je daar een lange weg voor gaan, maar uiteindelijk zal het lonen. Als je geloofwaardig bent en kwaliteit levert, dan komen de mensen naar je toe en blijven klant. Misschien klinkt dit als een open deur, maar ik merk keer op keer dat nieuwkomers soms ongeduldig zijn en de neiging hebben om met de waan van de dag mee te gaan. Het succes daarvan is echter meestal kortstondig. 

Meer informatie over V.O. PATENTS & TRADEMARKS:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!