TANS: ‘transportsector weer bereid te investeren’

  • Logistiek & Vervoer

Het Eindhovense TANS is specialist als het gaat om software voor de transport en logistieke sector. RegioinBedrijf gaat in gesprek met directeur TANS René Knapen. Hij vertelt over hoe TANS de toekomst in de ontwikkelende sector tegemoet ziet.

TANS: ‘transportsector weer bereid te investeren’

Foto: René Knapen, directeur TANS

TANS bedenkt, ontwikkelt en levert automatiseringsoplossingen. De toenemende digitalisering in de transport en logistieke sector is dan ook goed te merken bij de organisatie. “Er is veel vraag naar uitbreidingen bij onze bestaande klanten en steeds vaker vinden ook nieuwe klanten de weg naar TANS”, aldus Knapen. Het Eindhovense bedrijf staat dan ook niet stil: “Op dit moment zijn we bezig met de ontwikkeling van een nieuw planpakket. De eerste release kan eind dit jaar op de markt komen. Dat is voor ons een mooi project, maar meteen ook voor onze klanten. We kunnen zo meteen meer functionaliteit bieden. Daarnaast hebben we dit jaar al 8 nieuwe klanten binnen gehaald waar de implementatie van in volle gang is.”

Nut van digitale vrachtbrief

TANS bedient met haar aanbod direct de digitalisering in de sector: “Als ICT-bedrijf maken wij een koppeling met Transfollow. Wij proberen onze klanten ook te overtuigen van het nut van deze digitale vrachtbrief. Wij merken dat klanten koudwatervrees hebben en dat het veel overtuigingskracht kost om ze de voordelen in te laten zien. Maar gelukkig zijn de eerste schapen al over de dam. We gaan binnenkort de vierde klant aansluiten. Daarnaast hebben we voor de bedrijven die het willen uitproberen een laagdrempelige versie genaamd Waybill as a service.”

Nieuwe systemen: aanleiding tot efficiëntie

Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel, zowel bij de ontvangerszijde (klanten) als bij TANS als ook bij de verladers. Hoe kijkt het personeel van het Eindhovense bedrijf hier tegenaan? “Onze medewerkers zijn voornamelijk business consultants die de systemen leveren aan transportbedrijven. Zij vinden het fantastisch dat er steeds nieuwe systemen worden ontwikkeld. Alleen op die manier kunnen hun klanten efficiënter werken en dat is waar we bij TANS voor gaan”, spreekt Knapen.

Uitdaging door toenemende vraag naar producten TANS

Het kunnen voldoen aan de toenemende vraag naar de automatiseringsproducten van TANS levert wel een uitdaging op. “Er worden te weinig IT-ers opgeleid”, aldus Knapen. “Dit probleem doet zich ook voor in de logistieke sector. Het onderwijsveld heeft te weinig focus gehad op de ICT branche. Dat is enerzijds verklaarbaar omdat het moeilijk is docenten te vinden voor dit vak en anderzijds gaan de ontwikkelingen in de ICT wereld zo snel dat je per definitie altijd achter loopt.”

TANS: 65% groei in 4 jaar tijd

Volgens het CBS verkeert de Nederlandse economie in ‘blakende gezondheid’. Knapen beaamt dit. “Ook wij maken een enorme groei door. Ons bedrijf is in 4 jaar tijd met 65% gegroeid, zowel in omzet als ook in aantal medewerkers. Dat zegt iets over het investeringsklimaat in de transportsector. Men isbereid te investeren, waardoor de efficiency verbeterd wordt. Uiteindelijk verhoogt dat het bedrijfsresultaat”, aldus de tevreden directeur van TANS.

Vestigingsklimaat Zuidoost-Brabant

Knapen over het regionaal vestigingsklimaat in Zuidoost-Brabant: “Onze regio is eigenlijk de hele Benelux, wij zijn namelijk geen regionale speler. Er wordt steeds meer samenwerking gezocht in de zogenaamde triple helix hoek, en dat is een goede zaak. We merken wel dat er grote afstand is tussen het onderwijsveld en het bedrijfsleven. Bedrijven ontwikkelen zich erg snel zowel op technologisch als ook organisatorisch vlak. Docenten hebben geen of te weinig uren beschikbaar om bij te blijven in hun vak. Ik pleit ervoor om docenten stages te laten lopen bij bedrijven”.

‘Overheid moet inspelen op infrastructuur’

Merkt Knapen dat regio Eindhoven aantrekkelijk is om in te vestigen? “Heel Zuid-Nederland is aantrekkelijk als vestigingsklimaat voor transport en logistiek, maar de overheid zal wel de infrastructuur moeten blijven aanpassen aan de vraag. Het eenvoudigweg forensen te laten spitsmijden is leuk maar zet geen zoden aan de dijk.”

“Er wordt jaarlijks uitgerekend hoeveel de volumegroei is in de komende 5 jaar, maar ik heb het idee dat de overheid die cijfers niet kent of wil zien. Wij hebben als deltaland een enorm achterland waar de economische groei en dus de consumptie nog flink zal toenemen. De vraag is of we aan deze groei mee willen of kunnen doen”, besluit Knapen.

Meer informatie over TANS B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!