'Techniek moet weer hip worden’

  • Onderwijs & Training

Goed opgeleid technisch personeel is goud waard. Dat weten ze bij Gedo Elektro B.V. maar al te goed. Met goed opgeleide specialisten garanderen ze kwaliteit. Daarom investeren ze in hun mensen. Bijvoorbeeld in werkvoorbereider Mark Vermeulen. Om te zorgen dat hij met plezier bleef werken, liet het bedrijf hem de stap van ‘buiten’ naar ‘binnen’ maken. In dit artikel lees je de ervaring van werkvoorbereider Mark Vermeulen.

'Techniek moet weer hip worden’

Tot 2015 was Mark werkzaam als monteur woningbouw bij Gedo Elektro B.V. ‘Ik realiseerde me dat ik meer wilde’, vertelt Mark. ‘Het werk wat ik deed was fysiek zwaar en kwam iedere keer op hetzelfde neer. Ik had meer uitdaging nodig.’ Met het oog op de toekomst wilde Mark de stap maken naar een kantoorfunctie. Daarom ging hij het gesprek aan met directeur Carl Manders.

Een technische opleiding loont

Het is voor ieder bedrijf belangrijk om te investeren in de kennis en kunde van je mensen. Daarom biedt Gedo werknemers de mogelijkheid om een opleiding te volgen. Samen met Carl Manders keek Mark wat voor hem de mogelijkheden waren om in het bedrijf te groeien. In 2015 startte Mark met de MBO-3 opleiding voor Eerste Monteur aan het Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch. Om ervoor te zorgen dat hij het geleerde meteen in de praktijk kon brengen, begon hij tegelijkertijd op de werkvoorbereiding van Gedo. ‘Ik pakte het vlot op en intensieve begeleiding hebben we al snel losgelaten. Het beperkte zich uiteindelijk tot een laatste gesprek aan het eind van mijn opleiding in 2017’, lacht Mark.

Techniek heeft een slecht imago

Er is veel kritiek op technische opleidingen. Ze zouden niet voldoende aansluiten op de praktijk en vaak wordt de kennis van studenten als summier ervaren. Volgens Mark is die kritiek niet geheel onterecht. ‘De technische opleidingen zijn te breed georiënteerd. Daardoor haken veel jongeren voortijdig af. Omdat ik zelf zo gemotiveerd was, ging het bij mij goed.’ Maar niet alleen de opleidingen, ook het imago van de techniek mag volgens Mark wel eens opgepoetst worden. ‘Buiten werken is niet hip. Veel ouders willen dat hun kinderen gaan studeren. Terwijl een eerlijk vak in de techniek erg belangrijk is.’

Gedo Elektro B.V.

Investeren in doelen is investeren in de toekomst

Mark heeft inmiddels zijn eerste doel, de werkvoorbereiding, gehaald. Hij kijkt met trots terug op de stappen die hij in de afgelopen jaren gezet heeft. De opleiding die hij vanuit Gedo mocht volgen heeft daar volgens hem zeker aan bijgedragen. ‘De technische kennis uit mijn opleiding pas ik toe op de werkvloer. Ik ben ook een autodidact. Techniek interesseert me. Mijn huidige specialisme is duurzaamheid. PV-installaties (zonnepanelen). Mijn volgende doel is om Solarspecialist te worden binnen Gedo.’ Bij Gedo focussen ze op duurzame technieken, PV-installaties, laadpalen en dergelijke. Door het personeel te blijven bijspijkeren over deze technieken, kunnen ze klanten in de toekomst nog beter bedienen.

Jongeren motiveren

Met alleen het bijscholen van personeel ben je er als bedrijf nog niet. Ook jonge aanwas blijft ontzettend belangrijk. Mark hoopt dan ook dat meer jongeren toch voor een technische opleiding gaan kiezen. ‘Doen! Techniek is echt interessant. Het is een eerlijk en mooi vak. Je uitzicht op een baan is bijna altijd gegarandeerd. En als je al in dienst bent, door het volgen van een opleiding vergroot je het plezier in je werk. Je krijgt meer afwisseling, ontwikkelt je en je kennis over regelgeving blijft actueel.’

Maak techniek aantrekkelijk

Mooie woorden, maar hoe zorg je ervoor dat jongeren ook daadwerkelijk deze stap zetten? Volgens Mark moeten onderwijsinstellingen stoppen met klagen dat er geen leerlingen zijn. ‘Die zijn er wel. Maak technische opleidingen weer aantrekkelijk voor jongeren door ze specifieker te maken. Ze zijn nu zo breed dat ze afschrikken. Metaal, lassen, houtbewerking, metselen, alles zit in één opleiding. Dat is niet goed. Ga terug naar de klassieke opleidingen: elektrotechniek is elektrotechniek!’

Nieuwsgierig geworden naar alle producten en diensten van Gedo Elektro B.V.? Kijk dan snel op de website voor meer informatie!

Meer informatie over GEDO ELEKTRO B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!