“Testen van producten steeds belangrijker”

  • Innovatie & MVO

Het tot op het kleinste detailniveau testen van producten: bij het Reliability lab van Philips Innovation labs in Eindhoven kunnen ze het als geen ander. Van eenmanszaak tot multinational: iedereen kan er terecht voor uitgebreide, professioneel uitgevoerde levensduurtesten.

“Testen van producten steeds belangrijker”

Wie kent ze niet: de kasten en andere meubels bij Ikea die voortdurend door een robotarm worden belast, met als doel om ze uitgebreid te testen om zo de gewenste levensduur te kunnen garanderen. Eigenlijk is dat – kort door de bocht – ook precies wat het Reliability lab van Philips Innovation labs doet, vertelt Marc Kuilder (groepsleider Reliability lab). “In ons testlab beschikken we over alle faciliteiten om producten – van kleine led-lampjes tot grote delen van auto’s – uitgebreid aan levensduurtesten te onderwerpen. Concreet doen we dat door producten onder hoge belasting (stressoren) te zetten en te kijken hoe producten op deze stressoren reageren. Qua type stressoren kun je denken aan zaken als temperatuur, luchtvochtigheid, mechanische stress en hoge elektrische spanning.”

Zonlichtsimulatie

Alles wat een product kapot kan maken, komt voorbij, schetst Kuilder. “In het lab kunnen we dat bovendien versneld doen. Een voorbeeld: bij een zonlichtsimulatie kunnen we vijf jaar blootstelling aan zonlicht in slechts 21 dagen testen. Na drie weken weet je dus precies hoe je product reageert als het vijf jaar in de zon zou liggen. ”Het Reliability lab gaat bij deze testen erg zorgvuldig te werk” vult Business Development Manager Ben Broers aan. “We maken voor, tijdens en na de test voortdurend foto’s, onder dezelfde condities, zodat we precies kunnen zien of er bijvoorbeeld verkleuring optreedt.”

Ontwerp optimaliseren

Die kennis levert veel voordeel op, vervolgt Broers. “Door het product al in de ontwerpfase te testen, weet je als producent veel beter waar je zwaktes in het ontwerp zitten. Op basis van die informatie kun je je ontwerp vervolgens optimaliseren.”

Klimaatkamer

Kuilder: Het Reliability lab beschikt over een diversiteit van testkamers voor de verschillende stressoren, waaronder een speciale klimaatkamer. Door proefpersonen onder strikt gecontroleerde omstandigheden in aanraking te brengen met verschillende klimaten kunnen we bijv. testen wat het effect is van temperatuur op de nauwkeurigheid van een hartslagmeter tijdens het sporten.

Ook de invloed van menselijke transpiratie op een product dat met de huid in aanraking komt, wordt daarbij meegenomen. Bij mijn weten zijn we het enige lab in Nederland dat zo grondig te werk gaat.”

Material Analysis lab

Het Reliability lab is één van de onderzoeksfaciliteiten van het Philips Innovation labs. Een andere faciliteit is het Material Analysis lab, waar alle soorten materialen aan zorgvuldige analyses kunnen worden onderworpen. Juist die combinatie maakt Philips Innovation labs uniek, schetst Kuilder. “Als er een fout optreedt in een product, kunnen we dit in het Material Analysis lab meteen verifiëren en analyseren. Een voorbeeld: als een soldeerverbinding faalt, kunnen we die meteen tot in het kleinste detail bekijken en bepalen wát er precies misging. Een ander voorbeeld is het effect van coatings op materialen dat we zo goed kunnen testen. Als er verkleuring optreedt, komt dat dan door de coating zelf? Of is er sprake van corrosie? Door de samenwerking met het Material Analysis lab kunnen we in de meeste gevallen snel tot een diagnose komen.”

Externe partijen

Het op de Eindhovense High Tech Campus gevestigde Philips Innovation labs maakt deel uit van Philips Lighting. Toch beperkt de dienstverlening van het lab zich zeker niet tot Philips Lighting alléén, benadrukt Broers. “We beschikken hier over een enorme hoeveelheid geavanceerde apparatuur, maar die is niet continu in gebruik. Om de beschikbare faciliteiten optimaal te benutten, is het een bewuste keuze om ons lab open te stellen voor externe partijen. Ook kleine ondernemers kunnen bij ons terecht voor een uitgebreide of een beperkte producttest. Uiteraard adviseren we ook over welke testen wel, en welke minder geschikt zijn.”

Strengere eisen

Testen wordt steeds belangrijker, constateert Kuilder. “Voor toeleveranciers aan sectoren als de luchtvaart- en de automotive industrie gelden al strenge kwaliteitseisen. Een gecertificeerde test is dan een absolute must. Maar ook in andere sectoren komt de lat voor toeleveranciers steeds hoger te liggen. Fabrikanten zijn steeds scherper op de componenten die ze inkopen; en laten daarom (op steekproef basis) de geleverde onderdelen vaak testen op kwaliteit en levensduur.”

Meer functionaliteit

Een andere ontwikkeling: producten krijgen steeds meer functionaliteit. Kuilder: “Zo zijn apparaten steeds vaker via Wifi of Bluetooth verbonden met de buitenwereld. Ook die verbindingen worden uitgebreid getest. Méér functies betekenen immers ook méér kans op falen. Daarmee groeit het belang van een goede testfase.” Een goed testresultaat levert uiteindelijk marktvoordeel op, benadrukt Kuilder. “Testen heeft dus zeker nut.”

Hoe kunnen bedrijven hun vraag bij het Reliability lab neerleggen?

Zij zijn van harte uitgenodigd om contact op te nemen met Ben Broers, Business Development, 06-55874122 of via b.m.f.broers@philips.com.

Auteur: Joost Peters

Meer informatie over EUROFINS MATERIALS SCIENCE NETHERLANDS:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!