Trainingsbureau Kenneth Smit zorgt voor goed functionerende, kleurrijke teams

  • Zakelijke dienstverlening

Een team beter laten functioneren door de verschillende communicatieve vaardigheden binnen de groep helder te maken? Je bedrijf laten groeien door te investeren in de ontwikkeling van de talenten van je medewerkers? Het zijn misschien niet de eerste zaken waar je als ondernemer bij stilstaat als je denkt aan een groeiplan voor de komende jaren. Bij trainingsbureau Kenneth Smit in Eindhoven zien ze dagelijks dat deze aanpak wel degelijk zijn vruchten afwerpt.

Trainingsbureau Kenneth Smit zorgt voor goed functionerende, kleurrijke teams

“Wij trainen individuele medewerkers en teams op hun communicatieve vaardigheden, de zogenaamde soft skills”, vertelt Pieter Willemse, coach en trainer bij Kenneth Smit. “Daarbij gaan we altijd uit van iemands talent. Dat gaan we verder ontwikkelen. Het heeft namelijk totaal geen zin om iemand te trainen op iets waar hij helemaal geen talent voor heeft. Dat is zonde van de tijd en de energie.”

Resultaten die kloppen als een bus

Er zijn diverse tools om erachter te komen op welke vlakken de talenten van mensen liggen. Insights Discovery is een test van 50 vragen die het trainingsbureau gebruikt bij het trainen van teams. Voorafgaand aan de training vullen alle teamleden deze test in. “Ik was stomverbaasd over de uitslag, toen ik zelf die test de eerste keer maakte,” vertelt Pieter. “95% van wat ik daar las, klopte helemaal. En dat horen we ook altijd terug van onze deelnemers. En het leuke is dat die 5% waar ze zichzelf niet in terug kennen, vaak wel door hun omgeving wordt herkend. Het is meestal die blinde vlek, waar iemand zich niet van bewust is.”

Gekleurde typen mensen

De Insights Discovery test onderscheidt op hoofdlijnen vier typen mensen met verschillende energieën. Die worden weergegeven met de kleuren blauw, rood, groen en geel. Als ervaren trainer en enthousiast verteller weet Pieter de types haarscherp tot leven te roepen:

Blauw is iemand van de feiten, die alles op een rijtje wil hebben. Hij zal eerst alle info verzamelen en goed bestuderen voordat hij beslissingen neemt.

Iemand met rode energie is heel dynamisch en gevoelig voor succes. Vraagt zich meteen af wat het nut van iets is. Ziet hij dan de noodzaak in, dan gaat hij meteen over tot actie.

Een groen persoon is meer het zorgzame type, die de boel bij elkaar wil houden. Voordat er beslissingen worden genomen, moet iedereen het er mee eens zijn. Niemand mag buiten de boot vallen.

Geel is enthousiast en aanstekelijk. Heeft meer dan 1000 ideeën op een dag. Als zo iemand informatie ontvangt, zie je hem al meteen denken: ‘wat kan ik daarmee?’”

Minder frustratie, optimaal teamwerk

Pieter vervolgt: “Een team functioneert veel beter als er diversiteit is, dus als alle kleuren vertegenwoordigd zijn. In onze trainingen maken we door allerlei opdrachten duidelijk waarom teamleden op een bepaalde manier reageren of functioneren. Daardoor krijgen mensen veel meer begrip voor elkaar. Als je weet dat je blauwe collega even tijd nodig heeft om tot een weloverwogen beslissing te komen, dan hoef je je als Geel daar niet meer aan te ergeren of te denken: “vent schiet nou eens op”. Je kan het zelfs gaan waarderen, dat iemand nog eens wat extra vragen stelt over iets waar jij, als Geel allang ‘moeten we doen’ tegen hebt gezegd. Teams die deze trainingen volgen, gaan echt beter samenwerken, waardoor de effectiviteit omhoog gaat. Er is minder uitval door ziekte of stress, omdat frustraties in een vroeg stadium worden voorkomen.”

Gelukkige werknemers, betere bedrijfsresultaten

Naast de teamtrainingen biedt Kenneth Smit ook veel individuele trainingen voor allerlei functies binnen een bedrijf: van servicemedewerker tot sales mensen, van technische medewerkers tot managers. Een training is altijd gebaseerd op een uitgebreide individuele test, waaruit de talenten van iemand naar boven komen. Pieter Willemse besluit: “Bedrijven die hun teamleden op deze manier laten testen, geven hun medewerkers een prachtige kans en een houvast om zich te ontwikkelen in datgene waar ze aanleg voor hebben en wat ze graag doen. Daardoor worden ze steeds beter in hun werk. En dat geeft gelukkigere, succesvollere en gezondere medewerkers. Wat wil je als bedrijf nog meer?”

Auteur: Dianne Huijskens

Meer informatie over KENNETH SMIT:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!