‘Uitvinden op bestelling’ en samen investeren in de toekomst

  • Onderwijs & Training

De door BOM Engineering ontwikkelde technieken kun je op de meest onverwachte plekken tegenkomen, zelfs in de Efteling. Het bedrijf bedenkt voor zeer veel sectoren oplossingen op maat en betrekt daar volop het onderwijs en studenten bij. Volgens directeur Stefan Mol levert dat iedereen winst op.

‘Uitvinden op bestelling’ en samen investeren in de toekomst

“We kijken graag vooruit”, legt Stefan uit. “BOM is een bedrijf dat niet stil wil en kan zitten. Wat we vandaag doen, doen we morgen niet meer. Onze mensen floreren als ze zich uitgedaagd blijven voelen. We willen voor iedere opdrachtgever een passende oplossing bedenken, op bestelling en dus op maat.” Dat doet BOM voor zeer uiteenlopende sectoren zoals de food, productiebedrijven en de petrochemie, maar ook niche markten. Hiervoor heeft BOM al veel uitgedacht en ontwikkeld. Over divers en afwisselend gesproken...

Investeren in de toekomst

Stefan: “We werken in een verzorgingsgebied met een straal van zo’n zestig kilometer rondom Roosendaal. Zo zitten we dicht genoeg bij onze medewerker om het leuk te houden en ook dicht genoeg bij onze relaties om ze altijd goed van dienst te kunnen zijn.” BOM werkt dus graag regionaal en heeft er daarom voor gekozen om de samenwerking met het onderwijs eveneens regionaal te zoeken. Dat partnerschap wordt gezien als de enige manier om het ook in de toekomst te redden, als bedrijf en zelfs als sector. “Bedrijven hebben de verantwoordelijkheid zelf te zorgen dat kennis geborgd is en blijft”, is de stellige overtuiging van Stefan. “Het moet jonge mensen in het DNA gaan zitten en daar hebben wij een belangrijke rol in. Dat is investeren in onze mensen maar tevens in de duurzame relatie met opdrachtgevers. We willen en moeten mede voor hen voorop blijven lopen.”

Win-win-win

Naast de nodige contacten met de opleidingen in Rotterdam en Vlissingen heeft BOM vooral een nauwe samenwerking met Avans in Breda. De laatste heeft sinds kort ook een vestiging in Roosendaal. In het centrum zit daar de Associate degrees Academie en er is al een stagiaire van die locatie actief bij BOM. Stefan vertelt: “We zijn voor klanten vaak in lange trajecten aan de slag, van een eerste idee of wens, uitwerken tot engineering en indien gewenst turn key opleveren. Daar betrekken we die studenten zo veel mogelijk bij.” De samenwerking met onderwijsinstellingen levert de relaties van BOM soms mooie extra’s op, meldt Stefan. Zonder veel kosten worden conceptontwikkeling of haalbaarheidsstudies uitgevoerd. “Dat is pas win-win-win!”

Soms klinkt vanuit het bedrijfsleven de klacht dat de kloof tussen onderwijs en de praktijk te groot is. Stefan nuanceert dat: “Het ligt ook aan hoe je er zelf in staat. En laten we reëel blijven: je leert een vak altijd pas als je het uit gaat voeren. Wij vinden het juist fijn dat we jonge mensen nog kunnen kneden.” Hij is optimistisch gestemd over de toekomst wat dat betreft. “Mooi is ook om te zien dat er steeds meer vrouwen in de techniek actief worden. Het duurde even maar op de studierichtingen werktuigbouwkunde en mechatronica van de hogescholen komen we gelukkig steeds meer vrouwelijke studenten tegen.”

Auteur: Hans-Jorg van Broekhoven

Meer informatie over BOM ENGINEERING B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!