VNO-NCW weet wat er leeft bij ondernemers

  • Zakelijke dienstverlening

Het bevalt Marcel Hielkema heel goed, het voorzitterschap van werkgeversorganisatie VNO-NCW Midden, waar hij in mei 2019 voor drie jaar aan begon. “Het is een mooie vereniging, in een fantastisch mooi deel van Nederland (Utrecht-Flevoland-Gelderland-Overijssel) met geweldige bedrijven.”

VNO-NCW weet wat er leeft bij ondernemers

VNO-NCW Midden behartigt de belangen van zo’n 30.000 ondernemers, via directe lidmaatschappen of via brancheverenigingen. Samen met de vier andere regionale verenigingen is het de grootste werkgeversorganisatie van Nederland. “Wij vertegenwoordigen een heel brede afspiegeling van bedrijven: van logistiek tot maakindustrie, van energie-gerelateerde tot technologische bedrijven. Hoe meer bedrijven we kunnen vertegenwoordigen, hoe beter er naar ons geluisterd wordt. We laten onze stem gelden op alle niveaus: lokaal en regionaal, maar zeker ook in Den Haag en Brussel.”

Leden profiteren van voordelen

Hielkema vertelt enthousiast over de voordelen die een lidmaatschap van VNO-NCW Midden een ondernemer kan bieden. “In tegenstelling tot veel andere werkgeversorganisaties die steeds vaker centraal opereren, zijn wij heel regionaal georiënteerd. Alleen al het Midden-gebied is opgedeeld in 9 regio’s met ieder zijn eigen bestuur en eigen regiomanager. Wij staan midden tussen de ondernemers, we weten wat er leeft. Daardoor kunnen we hen goed vertegenwoordigen in Den Haag en Brussel. We zorgen voor een prettig ondernemingsklimaat en creëren door het jaar heen heel veel gelegenheden om elkaar te leren kennen, kennis te delen en samen oplossingen te vinden voor uitdagingen waar ondernemers tegenaan lopen.”

Kennis delen en netwerken

Als voorbeeld noemt Hielkema de vele bijeenkomsten in de regio naar aanleiding van Prinsjesdag. “We lezen allemaal de krant en kijken naar het journaal, maar op zo’n bijeenkomst wordt er echt goed ingezoomd op wat de kabinetsplannen nu daadwerkelijk betekenen voor mij als ondernemer. Waar moet ik op letten, wat is belangrijk? Er kunnen vragen gesteld worden en dan zie je dat je binnen 2 uur het nieuws heel dichtbij en gericht bij de mensen kunt brengen. Dat wordt zeer gewaardeerd.”

Online verbindingen om elkaar te helpen

Sinds 2018 is er ook een online community, waarin alle leden van VNO-NCW geregistreerd staan en een profiel van hun bedrijf kunnen uploaden. Het is daardoor heel gemakkelijk om elkaar te vinden en te kijken wie wat doet in de regio. “In de praktijk kennen ondernemers wel vaak hun directe concurrenten, maar om bij vragen of uitdagingen contact te leggen met een bredere groep is vaak moeilijk. Misschien lopen ondernemers in een andere branche wel tegen dezelfde problemen aan, maar hebben zij er al een oplossing voor bedacht. Via de online community kun je snel contact leggen met elkaar en kennis delen. Hoe meer ondernemers hier actief gebruik van maken, hoe beter het gaat werken.”

VNO-NCW opent deuren…

Internationalisering is een speerpunt binnen VNO-NCW Midden. Veel aandacht is er voor het zaken doen met Duitsland en de effecten van de naderende Brexit. Ook worden er regelmatig buitenlandse reizen georganiseerd voor ondernemers, zoals de ledenreis naar Helsinki en Riga, rond het thema digitalisering. “De merknaam VNO-NCW opent dan toch deuren, die anders gesloten blijven.”

…en laat haar stem horen

En niet te vergeten de jaarlijkse tweedaagse busreis naar de European Week of Regions and Cities (EWCR) in Brussel, waar steeds meer ondernemers bij aansluiten. “Veel subsidiestromen komen uit Brussel, maar lang niet iedereen heeft daar weet van. Het is onze rol om te laten zien wat er allemaal mogelijk is. Wij verzorgen een compleet programma, waarin we de ondernemers langs de juiste plekken leiden en met de juiste mensen in contact brengen. Maar we laten in Brussel ook onze stem horen: het is heel belangrijk dat ze daar weten wat er allemaal speelt in onze regio’s en hoe ze ons kunnen ondersteunen. De bereidwilligheid om naar ons te luisteren is heel groot.”

De win-wins van circulaire economie

Een ander speerpunt is circulair ondernemen. “In een circulaire economie worden zoveel mogelijk dingen of onderdelen hergebruikt en dat komt het milieu ten goede. Dat vinden niet alleen klimaatorganisaties belangrijk, maar ook ondernemers zijn daar volop mee bezig. Het is voor hen heel aantrekkelijk als ze dat in een verdienmodel kunnen vatten. Dan is het een win-win voor iedereen.”

Voor ondernemers die stappen willen zetten op het gebied van duurzaamheid, biedt VNO-NCW diverse hulpmiddelen, zoals een energiescan. “Je hoeft niet meteen een heel elektrisch wagenpark aan te schaffen, maar je kunt als ondernemer altijd beginnen met quick wins die geen pijn doen. Die zijn er binnen ieder bedrijf. Vaak heel simpele zaken, zoals het licht uitdoen ‘s nachts. Ieder jaar is dat de landelijke actie Nacht van de Nacht, waar veel van onze leden aan meedoen. Er zijn altijd criticasters die zeggen dat duurzaamheidsontwikkelingen te langzaam gaan, maar ik zie vaak genoeg ook de voorlopers, de bedrijven die flinke slagen maken. Laten we dat omarmen!”

Auteur: Dianne Huijskens

Meer informatie over VNO-NCW Midden:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!