Voeding is Booming!

  • Agrofood & Biobased

Wat voor lunch is er verkrijgbaar in uw bedrijfskantine? Welke invloed hebben voedingsstoffen op uw lichaam? Krijgt u er energie van of juist een after-lunch dip?

Voeding is Booming!

Welke voeding past bij een gezonde leefstijl? Zomaar een paar vragen waar Voeding en welzijn studenten van Helicon MBO Velp onderzoek naar doen en zich in specialiseren. Vanuit bedrijven krijgen de leerlingen business cases aangereikt waarmee ze aan de slag gaan. Zo worden zij opgeleid voor de arbeidsmarkt van de toekomst.

Studenten werken mee aan businesscases

Een gemeente wilde invloed uitoefenen op de leefstijl van burgers via voedingscampagnes. Studenten van de opleiding Voeding & Welzijn onderzochten onder andere of er een verband was tussen werkloosheid en  de leefstijl van mensen. Door gezondheidschecks af te nemen en te analyseren ontdekten ze dat dit verband er inderdaad was. De studenten zijn inmiddels individuele coachtrajecten gestart en geven in buurthuizen, sportkantines en op scholen voorlichting over gezonde voeding. Een andere groep studenten richt zich op bedrijven. Ze geven op basis van onderzoek naar het ziekteverzuim advies aan het bedrijf over voeding, beweging en leefstijl van de medewerkers. Ze kijken naar het voedingsaanbod in de kantine en adviseren bijvoorbeeld om producten te vervangen door meer lokale producten. Ook geven ze medewerkers individueel advies. “Een win-win situatie”, vindt docent Lotte Finke. “Wij lossen vraagstukken van bedrijven op en onze studenten kunnen hun kennis direct toepassen in de praktijk.”

Opleiding Voeding en welzijn

Eten speelt een belangrijke rol in ieders gezondheid. Tijdens de opleiding Voeding & Welzijn leren de studenten waar voeding vandaan komt, wat de invloed van voedingsmiddelen is op ons lichaam en hoe je consumenten en bedrijven adviseert over verantwoorde voedingskeuzes. Finke: “Na drie jaar zijn ze voedingsvoorlichter. Het is ook een ideale vooropleiding  voor een vervolgstudie aan het hbo, om zich te ontwikkelen tot diëtist, fysiotherapeut of voedingsmiddelentechnoloog.”

Steeds meer interesse in voeding

De opleiding Voeding & Welzijn past goed bij het groene karakter van Helicon MBO Velp. Deze groene school verzorgt o.a. opleidingen voor Dier, Milieu en de Groene Leefomgeving. “Voeding en welzijn past goed bij dit groene domein, want voeding is booming”, vertelt Finke. “Steeds meer mensen willen weten waar voedsel vandaan komt, hoe het wordt verbouwd, hoe voedselproducties verlopen en wat het in je lichaam doet. Leerlingen geven voorlichting aan consumenten, bedrijven en kinderen van basisscholen over hoe we consumeren en wat voor invloed dat heeft op ons lichaam, maar ook op verzuim op het werk en het klimaat. Ze lopen stages bij bijvoorbeeld bakkers, cateraars, biologische boeren of voedingstechnologie bedrijven. Allemaal met als doel voedsel duurzamer te maken,” aldus Finke.

Meest duurzame kennislandgoed van Europa

Helicon MBO Velp zit samen met Hogeschool Van Hall Larenstein op het meest duurzame kennislandgoed Larenstein van Europa.  “Op ons landgoed vinden innovatieve projecten plaats. In samenwerking met VHL geven wij ons onderwijs vorm. Voorbeelden van projecten zijn het Voedselbos, Oogstdiner, doorstroom programma’s richting het hbo. Het voedselbos biedt mogelijkheden om te experimenteren en te leren. Het is duidelijk dat de manier waarop we nu met landbouw omgaan anders moet. Het voedselbos biedt veel potentie en samen met VHL ontdekken we nu hoe je zo’n bos opzet, beheert en benut. Het moet natuurlijk ook economisch rendabel zijn.”.

Voeding is de toekomst

Finke: “Voeding is de toekomst. We zijn te ver weg geraakt van de natuur en ons voedsel. Meer aandacht voor voeding en een gezonde leefstijl  zorgt niet alleen voor gezondere burgers, maar ook voor werkgelegenheid in de regio en een beter voedingsklimaat. Je ziet dit in het bedrijfsleven ook steeds vaker terug. Bedrijven willen advies over duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers en huren bijvoorbeeld voedingsvoorlichters/ leefstijlcoaches in om ziekteverzuim aan te pakken. Steeds meer zorgverzekeraars gaan hierin mee en vergoeden de inzet. We zijn trots dat onze opleiding Voeding & Welzijn aan de start staat van deze nieuwe revolutie.”

Heeft u een businesscase waar de studenten van Helicon Velp zich op vast mogen bijten? Heeft u een stageplek beschikbaar? Of bent u enthousiast om een keer een rondleiding in uw bedrijf te verzorgen of een gastcollege te komen geven? Neem dan gerust contact met ons op via info.mv@helicon.nl.

Meer informatie over VERWIJDERD:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!