Vroeger werd je monteur en bleef je monteur, tegenwoordig volop doorgroeikansen in techniek

  • Arbeidsmarkt

Je gezicht in 3D laten scannen, spelen met robots, proefjes doen of een kijkje nemen in de High Tech Truck. Op zaterdag 30 september kan het allemaal tijdens de Techniekdag in de regio Nijmegen.

Vroeger werd je monteur en bleef je monteur, tegenwoordig volop doorgroeikansen in techniek

Voor de 9e keer organiseert het Junior Technovium samen met ROC Nijmegen, VNO-NCW regio Arnhem-Nijmegen, het bedrijfsleven en andere onderwijsinstellingen deze dag om basisschoolleerlingen en middelbare scholieren kennis te laten maken met de boeiende wereld van techniek. Wil Meertens, teamleider van het Junior Technovium, is er al vanaf de start bij betrokken en vertelt over de ontwikkelingen die hij ziet in de sector.

Banen liggen voor het oprapen in Techniek

Bedrijven staan te springen om mbo en hbo technici. Uitzendbureaus krijgen de technische mensen niet aangesleept. “Een technisch beroep was de laatste jaren niet heel populair. Het stond bekend als onregelmatig, smerig en vies werk. En werd je monteur dan bleef je monteur. Deze tijden zijn gelukkig veranderd. Dankzij de automatisering, robotisering, nieuwe technieken en innovaties zijn er in de laatste jaren enorm veel doorgroeimogelijkheden ontstaan. Hierdoor is er werk genoeg in de sector én regio, maar we hebben niet voldoende personeel”, vertel Meertens.

Wereld van bèta en technologie

De regio Nijmegen heeft de komende jaren behoefte aan voldoende uitstroom van gekwalificeerde technisch opgeleide jonge medewerkers. Belangrijk hiervoor is ook voldoende instroom van jongeren die kiezen voor een technische opleiding. Meertens: Wij moeten zorgen dat techniek continu onder de aandacht blijft. Het kweken van belangstelling begint al op de basisschool. Het Junior Technovium heeft dan ook als belangrijkste taak om de belangstelling voor techniek aan te wakkeren bij de basisschoolleerlingen en leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. ROC Nijmegen is hierbij één van onze belangrijkste partners. Zij faciliteren de techniekdag en zijn hoofdsponsor van het Junior Technovium. De afdeling ROC techniek zit ook gevestigd in het Technovium gebouw. Het ROC is momenteel bezig met het meerjarenplan om jongeren vanaf jonge leeftijd te interesseren in techniek. De Techniekdag is daar een mooi middel voor.”

Bedrijven kunnen zich laten zien

Voor bedrijven en andere onderwijsinstellingen is de techniekdag een mooie manier om zich te etaleren. “Bedrijven kunnen laten zien wat ze in huis hebben en organiseren verschillende doe-activiteiten of geven een interactieve presentatie over een onderwerp. Op deze manier zorgen we samen dat de regio gezond blijft”, aldus Meertens.

Heeft u een leuke doe-activiteit?

Bedrijven die deel willen nemen aan de Techniekdag in de regio Nijmegen zijn van harte welkom. Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met Wil Meertens, voorzitter van de werkgroep, via telnr 06-47038620 of 024-8904303 of w.meertens@roc-nijmegen.nl.

We denken graag met u mee hoe u uw dienstverlening kunt vertalen naar een leuke doe-activiteit.

Meer informatie over ROC Nijmegen:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!