Waar iets te vervoeren is, wil van der Maat Transport zijn

  • Logistiek & Vervoer

Als kleine jongen groeide William van der Maat op tussen de vrachtauto’s van het bedrijf van zijn vader. Stap voor stap is hij terecht gekomen in zijn huidige functie van Directeur bij Van der Maat Transport.

Waar iets te vervoeren is, wil van der Maat Transport zijn

Directeur William van der Maat aan het woord

Naam: William van der Maat
Werkt per week: 60 uur
Eerste baan: Altijd werkzaam geweest binnen onze organisatie.

Hoe zou u uzelf omschrijven als ondernemer?

Een ondernemer die houdt van structuur, goede organisatie en een rode draad hanteert die heel belangrijk is en waar zoveel als mogelijk aan vastgehouden wordt, zowel in goede als slechte tijden. Blijf bij de tijd en probeer iets te ondernemen in een minder economische periode zodat je klaar bent om te oogsten als dit kan. Ik blijf over het algemeen altijd heel rustig en zal niet snel een beslissing nemen door emotie. Plezier in het werk is een voorname drijfveer.

Hoe ziet uw loopbaan er tot op heden uit?

Ik ben altijd actief geweest binnen de huidige organisatie. Als kleine jongen ben ik opgegroeid tussen de vrachtauto’s. Toen het bedrijf nog eigendom was van mijn vader, ben ik in 1988 gestart als chauffeur. Ik ben totaal 2.5 jaar actief geweest als  chauffeur, zowel nationaal als internationaal. Daarna ben ik gestart als planner en in de loop van de tijd ben ik aan de hand van mijn vader steeds meer andere activiteiten uit gaan voeren. Sinds 1999 ben ik eigenaar van de onderneming en actief als directeur binnen de organisatie.  

Wat is uw grootste zakelijk succes tot op heden?

In 1995 hebben we ons huidig logistiek centrum in Son geopend. Dit was een enorme stap voorwaarts en bood ons een hele hoop nieuwe mogelijkheden waar we tot op de dag van vandaag nog steeds de vruchten van plukken. Daarnaast ben ik trots dat we nog steeds enkel met Nederlandse chauffeurs transporten uitvoeren naar Italië en Spanje. Onze klanten zijn bereid om iets meer te betalen voor extra service en kwaliteit welke wij hierdoor kunnen leveren.

Bent u actief binnen een zakelijk netwerk/vereniging, en zo ja kunt u daar meer over vertellen?

Ik ben niet actief binnen een zakelijk netwerk / vereniging.

Welke ondernemer inspireert u? En waarom?

Er is niet direct een ondernemer die me inspireert maar ik hou van ondernemers die eerlijk, hard en duidelijk zijn. Ondernemers die door middel van een goed beleid en organisatie, een lijn uitstippelen en deze zowel in goede als slechte tijden proberen te handhaven.

Wat maakt het leuk om voor dit bedrijf te werken?

In het transport maak je ontzettend veel mee. Je houdt het niet voor mogelijk waar je allemaal mee geconfronteerd wordt. Op het einde van de dag is meestal toch alles weer onder controle. Door de enorme concurrentie en minimale marges in het transport moet je continue kort op de bal zitten waardoor je goed op de hoogte moet zijn van allerlei ontwikkelingen. 

Wat is uw betrokkenheid bij de regio?

Onze specialiteit is vervoer van en naar Italië / Spanje. We hebben natuurlijk diverse klanten in de regio maar ons klantenbestand is verspreid over geheel Nederland.

Wat wilt u graag nog bereiken in uw carrière?

Ik wil graag mijn bedrijf verder uitbouwen maar wel op een goed fundament. Service en kwaliteit moet daarbij de rode draad in onze organisatie blijven.

Welke boodschap wilt u uw collega ondernemer meegeven?

Zorg voor een goede en overzichtelijke organisatie, verlies de managementrapportages zeker niet uit het oog en zorg dat je iedere dag met plezier naar je werk gaat. 

Over Van der Maat Transport

Wat is de core business van jullie organisatie?

Onze organisatie richt zich vooral op distributie in Nederland en transporten van en naar Italië / Spanje.
Daarnaast beschikken we over een warehouse van 10.000 M2 waar we cross-docking, op- en overslag en handling aanbieden. Tevens hebben we de mogelijkheid om containers te laden en lossen.

Hoe is jullie organisatie ontstaan?

In 1972 is mijn vader gestart met de onderneming. Bij ons thuis in de keuken is hij begonnen met 1 auto en een telefoon. De eerste jaren zijn we vooral actief geweest in de winkeldistributie. Later zijn we gestart met internationale transporten naar Italië en Spanje. In 1995 hebben we de overstap gemaakt naar Ekkersrijt en zijn we gestart met logistieke activiteiten.

Wat zijn jullie hoogtepunten sinds het bestaan van de organisatie?

De opening van ons logistiek centrum in Son.

Wat maakt jullie organisatie uniek?

Wij werken enkel en alleen met Nederlandse chauffeurs. In het internationale transport is dit op dit moment uniek.

Hebben jullie samenwerkingen met vaste partners en zoja op welk gebied?

Wij werken zeker samen met vaste partners. Om de door ons gewenste service en kwaliteit te leveren hebben we partners nodig die ook aan de eisen voldoen. Ik heb het dan o.a. over partners op het gebied van onderhoud van het wagenpark, leverancier software etc.

Welke personeelsactiviteiten worden er georganiseerd?

Door onze personeelsvereniging wordt 1x per jaar een personeelsfeest georganiseerd. Daarnaast worden er diverse activiteiten georganiseerd rondom sinterklaas en kerstmis. 

Economische thema's in de regio Zuidoost-Brabant  zijn: High Tech, Automotive, Lifetec, Design en Innovatie. Is jullie organisatie met één van deze thema's verbonden?  En zo ja, op welke manier?

Wij zijn niet direct verbonden met deze thema’s maar indirect natuurlijk wel. Waar iets te vervoeren is, zijn wij indien mogelijk aanwezig.

Wat is de grootste uitdaging voor de organisatie?

In het transport worden we geconfronteerd met de Oost Europeanen. Zij veroveren een steeds groter marktaandeel, doordat ze veel lagere kosten hebben. Voor ons is het een enorme uitdaging om door een betere service/ kwaliteit, slimmer transport en betere communicatie de concurrentie met hun aan te blijven gaan.

Waar staat de organisatie over 5 jaar?

Het is heel erg lastig om dit in te schatten. De laatste jaren zijn de ontwikkelingen in het transport zo snel gegaan dat het onmogelijk is om hier voorspellingen over te doen. Misschien rijden over 5 jaar de vrachtauto’s wel zonder chauffeur? Wat verandert er in de regelgeving? Stappen er landen uit de EU? Al deze facetten kunnen grote invloed hebben waardoor er een totaal andere situatie kan ontstaan.

Wat zijn de plannen voor de nabije toekomst?

We willen graag als familiebedrijf verder in de toekomst en ons bedrijf verantwoord en geleidelijke uitbreiden, gekenmerkt door onze sleutelwoorden service, kwaliteit en betrouwbaar.

Meer informatie over MAAT TRANSPORT & LOGISTIEK, VAN DER:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!