Waarom sociale integratie van expats ook belangrijk is voor uw bedrijf

  • Zakelijke dienstverlening

Steeds meer bedrijven halen kenniswerkers naar Nederland voor hun specialisme óf de realisatie van innovaties. Deze trend zien we ook in de Food Valley regio in Gelderland, waar veel research en ontwikkeling plaats vindt op het gebied van voeding en food gerelateerde producten.

Waarom sociale integratie van expats ook belangrijk is voor uw bedrijf

Bedrijven investeren veel in kenniswerkers, maar we verliezen er ook weer veel doordat de partner sociaal niet voldoende kan integreren. Dat is zonde vindt Expat Center Food Valley. Zij roepen daarom bedrijven in Gelderland én de Food Valley regio op om met hen samen te werken aan een programma dat ervoor zorgt dat we kenniswerkers langer kunnen behouden en zelfs aan ons land kunnen binden.

Expat Center Food Valley

Expat Center Food Valley (ECFV) is dé specialist voor het verzorgen van uiteenlopende en complexe aanvragen op het gebied van immigratie procedures. Voor zowel inkomende staf als grensoverschrijdende arbeid. “Wij zijn het perfecte startpunt voor internationale medewerkers. Wij bieden een full-service pakket en kunnen bedrijven hiermee volledig ontzorgen, waardoor medewerkers op dag één van het contract effectief aan de slag kunnen. Wij coördineren alle formaliteiten, hebben één contactpersoon voor het hele traject en kunnen verschillende procedures in één keer afhandelen doordat de servicebalies van de Immigratie & Naturalisatie Dienst (IND) en Gemeente Wageningen wekelijks op ons kantoor aanwezig zijn. We wijzen expats tevens de weg naar huisvesting, hoe ze hun bankzaken en verzekeringen kunnen regelen, waar ze de lokale markt vinden en welke kerken, verenigingen, musea, dierentuinen en pretparken er zijn. Ze ontvangen een Welcome Guide en kunnen deelnemen aan allerlei sociale activiteiten die het Expat Center organiseert. “, vertelt Petra Krop, Manager Operations bij het Expat Center.

Onderzoek voor verfijning sociaal programma

“Bedrijven richten zich vooral op de kenniswerker. Wij willen de integratie voor de partner en het gezin als geheel ook makkelijker maken. Daarom gaan we dit jaar het sociale programma uitbreiden. We onderzoeken momenteel waar de grootste behoefte ligt bij de expats en bedrijven”, licht Mandy Hendriks, coördinator sociale activiteiten bij het Expat Center verder toe.

Het Expat Center peilt de behoefte van:

  • Dual career
  • Partner sport programma
  • Buddy voor het gezin

Dual Career hot item in Europa

“Eén van de belangrijkste onderdelen is dual career, wat erop is gericht om de partner van de kenniswerker aan een baan te helpen. Ook werkgevers vinden het belangrijk om dual career aan te kunnen bieden, zodat de partner makkelijker kan integreren en het gehele gezin meer binding krijgt met Nederland. Wij brengen vraag en aanbod bij elkaar en proberen bedrijven en partners van expats met elkaar te matchen. Samen met de universiteiten van Nederland en Euraxess inventariseren we momenteel wat er in Europa aan dual career programma’s zijn en of er behoefte is aan een partner sport programma of een buddy voor het gezin. Ook willen we met Nuffic, universiteiten, Expat Centers en bedrijven in Nederland een netwerk opbouwen: EURAXESS spouse career advice services”, aldus Hendriks.

Expat Center zoekt samenwerking op met bedrijven

Krop: “Om het programma uit te breiden, hebben we wel de hulp van bedrijven nodig. Bedrijven kunnen daarom ‘vriend’ worden van het Expat Center. Met de financiële bijdragen kan het Expat Center de sociale activiteiten en aanvullingen op het programma faciliteren. Bedrijven profiteren daar natuurlijk zelf van mee, doordat ze hun kenniswerkers veel meer binden aan het bedrijf.”

Vrienden worden doe je zo!

Bent u gevestigd in de Food Valley regio en heeft u internationale kenniswerkers in dienst? Vindt u het belangrijk om kennis en talent aan te trekken en te behouden? Wordt dan ‘vriend’ van het Expat Center Food Valley. U investeert in de doorontwikkeling van het sociaal programma en maakt daarmee de regio aantrekkelijker voor expats en hun gezin. U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar info@ecfv.nl of te bellen naar 0317-482609. Voor meer informatie kunt u terecht op www.expatcenterfoodvalley.nl.

Auteur: Olga Heeren

Meer informatie over Expat Center Food Valley:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!