‘We leiden op voor de toekomst’

  • Onderwijs & Training

Het was misschien wel het gekste studiejaar ooit, voor veel docenten, studenten en partnerbedrijven van De Leijgraaf. Toch zorgde de coronacrisis niet alleen voor zorgen en vermoeidheid. Integendeel zelfs; er zijn verschillende positieve ontwikkelingen te melden. Zoals het streven naar balans in de studentenuitstroom, ondanks de disbalans die de markt momenteel kenmerkt. Directeur bedrijfsopleidingen Hans de Jong vertelt.

‘We leiden op voor de toekomst’

“Als ik het aantal aanmeldingen bekijk, constateer ik iets verbazingwekkends: dat is gelijk aan vorig jaar. Zeker, er zijn sectoren die krimpen, maar we zien ook grote groei, bijvoorbeeld in de sectoren techniek, beveiliging en ICT. Dat sterkt ons in ons voornemen om ons niet blind te staren op corona. Natuurlijk heeft het invloed, zoals in de horecasector, waarin studenten moeite hebben om een werkplek te vinden. Maar voor ons is dat geen reden om doemscenario’s te schetsen. We proberen andere opleidingen te vinden of we onderzoeken de mogelijkheden voor een bol-traject. Corona duurt niet eeuwig. We leiden op voor de toekomst en daar spelen we nú al op in.”

Op de bres voor de zorg

In de zorgsector viel De Leijgraaf de voorbije maanden zelfs positief op. De roep vanuit het werkveld om personeel beantwoordde De Leijgraaf met extra inzet van studenten – én docenten! Hans: “We hebben zo’n veertig docenten verpleegkunde in huis, die de praktijk kennen en het niet over hun hart konden verkrijgen om niets te doen. En onze studenten? Zij zetten ook een stap extra in de praktijk, terwijl ze vrijwel allemaal gewoon zonder vertraging afstudeerden.”

Online onderwijs

Een lang gekoesterde wens voor meer online onderwijs kwam door corona ineens in een stroomversnelling. “Ons online onderwijs heeft een vlucht genomen”, bevestigt Hans. “In het voorjaar moesten van de ene op de andere dag onze scholen dicht. In het begin was het best even zoeken, maar al snel boden we goed én boeiend online onderwijs aan. Inmiddels bieden we al onze opleidingen fysiek én online aan: super flexibel en persoonsgericht. En dat blíjven we doen.”

Gericht omscholen

Een derde positieve ontwikkeling is het aanbod aan omscholingsopleidingen. “Ideaal voor studenten of oud-studenten die moeite hebben met het vinden van een werkplek, of voor mensen die hun baan dreigen kwijt te raken”, stelt Hans. “We kijken naar hun verleden, capaciteiten en interesses en bepalen zo welke opleiding bij ze past, zodat ze snel ergens anders inzetbaar zijn. Vaak is een korte omscholing voldoende, bijvoorbeeld voor een MIG/MAG-lasser die ook graag TIG lassen of elektrode lassen onder de knie wil krijgen. Soms is het een langer traject, maar ook dan vinden we vrijwel altijd een route. Er kiezen bijvoorbeeld mensen voor de logistiek, de techniek en de zorg die voorheen werkzaam waren binnen de horeca en toerisme.”

Trots

Hans is trots op hoe ‘zijn’ onderwijsinstelling zich ontwikkelt. “Zeg maar gerust ontzettend trots. Op onze studenten, onze docenten en de resultaten die we samen behaald hebben. Maar ook op onze partnerbedrijven in de regio, waarmee we samen het onderwijs ontwikkelen.

Wilt u weten wat De Leijgraaf voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op via telefoonnummer 088 017 0000 of bezoek onze website www.leijgraaf.nl.

Meer informatie over ROC de Leijgraaf:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!