“We moeten niet achter de dijken blijven denken”

  • Innovatie & MVO

Een duurzame en rechtvaardige wereld. Dat is waar Switch voor staat. De organisatie is er onder andere voor ondernemers in Noord-Brabant en Zeeland, al kijkt directeur Rob van Mierlo ook over de grens. “Duurzaamheid gaat ons als wereldburgers aan.”

“We moeten niet achter de dijken blijven denken”

Oog voor de samenleving. Voor de mens, voor de toekomst. Rob van Mierlo is blij met de aandacht vanuit het bedrijfsleven voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), al moet wél het uitgangspunt kloppen. “Doe niet iets met MVO omdat je vindt dat dat nu eenmaal zo hoort. Vraag je als ondernemer af wat de buitenwereld van je verwacht, welke vragen je klanten hebben.”

Publieke en private sector

Van Mierlo is directeur van Switch, dat locaties heeft in Goes en Tilburg. De organisatie brengt de publieke en private sector bij elkaar, om zo beide kanten te helpen bij een duurzame en rechtvaardige toekomst. Switch is een onafhankelijke stichting en heeft geen winstoogmerk. Van Mierlo: “We dienen een maatschappelijk doel.”

Zijn medewerkers zijn de échte MVO-experts, vindt Van Mierlo. Zelf ziet hij zich meer als generalist. Maar praat met Van Mierlo over duurzaam ondernemen, en een doordachte – en enthousiaste – visie op het thema klinkt voortdurend door. Wat wil je ook, als directeur van een organisatie die als verbinder in het midden van het MVO-veld staat. Van Mierlo neemt met Switch een ideale positie in. “We kunnen voortdurend peilen wat leeft, ook onder de ondernemers.”

Handvatten voor een duurzame wereld

De websites van Switch en MVO Loont – een initiatief van Switch – bieden volop handvatten voor wie meer werk wil maken van een duurzame wereld. En hoewel Switch de wortels heeft in Noord-Brabant en Zeeland, beseft de organisatie maar al te goed dat een duurzame en rechtvaardige wereld veel verder reikt. “Duurzaamheid gaat ons als wereldburgers aan”, stelt Van Mierlo. “We moeten voorkomen dat we achter de dijken blijven denken.”

De uitdagingen zijn er in elk geval naar. Want wat doen we wereldwijd met ons afval? Met onze fossiele brandstoffen? Het zijn immense vraagstukken, die tegelijkertijd zorgen voor innovatie en nieuwe kansen. Van Mierlo: “Denk bij afval aan Cradle to Cradle, aan het volledige hergebruik van materialen. En bij energie aan een investering in zonnepanelen. Die is niet alleen duurzaam, maar levert je met de stijgende energietarieven ook financieel voordeel op.”

Voorbeelden voor inspiratie

Switch stelt ketenintegratie centraal. Dat zorgt voorRob van Mierlo een focus op  people, naast planet en profit een van de drie p’s binnen maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar, zo geeft Van Mierlo aan, de verdeling van aandacht over de drie p’s hangt maar net af van de vraag van de ondernemer. “Elke vraag heeft een specifieke aanpak.” Het is juist daarom dat Van Mierlo en zijn team zo van storytelling houden. Van de mooie voorbeelden, die zorgen voor inspiratie. Van Mierlo heeft er met Switch allerlei projecten en initiatieven voor. “Zoals de Tasty 10, die bestaat uit 10 mkb’ers in de foodindustrie. Zij presenteren zich op onze site en maken begin juni kans op de Gouden Lepel.”

Tijd voor nieuwe keuzes

In onze huidige tijd hebben we te maken met globalisering, met een integratie van processen wereldwijd. “Maar vergeet tegelijkertijd de lokalisering niet”, vertelt Van Mierlo. “Denk aan burgers die zich verenigen in een energiecorporatie. Aan de burgers die steeds meer van zich doen spreken en zo ondernemingen uitdagen tot nieuwe keuzes. Daarnaast verlegt maatschappelijk verantwoord ondernemen de focus van bezit naar gebruik. En ook op dat vlak is het aan de ondernemer om keuzes te maken.”

Nu is dat alles nog niet zo eenvoudig, weet Van Mierlo. Al is het startpunt duidelijk: “Maak de omslag naar duurzaam denken. Maak de switch. Dit is hét moment om veel opnieuw op z’n plek te zetten. Zoek als ondernemer de samenwerking op, laat je door vakgenoten inspireren. Als Switch hebben we er de middelen voor in huis. We brengen de partijen samen én bijeen. En werken zo samen toe naar een duurzame en rechtvaardige wereld.”

Meer informatie over Switch:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!