home » interviews » Bouw »

“We willen ons altijd blijven verbeteren”

  • Bouw

Bevlogenheid. Dat is volgens Maarten Smulders, directeur van Leeuwerik B.V. in Eindhoven, de basisvoorwaarde om als onderneming succesvol te zijn.

“We willen ons altijd blijven verbeteren”

“Gedreven om het voor klanten beter te doen, ontstaat de wil om je voortdurend te blijven ontwikkelen.  Daarom noemen we ons nog steeds pioniers, ook al bestaat de onderneming al meer dan honderd jaar. Vanuit onze bevlogenheid willen wij de beste zijn en vooral blijven als het gaat om decoratief en constructief plaatmateriaal.”

Totaalspecialist plaatmateriaal

Gaat het bij constructief plaatmateriaal om de juiste sterktes, bij decoratief plaatmateriaal ligt het accent op de decoratieve waarde, ofwel het moet er mooi uitzien. Maarten Smulders: “Meestal zijn importeurs en groothandels in decoratief en constructief plaatmateriaal, twee gescheiden werelden. Wij hebben bewust gekozen om die werelden te verenigen in een onderneming.” Dat maakt Leeuwerik tot een totaalspecialist op het gebied van plaatmateriaal.

Plaatmateriaal is overal

Juist vanwege de diversiteit van de soorten plaatmateriaal, vindt Smulders het altijd een uitdaging om het verhaal over Leeuwerik te vertellen. “Waar begin je? Ons materiaal is meestal niet direct herkenbaar, maar tegelijkertijd overal aanwezig. Daarom vertel ik ons bedrijfsverhaal aan de hand van situaties die mensen direct herkennen. Je wordt ´s morgens wakker, in een bed of ombouw waar houten plaatmateriaal voor is gebruikt. Je kijkt op de wekker op het nachtkastje, geproduceerd met hulp van… plaatmateriaal. Je stapt met je voeten op de laminaat vloer.. etc. Houten plaatmateriaal wordt als grondstof of halffabricaatecht echt overal toegepast. In meubels, keukens, maar ook in bussen en de industrie. We hebben meer dan 3000 producten in ons assortiment. Best bijzonder om zo´n groot onderdeel te zijn van ieders leven.”

Jonge bedrijfsgeest

“De mensen die bij Leeuwerik werken, vaak al jarenlang, zijn zich bewust van het feit dat ze bij een bijzonder bedrijf werken. “Iedereen heeft hier een dubbelfunctie. Je bent magazijnmedewerker én ambassadeur. Ik ben directeur én ambassadeur. Een chauffeur is óók ambassadeur. Iedere medewerker, ongeacht zijn of haar taak, vertegenwoordigt Leeuwerik. We doen het samen en hebben een loyaal team, met de afgelopen jaren heel wat jubilarissen. Samen zijn we gespitst op wat onze klanten willen. Daar spelen we op in. In onze mindset komt nee niet voor, maar wel, het kan wél! Vanuit die overtuiging hebben we een bedrijf weten op te bouwen met een enorme teambuildingsgeest, waar iedereen élke dag een hoge prestatie neerzet. Het is steeds examen doen en onszelf bewijzen. We bestaan dan wel meer dan honderd jaar maar onze bedrijfsgeest is jong.”

Sterk logistieke onderneming

“We staan voortdurend open voor vernieuwing en passen daar onze formule op aan. De afgelopen jaren hebben we veel geïnvesteerd in de interne en externe logistiek. Begin dit jaar hebben we onze intrek genomen in een nieuw pand van 22.000 m². Hier hebben we de mogelijkheid om de logistiek over te nemen van producenten. Bovendien biedt het ons de mogelijkheid om bewerkingen als CNC zagen en CNC frezen uit te voeren, meer voorraad te houden en het pickproces geautomatiseerd te laten verlopen. De aansluiting op het spoor is voor ons een belangrijke reden geweest om ons op de Achtseweg Noord in Eindhoven te vestigen. Via verschillende rederijen worden onze basisproducten in containers aangeleverd bij in de haven van Rotterdam. Van daaruit gaan de containers per spoor naar Eindhoven. Hierdoor hebben we een groot deel van het wegtransport verminderd.

Door het pickproces volledig te automatiseren en te werken met robots, kunnen we tot 12 meter hoogte reiken. Onze mensen worden zo ontzien in het zware tilwerk. Bovendien hebben we veel meer overzicht in het magazijn en verloopt de informatiestroom over de producten efficiënter. Het heeft jaren van voorbereiding gevraagd om dit proces zo te organiseren, maar we weten goed wat we willen: het beste in ons vak zijn en blijven en houten constructief en decoratief plaatmateriaal vanuit Eindhoven leveren aan bedrijven in Nederland, en op termijn ook in België en Duitsland. We zijn gespecialiseerd in plaatmateriaal en werken in diverse werelden: van aannemers tot projecten in de super jachtbouw. Dat maakt het werken in dit vakgebied zo mooi. We raken nooit uitgekeken en willen ons in dienst van de klant altijd verder blijven verbeteren.”

Auteur Hennie van de Kar – Vervooren (1970) is tekstschrijver in Breda. Zij schrijft sinds 2001 teksten in opdracht, onder andere voor Regio in Bedrijf.

Meer informatie over LEEUWERIK B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!