‘We zijn de Poort van de Brainportregio’

  • Regionale ontwikkeling

Een fraaie achtste plek op de ranglijst van economische toplocaties: De Brabantse Kempen en het Kempisch Bedrijvenpark in Hapert doen het goed. Boy Swachten, burgemeester van de gemeente Bladel en voorzitter van het bedrijvenpark, verwacht dat het terrein sneller dan verwacht vol zit. “Wacht vooral niet te lang.”

‘We zijn de Poort van de Brainportregio’

Steden als Rotterdam en Breda: ze scoren minder hoog op Elseviers ranglijst van Economische Toplocaties dan de Brabantse Kempen, constateert Boy Swachten niet zonder trots. “Sinds de opening van het Kempisch Bedrijvenpark, in 2011, hebben we hoog gescoord; de laatste jaren steeds net binnen of net buiten de top 10. Inmiddels staan we in de top van de ranglijst. De absolute top wordt gevormd door de gemeentes Haarlemmermeer, Amsterdam en Eindhoven. Maar in de groep daarachter doen wij het opvallend goed.”

Strategische ligging

De kracht van de Kempen schuilt volgens Swachten om te beginnen in de strategische ligging. “We liggen aan de A67, op de oost-westverbinding tussen de haven van Antwerpen en het Ruhrgebied. Tegelijkertijd geldt hetzelfde voor de noord-zuidverbinding: vanuit deze regio ben je snel in zowel Maastricht als in Utrecht of Amsterdam. Dat is een sterke troef van deze regio.” Uiteraard is ook de ligging in de ‘achtertuin’ van de Brainportregio Eindhoven een sterk punt, vervolgt Swachten. “Veel bedrijven op het park werken als toeleverancier voor de hightechindustrie in deze regio. Een regio met innovatieve multinationals als Philips, de VDL Groep en ASML, die in 2011 nog werd uitgeroepen tot ‘slimste regio ter wereld’.”

Gezamenlijke agenda

Een andere pijler onder het succes van het Kempisch Bedrijvenpark is volgens Swachten de arbeidsmentaliteit in de Kempen. “Mensen hier zijn doorgaans van het type ‘niet lullen, maar poetsen’. Velen van hen werken jarenlang voor één en hetzelfde bedrijf.” Ook de hechte samenwerking tússen de bedrijven is opvallend, vindt Swachten. “De Kempische ondernemers stelden recent een ‘industriële agenda’ op voor de komende jaren. Hoe kunnen we de regio samen nóg beter op de kaart zetten? Hoe kunnen we het vestigingsklimaat verder verbeteren? Hoe kunnen we zorgen voor een betere aansluiting tussen het regionale onderwijs en de arbeidsmarkt? Deze en andere zaken willen we in gezamenlijkheid gaan oppakken. Versnippering is een woord dat we hier niet kennen.”

Grote belangstelling

Te klagen heeft Swachten, als voorzitter van het bedrijvenpark, dan ook niet. “De belangstelling is groot. Van de in totaal 70 hectare aan grond is inmiddels bijna de helft uitgegeven.” Niet verwonderlijk dat Swachten afsluit met een oproep aan bedrijven die interesse hebben in een plek op het Kempisch Bedrijvenpark. “Wacht vooral niet te lang! Voordat je het weet vis je achter het net, en loop je een plek mis op een van de economisch interessantere knooppunten binnen deze Europese regio.”

Auteur: Joost Peters

Meer informatie over KEMPISCH BEDRIJVENPARK (KBP):

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!