“Werkgevers en expats helpen we snel op weg”

  • Arbeidsmarkt

Zeker nu er in bepaalde sectoren een flink tekort aan arbeidskrachten dreigt, kan het noodzakelijk en verstandig zijn om talent uit het buitenland aan te trekken. Het Holland Expat Center South begeleidt werkgevers en expats bij een soepele overgang naar Nederland.

“Werkgevers en expats helpen we snel op weg”

Werkgevers die besluiten een buitenlandse werknemer in dienst te nemen, lopen vaak tegen tal van vragen en formaliteiten aan. Het Holland Expat Center South ontzorgt werkgevers en expats door hen snel op weg te helpen, vertelt managing director Kris De Prins. “In één afspraak kunnen we de werkgever en de buitenlandse werknemer helpen met het aanvragen en regelen van allerlei zaken. Ná de afspraak loopt de expat naar buiten met zowel een verblijfs- en werkvergunning als een burgerservicenummer op zak. Erg handig voor werkgevers die hun uit het buitenland afkomstige medewerkers graag zo snel mogelijk aan de slag willen laten gaan.”

Praktische zaken

Ook beantwoordt het Holland Expat Center South tijdens het bezoek aan het expat center alle mogelijke vragen die een expat maar kan hebben, vervolgt De Prins. “Welke mogelijkheden zijn er op woongebied? Waar kan ik mijn kinderen naar school laten gaan? Wat moet er geregeld worden qua belastingen? Hoe open ik een bankrekening? Al dit soort praktische zaken komt tijdens het gesprek aan de orde. Dan verwijzen we expats hierbij door naar commerciële dienstverleners waarmee we samenwerken, zoals belastingconsulenten, banken, taleninstituten en instellingen voor kinderopvang. Ook organiseren we regelmatig bijeenkomsten, waarbij deze en andere partijen workshops verzorgen en informatie verstrekken. Zo helpen we expats én hun partners snel op weg.”

Rompslomp

Waar grotere bedrijven vaak ervaring hebben met het werven van buitenlandse werknemers, ligt dat voor de gemiddelde MKB’er anders, erkent De Prins. “Omdat werkgevers opzien tegen de vermeende rompslomp en niet overzien wat het voor het bedrijf betekent, zijn ze vaak terughoudend met het werven van buitenlands personeel. En dat is zonde, want over de landsgrenzen zijn vaak goede krachten te vinden. En dan hoeft het echt niet meteen te gaan om mensen uit China of India; ook vlak over onze eigen grenzen is talent voorhanden. Sterker nog, de meeste internationals in Nederland komen momenteel uit België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.”

Grensinformatiepunt

Niet voor niets opende het Holland Expat Center South op 1 januari 2018 een specifiek nieuw ‘loket’: het Grensinformatiepunt. “Dit is specifiek bestemd voor grenswerkers; mensen die net over de grens met België of Duitsland willen werken. Of, vice versa: Nederlanders die in een van onze buurlanden aan de slag willen. Via het grensinformatiepunt kunnen zij informatie krijgen over zaken als belastingen, verzekeringen, sociale zekerheid en pensioenen. Op die manier zorgen we voor een zo soepel mogelijke overgang.”

Groeiende tekorten

Naast onze buurlanden zijn landen als China, India, de VS, Taiwan, Iran en Turkije goed vertegenwoordigd binnen de Nederlandse expat community, vooral in sectoren waar in Nederland grote tekorten bestaan. “Dan heb je het vooral over technische sectoren als Hightech Systems en

Materialen. De tekorten zullen in die sector de komende jaren alleen maar verder oplopen; alleen al een bedrijf als ASML zoekt het komende jaar zo’n drieduizend nieuwe mensen. Aantallen die je met technisch onderwijs alléén nooit zult kunnen opvangen. Ook voor expats uit die landen en hun werkgevers staan we graag klaar.”

Goede voorzieningen

Naast het ontzorgen van werkgevers en expats is ook het bevorderen van het vestigingsklimaat in Brabant en Limburg een belangrijke taak van het Holland Expat Center South, schetst De Prins. “Om ambitieuze mensen uit het buitenland – die vaak een enorme keuze hebben – juist voor Nederland te laten kiezen, is het belangrijk dat de faciliteiten van hoog niveau zijn. Dan heb je het over goede zorg en voldoende woonmogelijkheden, maar ook over goede voorzieningen op het gebied van cultuur en sport. Ook hoogwaardige horeca speelt een belangrijke rol in het vestigingsklimaat, met tweetalige menu’s. En, niet onbelangrijk: ook de arbeidsmarktmogelijkheden voor de partner van een expat spelen een essentiële rol bij de afweging om al dan niet naar Nederland te komen. Wij geven daarom bijvoorbeeld informatie over het opzetten van een eigen bedrijfje.”

Soepele overgang

MKB’ers die twijfelen over het naar Nederland halen van buitenlandse werknemers, raadt De Prins aan om vooral eens op de website van het Holland Expat Center te kijken. “Natuurlijk, als je nog nooit werknemers uit het buitenland hebt aangetrokken is het soms even schakelen. Maar wij staan werkgevers graag met raad en daad terzijde voor een zo soepel mogelijke overgang.”

Auteur: Joost Peters

Meer informatie over Holland Expat Center South:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!