100.000 extra banen in 2026? Maak het werkgevers makkelijker

Werkgevers lopen nog te vaak tegen belemmeringen aan bij het aannemen van iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat meldt ondernemersvereniging VNO-NCW Brabant Zeeland.

100.000 extra banen in 2026? Maak het werkgevers makkelijker

Met 30.432 extra banen hebben zij al een flinke stap gezet in het behalen van de banenafspraak: 100.000 extra banen in 2026. Ook Brabantse en Zeeuwse werkgevers doen het goed.

10-puntenplan

Het wordt ze niet echter altijd even makkelijk gemaakt. VNO-NCW Brabant Zeeland heeft daarom tien punten opgesteld voor een betere organisatie van de werkgeversdienstverlening. De komende tijd presenteert de ondernemingsvereniging dit 10-puntenplan aan het werkbedrijf van iedere arbeidsmarktregio, waarin UWV, gemeenten en de sociale partners samenwerken. 

Samen verder komen

Lars van der Hoor, ondernemer, regiobestuurder VNO-NCW Eindhoven en vicevoorzitter van het Werkbedrijf Zuidoost-Brabant, overhandigde onlangs het eerste exemplaar van het 10-puntenplan aan de Eindhovense wethouder Yasin Torunoglu. Der Hoorn: ‘Wij trekken als werkgevers aan de bel. Het gaat economisch goed in onze regio. Werkgevers schreeuwen om personeel, maar slechts mondjesmaat worden mensen met een uitkering aan het werk geholpen. Dit plan is een mooi initiatief wat toepasbaar is in alle arbeidsmarktregio’s in Brabant en Zeeland’, aldus Van der Hoorn. ‘We hebben alle partijen hard nodig in dit initiatief. Dat is de reden dat we dit ook overhandigen aan de gemeente. Samen moeten we verder komen.’

Maak kandidaten vindbaar in ‘de kaartenbakken’

De inzet van werkgevers leidt dus helaas niet altijd tot een positief resultaat. Zo is de vindbaarheid van kandidaten een probleem. Een belangrijke aanbeveling in het tienpuntenplan is daarom het ‘opengooien’ van de kaartenbakken. Weet wie er in het systeem van UWV en de gemeenten zitten, wat deze mensen kunnen en deel dat met partijen in de regio. Daarnaast moeten werkgevers zelf kunnen zoeken naar geschikte kandidaten, maar wel met de voorwaarde dat kandidaten vindbaar zijn. Een toegankelijk profiel is hiervoor nodig. Dat is voor veel mensen met een uitkering nog niet het geval. Het helpt ook niet dat de overheid al tijden achter blijft op haar doelstellingen van de banenafspraak. Dat roept een onrechtvaardigheidsgevoel op bij ondernemers. Overheid, als ondernemers het kunnen, waarom jullie dan niet?

Inzet op betere werkgeversdienstverlening

VNO-NCW Brabant Zeeland is in iedere arbeidsmarkregio gesprekspartner van gemeenten, het UWV en de vakbonden. De instantie gaat zich de komende periode inzetten om het aannemen van mensen met een uitkering voor werkgevers gemakkelijker te maken. Minder belemmeringen is niet alleen noodzakelijk voor het behalen van de banenafspraak, maar overheden zijn het ook verplicht aan ondernemers die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.

Meer informatie over VNO-NCW Brabant Zeeland:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!