100 duurzame ondernemers in de regio krijgen speldje

  • Innovatie & MVO
  • Bron: Regio Stedendriehoek

30 mei komen alle 100 duurzame ondernemers samen tijdens een bijeenkomst van de Stedendriehoek

100 duurzame ondernemers in de regio krijgen speldje

‘Duurzame 100’ bijna compleet, Andries Heidema reikt speldjes 81 tot en met 88 uit

Acht nieuwe leden van de ‘Duurzame 100’ is het resultaat van de huldiging op maandag 23 mei op het stadhuis van Deventer. Daar reikte burgemeester van Deventer en voorzitter van de regio Stedendriehoek Andries Heidema evenzoveel speldjes uit aan personen en bedrijven die een opvallende bijdrage leveren aan de duurzaamheidsambitie van de regio. Heidema: “Op deze personen mogen we echt trots zijn!”

Dwars denken en fris kijken nodig voor omwentelingen

Wytze Kuijper, is de eerste die middag, hij is ondernemer en conceptueel planoloog en richt zich op integrale gebiedsontwikkeling, stadsontwikkeling en specialistische vastgoedconcepten. Dwars-denken en fris-kijken is zijn insteek. Hij is initiatiefnemer en bestuurslid van de Stichting ‘Apeldoorn Voorop In Duurzaamheid’. Kuijper: “Ik vind het goed om te horen dat de dingen die gedaan worden ook gezien worden, ik voel me vereerd.”

Jack Pieterson, directeur van Smurfit Kappa Zedek. Dit Deventer bedrijf heeft de laatste jaren diverse innovaties doorgevoerd ten behoeve van een duurzame bedrijfsvoering. Henk Siepel van de Stichting Werkgroep Milieuzorg Apeldoorn (SWMA) is voorgedragen voor een speldje vanwege zijn activiteiten in diverse organisaties. Hij heeft er mede voor gezorgd dat de Apeldoornse politiek SWMA en daarmee duurzaamheid op het netvlies heeft. Siepel is trots op zijn speld: “Ik vind het een leuk initiatief en ik ben zeer vereerd. Dit soort initiatieven moeten breder in het land worden opgepakt. Ik ben blij dat ik hier in de regio woon.”

Groene voetafdruk
Angelique van Til is van huis uit ecologe. Heidema: “Met haar leefstijl streeft ze ernaar haar ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Daar krijgt ze de groene decoratie voor.” Ze is medeoprichter van Stichting Meemaken. Die brengt met hun projecten kinderen actief in aanraking met waardevolle dingen, zoals de natuur om ons heen, duurzaam omgaan met de aarde, een schoon milieu, kunst en respectvol leven. De stichting heeft een tuinproject: Builiding Paradize. Hiervoor won Angelique afgelopen januari de tweede prijs van de Terre de Femmes milieuprijs van de Foundation Yves Rocher. Het speldje van Hans Hogendijk neemt Gerard Koops voor hem in ontvangst. Hans is voorzitter van IVN Apeldoorn en de motor achter de vrijwilligersinzet. IVN-leden zijn actief op veel verschillende terreinen. Ze gidsen wandelingen en fietstochten door de natuur, begeleiden jeugdactiviteiten, knotten wilgen of zetten zich in als webmaster of bestuurslid van de afdeling. Direct of indirect zijn ze allemaal actief om jeugd, jongeren, ouderen, recreanten, wandelaars, fietsers te betrekken bij de natuur in de vele landschappen die Gelderland rijk is.

Theo van Es is Adviseur duurzaamheid gemeente Apeldoorn. Kent en is gekend in duurzaam bouwend Nederland. Heeft een sterke drive om duurzaam concreet te maken met toegankelijke projecten. Zoals het project Woning in de watten, een pilootproject waarmee woningeigenaren hun huis van voor 1990 op een zo gemakkelijk mogelijke manier energiezuinig kunnen maken. Heidema: “Voor Theo is duurzaam niet alleen werk, maar ook een sterke innerlijke gedrevenheid en een manier van leven.” Eelke Bos is initiatiefnemer van De Tuinen van Zuidbroek en ontving de speld onder andere voor een project dat moet leiden tot een plek bij het Zuidbroekpark waarin leefomgeving, ontmoeting en dagbesteding centraal staan. Bos heeft een groot aantal sympathisanten weten te verzamelen en er is inmiddels een locatie beschikbaar. Heidema: “Een unieke kans voor tal van bewoners uit de regio om hun dagen een compleet nieuwe en inspirerende invulling te geven.”

Adrie Hulshoff van Tactory Bikes bouwt, zo zegt hij zelf, aan de beste fiets ter wereld maar vooral aan kwaliteit van leven. Tactory is onderdeel van Tactus Verslavingszorg en heeft een divers aanbod op het gebied van re-integratie. Heidema: “Maatschappelijk relevant ondernemen staat centraal bij Tactory bikes

100 Duurzamen compleet op 30 mei

Meer informatie
Download hier het programma en meer informatie over de bijeenkomst.

Meer informatie over Cleantech Regio:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!