4500 extra leerwerkbanen voor Brabantse jongeren

  • Arbeidsmarkt
  • Bron: Provincie Noord-Brabant

De komende 2 jaar worden 4500 extra leerwerkbanen voor jongeren in Brabant gerealiseerd. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaf hiertoe het groene licht.

4500 extra leerwerkbanen voor Brabantse jongeren

De wethouders die de 5 arbeidsmarktregio’s vertegenwoordigen in Brabant en minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ondertekenden maandag 16 september 5 convenanten. Bert Pauli, voorzitter van Pact Brabant en gedeputeerde Economische Zaken, is verheugd met de extra 30 miljoen euro die Asscher ter beschikking stelt ter bestrijding van de jeugdwerkloosheid. ‘De kracht van de arbeidsmarktregio’s kunnen we nu versneld benutten. Jongeren profiteren hier direct van omdat ze in crisistijd aan het werk kunnen.’ 

In de convenanten zijn onder andere afspraken gemaakt over de zogenoemde Startersbeurs. Hiermee wordt de drempel verlaagd voor werkgevers om jongeren aan te nemen. Samen met de eerder door Pact Brabantpartners vastgestelde crisisaanpak, het Schoolex 2.0-programma en het stage- en leerbanenoffensief van de samenwerkende Kenniscentra worden nu de komende jaren zo’n 4500 (leer)werkplekken gerealiseerd. Wethouder Van Mierlo (Helmond-Peelland) gaf de minister aan dat juist in de regio kansen liggen op werk. Van Mierlo: ‘Om de jongeren aan het werk te houden zijn we met het Pact Brabant onze arbeidsmarkt aan het vernieuwen, want we zijn er nog niet. We vragen aan de minister steun voor onze regionale aanpak op de werkvloer.’  

Extra geld

Minister Asscher maakte tijdens het werkbezoek tevens bekend dat er 30 miljoen euro extra beschikbaar komt voor de bestrijding van de jeugdwerkloosheid. Dit komt bovenop de 50 miljoen euro die het kabinet eerder beschikbaar heeft gesteld. Brabantse regio’s ontvangen hiervan ruim 3,3 miljoen euro. De regio’s zetten zelf minimaal hetzelfde bedrag in om jongeren aan de slag te helpen.  

Brabants werkbezoek

Minister Asscher en ambassadeur jeugdwerkloosheid Mirjam Sterk bezochten Philips in Best. Mirjam Sterk bracht eerder deze dag een werkbezoek aan Hutten Catering in Veghel. Zij liet zich informeren over de vernieuwende aanpak van de werkgevers uit de food- en feedbranche om arbeidsmarktvraagstukken op te lossen. Vanuit de arbeidsmarktregio’s waren de wethouders Van Mierlo (Helmond-Peelland), Blaauwbroek (Midden-Brabant), Verbraak (West-Brabant), Depla (Eindhoven-Kempen) en Van Olden (Noordoost-Brabant) aanwezig om de convenanten te ondertekenen. 

Over Pact Brabant

Vanuit Pact Brabant werken de arbeidsmarktregio’s samen met de werkgevers- en werknemersorganisaties en het onderwijs aan een vernieuwde Brabantse arbeidsmarkt. In afwachting van de verdere uitwerking van het Sociaal Akkoord zijn de samenwerkende partners ervan overtuigd dat Brabant goede kansen biedt om de landelijke plannen tot een succesvolle uitvoering te brengen.

Meer informatie over Provincie Noord-Brabant :

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!