5-sterrenregio steunt innovatieve ideeën wederom

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Kliknieuws

5-sterrenregio steunt innovatieve ideeën wederom

In de afgelopen maanden heeft de regio met gevoelige tegenslagen te maken gekregen. Gelukkig kent bedrijvig Noordoost-Brabant een schat aan vernieuwende ideeën en innovatieve mogelijkheden. De 5-sterrenregio probeert deze initiatieven te ontdekken, te stimuleren en te ondersteunen. Het gaat dan om een bijzonder idee dat gezonde voeding en sportbeoefening combineert, een project op het gebied van oncologie en voeding, een ontwikkeling van een verbeterd systeem voor medicijnbewaking en de opzet van een opleiding voor innovatief ondernemerschap in de toeristische en recreatieve sector.

De initiatiefnemers van de vijf projecten maken deel uit van een groeiend aantal ondernemers en kennisinstellingen, dat een beroep doet op de steun van de 5-sterrenregio. Ze krijgen hierdoor de mogelijkheid om vooral de eerste drempels bij de opzet van een initiatief te nemen. Intussen kent de 5-sterrenregio al een indrukwekkende lijst met innovatieve projecten die op steun vanuit het economisch samenwerkingsverband kunnen rekenen.

Initiatieven in voeding
Ongezonde voeding levert veel problemen op in onze moderne maatschappij. Daarom zijn initiatieven om de eetpatronen aan te passen belangrijk voor de toekomst. In dit verband past het plan om de sportkantine te gaan benutten om gezondere eetpatronen te ontwikkelen. Door de opzet van het beste sportrestaurant van Nederland in ’s-Hertogenbosch willen de initiatiefnemers sporters en toeschouwers bereiken met een boodschap over goede en lekkere voeding. Met de hoop dat het project landelijke uitstraling krijgt. De 5-sterrenregio ondersteunt dit initiatief bij de opzet van een businessplan.
Een ander project op het gebied van Food heeft betrekking op het gebrek aan eetlust dat kankerpatiënten vaak ervaren. Dit heeft als gevolg dat deze groep nog meer verzwakt raakt. Vanuit Fhealinc, het Bossche samenwerkingsverband op het gebied van gezondheid en voeding, komt het initiatief om te zoeken naar manieren om deze problematiek weg te nemen. Dit zou mogelijk zijn door een personalisering van voeding door slim gebruik van smaakversterkers, zuurregelaars en andere toevoegingen aan de voeding. In een open innovatielaboratorium moeten toonaangevende partijen uit de regio met de vraagstukken rond deze problematiek bezig kunnen gaan.

Innovatief ondernemen
Een derde project heeft betrekking op de systemen voor medicatiebewaking. Al jarenlang worden deze in de gezondheidszorg toegepast. Alleen bevatten ze niet alle beschikbare bewakingsregels. Nieuw ontwikkelde regels komen onvoldoende in de elektronische systemen terecht. Een organisatie uit de gezondheidszorg wil een beter systeem ontwikkelen dat hier wel aan voldoet, onder andere door gegevens van andere zorginstellingen uit de regio te halen. Uiteindelijk moet zo een nieuw product voor medicatiebewaking ontstaan.

Innovatie is ook van groot belang binnen de toeristisch-recreatieve sector in Noordoost-Brabant. De vraag van consumenten verandert snel, de concurrentie neemt toe en het economisch klimaat zit tegen. Dit vraagt een vernieuwende en ideeënrijke aanpak van ondernemers in de sector. Via de Leergang ‘Innovatief Ondernemerschap in Recreatie & Toerisme’ krijgen ondernemers ondersteuning om zo innovatief te ondernemen.

Middelen bundelen
Naast de subsidie voor deze vier projecten heeft de Taskforce van de 5-sterrenregio besloten een regionaal project met zogenoemd zaaigeld te ondersteunen. Dat betekent dat een project eenmalig een kleinere financiële bijdrage krijgt. Dit keer gaat het om het plan om het gezamenlijk gebruik van faciliteiten in de Food, Health en Farma-sectoren te bundelen. Vaak hebben bedrijven en organisaties in deze sectoren behoefte aan het gebruik van geavanceerde, kostbare apparatuur. Door deze faciliteiten te delen kunnen de kosten beperkt worden. Via een gericht project wil de 5-sterrenregio deze mogelijkheden laten onderzoeken.

Met de toevoeging van deze innovatieve initiatieven aan de lijst van ondersteunde projecten denkt de 5-sterrenregio de basis van de regionale economie weer te versterken. Ze tonen in elk geval stuk voor stuk aan dat creativiteit en ondernemerszin sterk in de regio aanwezig zijn.

Meer informatie over AgriFood Capital:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!