Aansluiting A1-A30 van belang voor FoodValley

  • Logistiek & Vervoer
  • Bron: TLN

De gemeenteraad van Barneveld heeft het college van burgemeester en wethouders gevraagd om de aanpak van de aansluiting A1-A30 – waar de filedruk steeds meer toeneemt – op te laten nemen in de Strategische Agenda van Regio FoodValley.

Aansluiting A1-A30 van belang voor FoodValley

Op dit moment staat deze aansluiting er niet in; de raad vindt dat een gemiste kans vanwege het grote belang van de aansluiting voor de bereikbaarheid van Barneveld en Regio FoodValley.

De gemeente Barneveld zet zich – samen met de provincie Gelderland, de BIK, VNO-NCW, Transport & Logistiek Nederland en verladersorganisatie EVO – in voor de aanpak van de aansluiting A1-A30. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur & Milieu zegde in juli jl. – tijdens het zogeheten Algemeen Overleg met de Tweede Kamer – toe dat onderzoek wordt gedaan naar de knelpunten en mogelijke oplossingen. Tegelijkertijd beloofde zij met name te kijken of aan de zuidzijde van het knooppunt op korte termijn al definitieve maatregelen kunnen worden getroffen. Op die manier kan het verkeer aan de zuidzijde beter doorstromen (zowel van de A30 naar de A1 richting Apeldoorn als vanaf de A1 richting de A30).

Een spoedige aanpak is noodzakelijk vanwege de werkzaamheden aan het Knooppunt Hoevelaken (vanaf 2017) waardoor er meer verkeer wordt omgeleid via de A30 en de aansluiting A1-A30. Daarnaast is gebleken dat de A1 bij Hoevelaken en Apeldoorn wordt verbreed, maar niet bij Barneveld. Daardoor ontstaat een flessenhals. Als er niets aan de aansluiting A1-A30 gebeurt, dreigt een verkeersinfarct – zowel tijdens de verbouwing van 'Hoevelaken' als daarna.

Strategische Agenda

Regio FoodValley, het samenwerkingsverband van de gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Scherpenzeel, Renswoude, Rhenen, Veenendaal en Wageningen, heeft in de Strategische Agenda aangegeven welke zaken de komende periode aandacht vragen. De gemeenteraad was verbaasd dat er ten aanzien van de bereikbaarheid van Regio FoodValley geen aandacht was voor de aanpak van de aansluiting A1-A30.

Wethouder De Kruijf heeft aangegeven het verzoek van de gemeenteraad van Barneveld over te brengen aan het regiobestuur van Regio FoodValley.

Meer informatie over Regio Foodvalley:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!